Vágólapra másolva!
Óriási taktikai csatában, remek játékkal 3-1-es győzelmet aratott az Inter a Barcelona ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. A spanyolok ugyan gyorsan vezetést szereztek, ám a védők által a játékból teljesen eltüntetett Messi és Xavi nélkül nem tudták feltartóztatni a támadószellemű felállásban játszó hazaiakat. José Mourinho taktikája tökéletesen bevált, egy hét múlva kiderül, mennyi ér a kétgólos előny.

Eredmény, BL-elődöntő, 1. mérkőzés:
Inter (olasz) - Barcelona (spanyol) 3-1 (1-1)
Milánó
v.: Olegário Benquerenca (portugál)
Inter: Júlio César - Maicón (Chivu, 73.), Lúcio, Samuel, Javier Zanetti - Thiago Motta, Cambiasso, Pandev (Stankovic, 56.) - Diego Milito (Balotelli, 75.), Sneijder, Eto'o
Barcelona: Victor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Xavi Hernández, Busquets, Keita - Messi, Ibrahimovic (Abidal, 62.), Pedro
gól: Sneijder (30.), Maicón (49.), Diego Milito (61.), illetve Pedro (19.)
sárga lap: Eto'o (12.), Stankovic (82.), illetve Busquets (45.), Puyol (51.), Piqué (60.), Keita (68.), Daniel Alves (84.)

Jose Mourinho nem okozott különösebb meglepetést az összeállításnál, azt tudni lehetett, hogy Toldo és Santon sérült. Córdoba helyett viszont Pandev kezdett, ami támadóbb Intert vizionált, hiszen a taktikai felállás szerint így utóbbi került a középpálya bal oldalára, s Maicón húzódott vissza a védelembe.

A Barcelona kezdőcsapatát viszont pontosan sejteni lehetett, Iniesta sérülés miatt el sem utazott Milánóba, a Real Madrid elleni győztes csapathoz képest Pep Guardiola visszahozta a jól fejelő Ibrahimovicot, így Gabriel Milito kimaradt, Dani Alves pedig visszatért a védelem jobb oldalára.

A Giuseppe Meazza-stadionban telt ház, 79 ezer néző várta a csapatokat, melyek az első félidőben nagy iramú élvezetes játékot produkáltak. Mindkét együttes a támadófutballt próbálta erőltetni, eleinte úgy tűnt, ebben az olaszok lesznek az eredményesebbek, ám Diego Milito két óriási helyzete kimaradt, a másik oldalon pedig az első kapura lövés, Pedro közeli gurítása utat talált a hálóba.

Forrás: AFP
A mérkőzésről készült képgalériáért kattintson!

A hazaiak még az első félidő végén egyenlítettek, majd szünet után José Mourinho csapata nekiesett ellenfelének, s kevesebb, mint három perc elteltével előnybe is került egy gyönyörű támadás végén. Előbb Maicón villant, majd Diego Milito fejelt egy méterről gólt.

Az Inter taktikája lassan érett be, de Messit és Xavit sikerült eltüntetni, Dani Alves eleve gyengébben futballozott, s miután Maxvell oldala verhetőnek tűnt, Eto'o kétszer is gólpasszt tudott adni a jobbszélről - másodjára Stankovic hathatós közreműködésével.

Menekülés a támadásba, ez lett Mourinho jelszava, s támadó taktikája tökéletesen bevált, a portugál mester valószínűleg csak a bekapott gólt nem kalkulálta be előzetesen az eredménybe.

A hajrában egy jogosnak tűnő büntetőt reklamáló címvédő nehéz helyzetbe került a jövő heti visszavágó előtt, de az idegenben lőtt gólt még sokat jelenthet Messiéknek.

Forrás: AFP
A mérkőzésről készült képgalériáért kattintson!

Első félidő:

Az Inter kezdte az összecsapást, az első támadást is az olaszok vezették, ám Milito hiába kavarta meg a Barca-védelem jobb oldalát, beadására nem érkezett társ. A 7. percben Lúcio röviden kifejelt labdáját Keita bikázta 25 méterről jócskán a bal kapufa mellé.

A 10. percben Eto'o adott remek passzt Diego Militónak, a védők mögé emelt labdára jól érkező csatárt azonban lesen állította meg az asszisztens zászlaja, talán tévesen. A támadás során Zanetti rálépett Dani Alves kezére, de a brazil tudta folytatni a játékot.

A 17. percben hatalmas Inter-helyzet maradt ki: Eto'o lövését Valdés csak kiütni tudta, az érkező Diego Milito azonban balról, éles szögből a kapu előtt keresztbe ellőtte a labdát.

Fölényben játszott a hazai együttes, így meglepetésként hatott, hogy az első valamirevaló helyzetből a katalánok szereztek vezetést. A 19. percben Maxwell húzta meg a támadást a balszélen, Cambiasso nem érte utol, az alapvonaltól élesen visszajátszott labdára második hullámban Pedro érkezett, aki 13 méterről a kapu közepébe lőtt (0-1).


A 27. percben Milito újabb nagy helyzetet hagyott ki, Pandev pöccintését követően a csatár balról centikkel csavart a bal kapufa mellé. Három perc múlva jött az egyenlítés: Eto'o ezúttal a jobb oldalról centerezett jól, a labda el is jutott Diego Militóhoz, aki három védő gyűrűjében megfordult, s a 11-es pontról balra gurított, az érkező Sneijder pedig úgy talált a hálóba, hogy még Valdés jobb lábfeje is beleért a lövésbe (1-1).


A 40. percben Dani Alves beadását Lúcio akrobatikus mozdulattal, a levegőben úszva rúgta ki az ötösről. A 43. percben Sneijder 34 méteres szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. Az első félidő 1-1-es döntetlennel zárult.

Második félidő:

Nagy helyzettel kezdődött a második játékrész, ám Pandev lemaradt középen Milito jobb oldali beadásáról. Folytatódott a hazai nyomás, a 49. percben egy labdaszerzést követően négyen sprinteltek a Barca kapuja felé, Milito átadását végül Maicón 6 méterről okosan pöckölte el Valdés mellett (2-1).


Az 53. percben Messi 18 méteres, ballábas, kifelé tekeredő lövése nem tréfálta meg Julió Césart, aki vetődve bokszolta ki a labdát. Egy perc múlva Xavi szöglete után Busquets öt méterről tisztán fejelhetett kapura, Julió César nagy bravúrral mentett.

A 61. percben újabb Inter-gól született: Eto'o jobboldali beadására a hosszú saroknál a csereként beállt Stankovic érkezett, borzalmas fejesét Diego Milito egy lépésről a hálóba bólintotta (3-1).


A 71. percben Maicón ütközött Messivel, mozdulatlanul az ötösön maradt, az egészségügyi stáb sprintelve rohant be, s játékost hordágyon vitték le, helyére Chivu érkezett, míg a hullafáradt, görcsölő lábát fájlaló Diego Militót Balotelli váltotta.

Nagyobb iramra kapcsolt a Barcelona, a 77. percben Samuel az utolsó pillanatban szerelte Pedrót, két perc múlva Messi 25 méteres szabadrúgását védte Júlio César. A 83. percben Sneijder felrúgta Dani Alvest a büntetőterületen belül, a játékvezető meglepetésre a brazilnak adott sárgát műesésért.

A 86. percben Piquet került óriási helyzetbe egy szögletet követően, az ötös bal sarkánál elfektette Julio Césart is, de éles szögből a keresztező Lúciót találta el.

A négyperces hosszabbításban már nem esett gól, az Inter egy kiváló mérkőzésen 3-1-re nyert, az egy hét múlva esedékes visszavágón kiderül, mennyit ér ez a kétgólos előny.