Vágólapra másolva!
Gól nélküli döntetlennel zárult az Espanyol és a Barcelona városi rangadója. A kisebbik barcelonai csapat végig kiegyenlített meccset tudott játszani a bajnoki címvédővel, és ez még akkor is komoly fegyvertény, ha a Barca Dani Alves kiállítása miatt fél órát emberhátrányban játszott. Amennyiben vasárnap a Real Madrid legyőzi a Valenciát, egy pontra megközelítheti a tabella élén álló Barcelonát.

A Barcelona az élről, míg az Espanyol a 14. helyről várta a katalán városi derbit a Primera División 33. fordulójában. A Barca az Atletico Madrid elleni februári veresége óta sorozatban tíz bajnoki mérkőzést vívott meg veretlenül, miközben a Bajnokok Ligájában az Internazionale elleni elődöntőre készül.

Az Espanyol az előző körben 3-1-re kikapott Santanderben, otthon viszont megbízhatóan jól teljesít, legutóbbi hat hazai meccsén még gólt sem kapott, és négyet megnyert közülük. Hat fordulóval a bajnokság vége előtt a barcelonai kék-fehéreknek nyolc pont előnyük volt a már kieső helyen álló Tenerifével szemben.

A két csapat őszi mérkőzését a Nou Campban Zlatan Ibrahimovic góljával nyerte meg 1-0-ra a Barcelona. Pep Guardiola, a Barca vezetőedzője ezúttal is nehéz mérkőzésre számított. "Olyan lesz, mint egy döntő, mivel ez a legfontosabb meccsünk a szezonnak ebben a részében" - mondta

Guardiola újfent számíthatott a sérüléséből felépült Ibrahimovicra és Éric Abidalra, a svéd már leülhetett a padra is. Az állandó kezdők közül egyedül Andrés Iniesta sérült. A szövetség eltörölte Carlos Kameni Racing Santander ellen kapott piros lapját, így a kameruni kapus ott lehetett az Espanyol kezdőjében.

Az első félidőben a Barca nem tudta érvényesíteni szokásos, labdatartásra alapozott mezőnyfölényét, az Espanyol ugyanis nem állt vissza védekezni, nem hagyott helyet a Barcelona középpályásainak. Xavi lényegesen kevesebbet volt játékban, mint máskor, és Messit sem hagyták ficánkolni. A félidő második felében pedig már inkább az Espanyolnak voltak komolyabb helyzetei, közvetlenül a lefújás előtt csak Victor Valdes bravúrja mentette meg a góltól a vendégeket.

A Barca a második félidőben sem találta az Espanyol szervezett és bátor játékának ellenszerét. Guardiola próbálta cserékkel frissíteni csapatát, bejött Henry és Seydou Keita is. A 62. percben Dani Alves megkapta a második sárga lapját, tíz emberre fogyatkozott a Barcelona, a hazaiak pedig rendre gyors és veszélyes kontrákat vezettek, de a Barca sem állt vissza védekezni. A bajnokcsapat szándékainak komolyságát jelezte, hogy az utolsó tíz percre Pedro helyett beállt Ibrahimovic is, és bár voltak kisebb helyzetei a Barcának, az Espanyol rászolgált a döntetlenre.

Primera Division, 33. forduló
Espanyol - Barcelona 0-0
kiállítva: Dani Alves (62., Barcelona)

Sevilla - Sporting Gijón 3-0 (1-0)
gól:
Kanoute (8.), Fabiano (53.), Cala (80.)
kiállítva: Bilic (32., Gijón), Jose Angel (79., Gijón)

Villarreal - Atletico Madrid 2- 1 (2-0)
gól:
Godin (22.), Rossi (44.), illetve Agüero (64.)