Vágólapra másolva!
A labdarúgás világában a menedzserek nem számítanak különösebben népszerűnek, sokan úgy vélik, hogy tevékenységük inkább árt, mint használ a futballnak. Mindez azonban a nem teljesen törvényesen és becsületesen dolgozó menedzserek miatt van - állítja a holland ügynök, Rob Jansen, aki egy érdekvédelmi szervezet megerősítésén fáradozik.

A nemzetközi labdarúgásban a klubcserék nagy része a szurkolók számára még mindig valamiféle titkos machináció, amikor tisztázatlan szerepű menedzserek üzletelnek a klubvezetőkkel. Mindennek köszönhetően a játékosügynökök nem túl népszerűek a szurkolók számára, de még a futball világában is sokan úgy vélik, hogy a menedzserek csak a pénzt veszik ki a sportágból.

Márpedig ügynökből egyre több van: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nyilvántartása szerint 5187-en rendelkeznek megfelelő licenccel - csak Olaszországban 600-an! A menedzsereknek ennek ellenére nagyon sokáig nem volt érdekvédelmi szervezetük: az egyik első brit játékosügynök, Dennis Roach ugyan már az 1990-es években létrehozta a Játékosügynökök Nemzetközi Szövetségét (International Association of Football Agents, IAFA), de ez már csak papíron működik.

Az egyik vezető holland menedzser, Rob Jansen (aki többek között Dirk Kuyt, Ibrahim Afellay, Mark van Bommel és Edwin van der Sar képviselője Sport-Promotion nevű cégével) viszont úgy vélte, hogy szükségük van valamiféle összefogásra, és ezért megalapította az Európai Játékosügynökök Szövetségét (European Football Agents Association, EFAA).

Licenc kevesebb, mint 70 ezer forintért

Jansen úgy véli, hogy a FIFA átigazolási szabályzata nincs jól kidolgozva - mindkét oldalról van mit javítani. "A licenc nélküli álmenedzserek rossz hírét keltik a szakmának, de maga a rendszer sem elég hatásos, mert nagyon könnyen hozzá lehet jutni a megfelelő papírokhoz. Németországban például elég egy 20 kérdésből álló tesztet kitölteni, és befizetni 250 eurót (66 250 forintot). Olyanok is ügynökök lehetnek, akiknek nincsen megfelelő jogi vagy sportszakmai ismeretük" - mondta szomorúan Jansen, aki a jelenleginél sokkal szigorúbb követelményeket szeretne.

"A FIFA adatai szerint a transzfereknek csak mintegy 30 százalékát intézik hivatásos játékosügynökök, a többinél ügyvédek, családtagok, barátok működnek közre. Úgy vélem, ez túl sok visszaélésre ad lehetőséget" - állítja Jansen, akinek szervezetéhez a német, az angol, a francia, az olasz a portugál, a spanyol, a svéd és a belga menedzserek országos szövetsége is csatlakozott. Más kérdés, hogy ez korántsem fedi le az adott országon belüli összes ügynököt, sőt, a legtöbb helyen az igazán nagy menedzserirodák nem közösködnek a többiekkel.

Forrás: AFP

Tévez (jobbra) játékjogát az MSI nevű ügynökség birtokolja

Az EFAA már felvette a kapcsolatot az Európai Unióval, illetve az Európai Professzionális Ligák Szövetségével (European Professional Football Leagues, EPFL) is, azonban az UEFA-val, illetve a FIFA-val nem tudtak tárgyalni - a sportág hivatalos szervei egyelőre nem vesznek tudomást róla.

Pedig a FIFA-nál is tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi szisztéma nem jó, azonban ők másban látják a megoldást: a nemzetközi szövetség egy internet-alapú rendszert szeretne bevezetni, amely felgyorsítaná az átigazolások adminisztrációját, és csak a klubok közötti transzfert engedélyezné. Ez lehetetlenné tenné, hogy egy futballista játékjoga egy menedzserirodánál legyen, ami hivatalosan most sem szabályos, ám leginkább Dél-Amerikában gyakori. A legjobb példa Carlos Tévez és Javier Mascherano esete, akik gyakorlatilag az MSI nevű ügynökség tulajdonai.

Visszaélések vannak, de senki nem beszél róluk

Az átigazolási piac működése elméletileg egyszerű: amennyiben egy játékos élő szerződéssel rendelkezik, akkor az őt leigazolni szándékozó klubnak elsőként az egyesületével kell felvennie a kapcsolatot, a futballista vezetői tudta nélkül csak akkor tárgyalhat, ha szerződéséből fél évnél kevesebb van hátra. Mindezek alapján a menedzserek szerepe elméletileg igen korlátozott, ráadásul hivatalosan a klubok csak olyan ügynökkel lehetnek kapcsolatban, aki rendelkezik a megfelelő, FIFA-licenccel.

A valóság azonban más: gyakori, hogy egy ügynök a kapcsolatait kihasználva ajánlja be játékosát a klubvezetésnek, ilyenkor pedig leeshet neki az átigazolási összeg egy bizonyos százaléka - még ha ez nem szabályos is. Állítólag az ilyen kenőpénzek és összefonódások általánosnak számítanak a nemzetközi futballban, azonban konkrét példát senki sem tud (vagy nem akar) mondani, és csak ritkán fordul elő, hogy emiatt valaki komolyabb büntetést kapjon.

Legutóbb Angliában indult eljárás azok után, hogy a BBC közéleti magazinja, a Panorama egyik adásában foglalkozott a témával, és oknyomozó riportja során néhány edző, illetve menedzser is gyanúba keveredett. A vizsgálatot vezető Lord Stevens 2007 júniusában nyújtotta be a nyomozás eredményét, összesen 17 átigazolásnál felfedezve szabálysértéseket. A riportban az állt: "nincsen bizonyíték arra, hogy bármelyik klub alkalmazottja, vagy valamelyik játékos illegálisan kapott volna pénzt", ugyanakkor Lord Stevens úgy vélte, hogy a vizsgálat eredménye aggodalomra ad okot.

Forrás: [origo]

Filipovics Vladan (középen) és Rudolf Gergely (jobbra) viszonya megromlott a csatár magánakciója után

A gyanús transzferek között volt Didier Drogbáé, Petr Ceché és Michael Essiené - mindhárman az önmagát csak szuperügynöknek nevező izraeli menedzser, Pini Zahavi segítségével szerződtek a Chelsea-hez, de gyanúba keveredett az akkor a Portsmoutht irányító Harry Redknapp, illetve a Bolton Wanderers akkori mestere, Sam Allardyce is. Utóbbinak a fia, Craig ma is ügynökként dolgozik.

Az EFAA persze elsősorban a menedzserek érdekvédelmi szerve, hiszen tagjainak szükségük lehet arra, hogy megvédjék őket. Ugyanis amikor szerződést kötnek egy futballistával, akkor a játékos a kontraktus ideje alatt nem fordulhat másik menedzserhez. A Debrecen csatárának, Rudolf Gergelynek a volt menedzsere, Filipovics Vladan éppen emiatt fordult a FIFA-hoz: véleménye szerint Rudolf a háta mögött egyezett meg az olasz Genoával, miközben ő azon dolgozott, hogy megállapodásra jusson az Ajax Amsterdammal. Filipovics azóta többször is kijelentette, hogy megtette a szükséges jogi lépéseket - egy egységes, FIFA által is elismert érdekvédelmi szervezet segítségével valószínűleg gyorsabban haladna az ő ügye is.

www.global-soccer.eu