Vágólapra másolva!
Sem a bajnok Bordeaux, sem a rutinos BL-szereplő Lyon nem szerepelt még korábban a labdarúgó BL elődöntőjében, utóbbinak azonban most összejött az évtizede kitartóan üldözött siker. A hazai 3-1-es sikert követően taktikus, fegyelmezett, kemény játékkal ugyan 1-0-ra kikapott Bordeaux-ban, egy gól azonban maradt az otthon szerzett előnyből, így Claude Puel csapata készülhet a Bayern München elleni elődöntőre.

Girondins Bordeaux (francia) - Olympique Lyon (francia) 1-0 (1-0)
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas
v.: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
Bordeaux: Carrasso - Sané, Ciani, Planus (Cavenaghi, 85.), Trémoulinas - Diarra (Chalmé, 71.), Plasil - Jussié (Gouffran, 78.), Gourcuff, Wendel - Chamak
Lyon: Lloris - Réveillere, Cris, Boumsong (Bodmer, 77.), Cissokho - Toulalan, Gonalons - Bastos, Källström, Delgado - Gomis (Pjanic, 68.)
gól: Chamak (44.)
sárga lap: Cissokho (34.), Gonalons (68.), Toulalan (69.), Källström (79.)
továbbjutott: a Lyon, 3-2-es összesítéssel.

Több alkalommal is közel járt már a Lyon, hogy eljusson a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, de valami mindig közbejött a hétszeres francia bajnoknak. A 3-1-re megnyert első mérkőzés után ugyan nem kimondottan az előny mindenáron való megőrzésének szándékával utazott Bordeaux-ba, de az rögtön az első percekben látszott, hogy ennek a csapatnak nagyon nehéz lesz gólt lőni. A Lyon kőkeményen védkezett, és nem csak hátul, a saját 16-osa előterében, hanem a középpályán is, ahol Toulalan és Gonalons már a labdaátvételnél megállította a hazaiak szervező játékosait, Gourcuffot és Jussiét.

A széleket is jól zárták le a vendégek, így hazai részről nem voltak veszélyes beadások, ha mégis, azt a védelem könnyedén hárította. Egyetlen egyszer, az első félidő végén jártak sikerrel a hazaiak, akkor Chamak meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak. Bár labdabirtoklásban szinte végig fölényben voltak a hazaiak, ezúttal támadásaikból hiányzott az az ötletesség, amivel a csoportmeccsek során legyőzték a Juventust és a Bayern Münchent is. Az utolsó negyedórára végképp tanácstalanná vált a Bordeaux, bár nem látványos formában, de végig az történt a pályán, amit a Lyon akart, és ez akkor is igaz, ha a három perccel a rendes játékidő vége előtt még volt egy komoly gólhelyzete a Bordeaux-nak.

Összességében a Lyon megérdemelten jutott tovább, és a négy között a Bayern Münchennel találkozik majd.

Forrás: AFP

Online tudósítás: 1. félidő:

Az első mérkőzésen két gólt szerző lyoni csatár, Lisandro Lopez, valamint Sidney Govou sárga lapok miatt eltiltását töltötte, helyettük Bafetimbi Gomis, illetve Michel Bastos kezdett. A hazaiak megszokott kezdő tizenegyéből csak a középpályás Fernando hiányzott, akinek eltört az arccsontja a hétvégi Nancy elleni bajnokin. A Bordeaux az idei BL-sorozatban még nem veszített pontot hazai pályán.

Hatalmas iramban kezdődött a mérkőzés. A hazaiak Chamakot, míg a vendégek Gomist keresték az előrevágott labdákkal, de helyzetet az első percekben egyik fél sem tudott kialakítani. A csapatok a középpályán gyűrték egymást, az első kapura tartó lövést a 11. percben jegyezhettük fel: Michel Bastos mintegy 30 méterről vette célba Carasso kapuját, lövés legalább két méterrel elkerülte a kaput.

A mérkőzés előtt a lyoniak az első 20 percet nevezték vízválasztónak, felkészülve a kezdeti hatalmas hazai rohamokra. Azok viszont elmaradtak, elsősorban a Lyon remek középpályás védekezésének köszönhetően.

A félidő közepén már többet birtokolta a labdát a Bordeaux, és próbálták áthelyezni a támadások súlypontját a két szélre, baloldalon Gourcuffnak volt is egy-két ígéretes megindulása. Az első igazi helyzet a 25. percben adódott a hazaiak előtt: Chamak léphetett ki egy passzal, a felpattanó labdával Boumsong saját magát találta alkaron (a bíró nem látott szabálytalanságot), de a visszapattanóból megeresztett lövést már blokkolni tudta a lyoni védő.

A 43. percben kis híján megszerezte a vezetést az ekkor már jóval többet támadó Bordeaux: Diarra 28 méterről eleresztett bombája csattant a felső lécen. Egy perccel később pedig meg is szerezte a vezetést a hazai csapat: Jussié indította a balösszekötő helyén Gourcuffot, aki betört a 16-oson belülre, középre adott, az érkező Chamak pedig a kapuba vágta a labdát (1-0).


2. félidő

Ahogy várható volt, hazai rohamokkal kezdődött a második félidő, hiszen egy újabb gól már a Bordeaux továbbjutását jelentette volna. A hazaiak támadásaiba egyre gyakrabban kapcsolódtak be a szélső hátvédek, így többször előre merészkedett Trémoulinas és Sané is. A Lyon azonban rutinosabb csapat annál, hogy hagyta volna magát beszorítani, és szórványos ellentámadásokkal rendszeresen sikerült is zavart keltenie a Bordeaux tizenhatosának környékén.

A félidő közepén hiába volt 61:39 a labdabirtoklás aránya a hazaiak javára, a Bordeaux egyszerűen képtelen volt fogást találni a Lyonon. Már annyi helyzetet sem tudott kidolgozni Laurent Blanc csapata, mint az első félidőben. Chamak szinte megjátszhatatlan volt, Gourcuffot levették a pályáról a vendégek védői, nélkülük pedig nem volt ötlet a házigazdák támadásaiban.

A sok gyenge próbálkozás után a 87. percben mégis csupán Llorisszon, a Lyon kapusán múlt, hogy nem szerezte meg második gólját a Bordeaux, óriási bravúrral védte Wendel fejesét. Az utolsó percekben a Lyon már rutinosan húzta az időt, és 1-0-s veresége ellenére is bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben az Internazionale és a címvédő Barcelona, valamint a Bayern München és az Olympique Lyon csap majd össze. A párharcok első mérkőzéseit április 20-án és 21-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor, míg a finálét május 22-én, a madridi Santiago Bernabeu-stadionban játsszák.