Vágólapra másolva!
Az Internazionale idegenben is legyőzte 1-0-ra a CSZKA Moszkvát, így kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol a Barcelonával fog találkozni. Az olasz csapat Wesley Sneijder szabadrúgásgóljával már a mérkőzés elején megszerezte a vezetést, s az előnyt rendkívül magabiztos játékkal megőrizte a meccs végéig.

2003 után jutott el újra az Internazionale a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, mégpedig a Chelsea kiverése után az orosz CSZKA Moszkvát magabiztosan, kettős győzelemmel búcsúztatva. Az első mérkőzésen összeszedett hátrány miatt az orosz csapatnak kellett volna támadnia, de hiába próbálkoztak a házigazdák, az Inter védelme csírájában folytott el minden kísérletet. Sőt, a 6. percben a vendégek jutottak előnyhöz Sneijder 22 méteres, sorfal alatt előtt szabadrúgásgóljával. A vezetés tudatában az Inter még magabiztosabb lett, Cambiasso szinte átjátszhatatlan volt a középpályán, ha pedig mégis eljutott a vendégek kapujáig a CSZKA, akkor a milánói védők könnyedén fejelték el a rendszerint egyedül vergődő Necid elől a beíveléseket.

A moszkvaiak valamivel többet birtokolták a labdát, de a veszélyesebb helyzeteket az Inter alakította ki, elsősorban a nagyon agilis Sneijder passzait követően. Fordulás után sem sokat változott a helyzet, legalábbis az első öt percben. Ekkor azonban Odiaht kiállították, a megfogyatkozott hazai csapat pedig végképp elveszítette az esélyét a továbbjutásra. Az Inter játékosai néha percekig járatták a labdát, a moszkvaiak pedig csak üldözték azt, s ha a vendégek - a vezetést elfelejtve - kicsit is bátrabbak, akkor Milito, Eto'o és akár Sneijder is gólt szerezhetett volna.

Az Inter végül könnyedén jutott be a legjobb négy közé, ami hét éve nem sikerült a milánóiaknak, a Chelsea-től érkező portugál José Mourinhóval rögtön második nekifutásra.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, második mérkőzés:
CSZKA Moszkva (orosz) - Internazionale (olasz) 0-1 (0-1)
Moszkva, Luzsnyiki stadion, 65 000 néző
v.: S. Lannoy (francia)
CSZKA: Akinfejev - Scsennyikov, Ignasevics, A. Berezuckij, V. Berezuckij (Odiah 14.) - Semberas, Honda (Rahimic 77.) - M. Gonzalez, Dzagojev, Mamajev - Necid (Guilherme 71.)
Internazionale: Júlio César - J. Zanetti, Lucio, Samuel, Maicon - Stankovic, Sneijder (Muntari 86.), Cambiasso - Eto'o, D. Milito (Balotelli 74.), Pandev (Chivu 63.)
gól: Sneijder (6.)
sárga lap: Odiah (38.), Mamajev (63.) illetve Stankovic (16.)
piros lap: Odiah (49.)
továbbjutott: az Inter, kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel

Az Inter a Bologna elleni 3-0-s bajnoki győzelemmel hangolt a találkozóra, míg a házigazdák Zenit elleni rangadója a moszkvai merényletek miatt elmaradt. Az Inter holland középpályása, Wesley Sneijder felépült a hétfőn szerzett apró sérüléséből, így a kezdőcsapatban kapott helyet, nem úgy a Bologna ellen gólt szerző Mario Balotelli, akinek a helyén a bajnokin pihentetett Samuel Eto'o került kezdett. A CSZKA részéről Jevgenyij Aldonyin és Milos Krasic is eltiltás miatt nem léphetett pályára.

Első félidő

Az Inter masszív 4-3-3-as felállásban kezdte a mérkőzést, ami arra utalt, hogy nem pusztán az első mérkőzésen megszerzett egygólos előnyt akarja megtartani, hanem adott esetben a gólszerzésről sem mond le. A hazaiak megerősített középpályával, de csak egy csatárral, Neciddel a kezdőben álltak fel.

A 6. percben eldőlt, hogy nem lesz hosszabbítás, mert Wesley Sneijder szabadrúgása a sorfal, egészen pontosan a felugró Honda alatt eljutott Akinfejev kapujáig, aki nem tudta lábbal hárítani a holland lövését. Innentől a CSZKA-nak három gólt kellene volna rúgnia a továbbjutáshoz.


A gól után azonnal elszánt rohamozásba kezdtek a moszkvaiak, azonban az Inter védelme nagyon magabiztosan állította meg az akciókat a vendégek 16-osa előtt. Az sem könnyítette meg a CSZKA helyzetét, hogy a védelemben Vaszilij Berezuckij sérülése miatt már az első negyedóra végén cserélnie kellett Leonyid Szluckij edzőnek. Hiába kellett volna minél előbb az egyenlítő gól a hazaiaknak, nem tudták az akaratukat rákényszeríteni a nagyon fegyelmezetten játszó Interre.

Honda egy-egy megindulása jelentett csak időnként kisebb veszélyt a vendégek kapuja környékén, az első igazi helyzet azonban a 23. percben Tomás Necid 22 méterről eleresztett lövéséből lett, ami csak centikkel kerülte el Júlio César kapuját. Az első harminc perc végén kezdett igazán megélénkülni a moszkvai csapat játéka, előbb Scsennyikovot állította meg Cambiasso egy fontos szereléssel a 16-oson belül, majd Mamajev csavart Júlio César kezébe.

A 35. percben mindkét kapu előtt óriási helyzet maradt ki: előbb Dzagojev rúgott bele lábszárral a labdába 14 méterre az Inter kapujától, majd rögtön ezt követően Milito léphetett ki egy indítással, de egyel több cselt csinált a kelletténél, így már csak egy gyenge lövésre futotta az erejéből, amit Akinfejev lábbal védett.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Sneijder gyors szabadrúgásgólja megpecsételte az oroszok sorsát

Összességében hiába birtokolta többet a labdát a hazai csapat, igazán veszélyes helyzetet nem tudott kidolgozni, csak távoli lövésekkel ijesztgette az Intert, ilyen volt Odiah 25 méteres bombája a 44. percben, amit Júlio César szögletre tolt. Mivel a CSZKA nem tudta tartósan nyomás alá helyezni az Inter kapuját, az orosz csapatnak nem is volt igazából esélye az egyenlítésre.

Második félidő

A második játékrész első perceiben is a CSZKA-nál volt többet a labda, de az Inter rendkívül határozottan védte a saját térfelét. A 49. percben pedig végképp elúsztak a hazai remények: Odian szabálytalankodott fölöslegesen Eto'óval szemben, amiért megkapta a második sárga lapját, és a vele járó pirosat. A nigériai védő helyére Sembreras húzodott hátra a középpályáról.

Az olaszok az emberelőny tudatában sem változtattak a játékukon, hagyták, hogy a moszkvaiak birtokolják többet a labdát, és a stabil védekezésből megindulva az Eto'o, Sneijder, Milito hármas veszélyes kontrákat vezethetett.

Az első igazán komoly hazai helyzetre az 58. percig kellett várni, ekkor a chilei Mark Gonzalez vette célba a 16-os bal sarkáról Júlio César kapuját, de az Inter brazil kapusa biztos kézzel hárított.

A vezetés tudatában José Mourinho már nem is erőltette az újabb gólszerzést: lehozta Pandevet, akinek a helyér Cristian Chivu állt be, még stabilabbá téve az olasz csapat hátsó alakzatát. Az Inter játékosai néha percekig járatták a labdát az oroszok között, és hol Sneijder, hol Stankovic eresztett meg egy-egy veszélyes lövést Akinfejev kapujára. A 73. percben pedig Milito lőtte telibe tíz méterről a kapust, benne volt a lehetőségben a második gól. Egy perccel később Mourinho le is hozta az argentint, akinek a helyére a fenegyerek Mario Balotelli állt be.

Az utolsó negyedórára hiába hozott be középpályás helyett csatárt Leonyid Szluckij, a moszkvai csapatban már annyi erő és elszántság sem maradt, mint a korábbiakban volt. Dzagojev még néha elhúzott a jobbszélen, de beadásai rendszerint csak a milánói védőket találták meg. Az Inter meg nem fáradt a támadások precíz kidolgozásával, amikor Akinfejev kapujának húsz méteres körzetébe értek, azonnal lőttek a vendégjátékosok.

Mourinho a meccs végén még Sneijdert is lehozta, teljes mértékben az eredmény tartására berendezkedve, és minél több pihenőt adva a kulcsjátékosoknak, akikre még fontos feladatok várnak a szezon további részében. Eto'o révén azonban még így is az Inter alakított ki gólhelyzetet, az utolsó pillanatban rúgták ki előle a labdát. Mark Gonzalez a 91. percben még egy lapossal szabadrúgással veszélyeztetett, a végeredményen azonban már nem tudott változtatni.

Mourinho szerint BL-t nyerhet az Inter

"Sorozatban öt győzelmet arattunk, és teljesen megérdemelten jutottunk be az elődöntőbe. Végre változtathatunk az Inter rossz BL-statisztikáján. Ha most azt kérdezik tőlem, hogy megnyerhetjük-e a Bajnokok Ligáját, azt mondom, hogy nem tudom biztosan, de azért úgy érzem, képesek vagyunk rá. De ha nem idén, akkor jövőre, most mindenesetre megtettük az első lépést" - mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón José Mourinho.

Mourinho szerint döntő tényező az Inter idei BL-szereplésében, hogy a csapat mentálisan sokkal érettebb, mint a korábbi években volt, és nem csak a védekezése stabilabb, de a kontrákat is sokkal nagyobb hatékonysággal alkalmazzák a játékosok.

A mérkőzés után Mourinho elmondta, egyaránt vannak jó és rossz emlékei a BL-ből, így el tudja mondani a csapatának, hogy mi várhat rá. A portugál edző azt is kiemelte, hogy az Internek a sorsolásból adódóan egyáltalán nincs könnyű dolga. "Mi vagyunk az egyetlen olyan csapat, amelyik a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is idegenben kénytelen játszani a visszavágót, de nem baj, jól bírjuk."