Vágólapra másolva!
Mészöly Kálmán elképzelhetetlennek tartja, hogy Petry Zsolt eladta volna az 1995-ös Törökország elleni Európa-bajnoki selejtezőt, miként azt a Genclerbirligi elnöke állítja róla. A magyar válogatott akkori szövetségi kapitánya szerint Petry megszállott kapus volt, aki képtelen lett volna ilyet tenni, ráadásul a török csapat egyébként sem volt rászorulva ilyen segítségre.

A törökországi lapokban megjelent hírek szerint egy 2005-ös parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett vallomásában a Genclerbirligi futballklub elnöke, Ilhan Cavcav azzal vádolta meg Petry Zsoltot, hogy a magyar válogatott kapusa 1995 szeptemberében 25 ezer dollárért eladta az isztambuli Törökország-Magyarország Eb-selejtező mérkőzést. A meccset 2-0-ra nyerték a törökök, és a Fatih Terim vezette válogatott később a selejtezőcsoportban is az élen végzett, története során először kijutva az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott akkor szövetségi kapitánya, Mészöly Kálmán elképzelhetetlennek tartja, hogy a vesztegetés valóban megtörtént volna. "El vagyok ájulva ettől a hírtől, komolyan mondom, az eszem megáll, a büdös életben el nem tudnám képzelni róla, hogy eladjon egy mérkőzést" - mondta az [origo]-nak Mészöly. "Petry volt a kedvenc játékosom! Fantasztikus kapus és nagyszerű ember, aki soha nem tenne ilyet, nem az a típus. Petry egy igazi megszállott volt, olyan, aki egy Anglia elleni 0-3-as meccsen is az utolsó pillanatig úgy védett, mint egy őrült."

Kérdésünkre a háromszoros szövetségi kapitány elmondta, még csak gyanakvásra okot adó pletykákat sem hallott a mérkőzés előtt vagy után. "Aki emlékszik a gólokra, például az elsőre, amikor Hakan Sükür tarkójáról pattant a kapuba, hát arra nem lehetett azt mondani, hogy kapushiba, mert az védhetetlen volt" - tette hozzá. "Egyébként sem voltunk olyan jók, hogy erre szükségük lett volna a törököknek. Itthon 2-2-t játszottunk Svájccal, és a törökökkel is, akik 0-2-ről egyenlítettek ki, idegenben meg kikaptunk Izlandtól. Nem hinném, hogy a törökök annyira be lettek volna tőlünk ijedve, az a Fatih Terim-féle válogatott már elég erős volt ahhoz, hogy elintézzen bennünket."

Mészöly azt mondja, amint beszélni tud Petryvel, arra fogja biztatni, hogy járjon utána a dolognak, ha kell, indítson pert rágalmazásért az őt budagyanúba keverők ellen.

Miután Mészöly edzősködött Törökországban, kíváncsiak voltunk, hogy ismeri-e azt az Ilhan Cavcavot, aki megvádolta Petryt a bundázással. "Nem, nem ismerem őt. De arra emlékszem, hogy Zsolt a Genclerbirliginél védett, ahol összeveszett az elnökkel és el akart jönni a csapattól. Egyébként is furcsa az, hogy tíz évvel a meccs után van egy vizsgálat, aminek az eredménye újabb öt évvel később kerül az újságokba" - mondta.

"Emlékszem a mérkőzésre, ezért állíthatom, Zsolt nem tehetett a gólokról, két védhetetlen fejes volt. Ráadásul emberileg sem tudom elképzelni róla" - nyilatkozta az [origo]-nak Telek András.

A védőtárs, Mészöly Géza a Pepsifoci.hu-n szintén kiállt Petry mellett. "A gólok az volt elég emlékezetes, amelyik Hakan Sükür tarkójáról pattant be úgy, hogy majdnem a tizenhatoson állt a csatár. Potya semmiképp nem volt, bement a pipába. Talán nagy bravúrral védhető lett volna, de nem tudom én ezt pontosan megítélni."