Vágólapra másolva!
Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a telki edzőtáborban azt nyilatkozta: nyitott arra, hogy a válogatottságról lemondott Gera Zoltánnal beszéljen az esetleges visszatéréséről, de véleménye szerint az első lépést a futballistának kellene megtennie. Az Eb-selejtezőkön a második helyet célozza meg a csapattal.

A magyar csapat telki edzőtáborában a holland kapitány azt mondta, hogy a sérüléssel bajlódó Dzsudzsák Balázs biztosan nem játszhat szerdán Győrben, az oroszok elleni barátságos találkozón. Helyére Koltai Tamást, a Győr 22 éves csatárát hívta meg a keretbe. A holland szakember nem aggódik a nemzetközi futballbörzén pillanatnyilag legmagasabbra taksált magyar futballista távolléte miatt. "Az egyik kiesik, a másik belép a helyére. Ez a másik most Koltai. Így megy ez a profi futballban" - nyilatkozta a kapitány.

Koeman egyértelművé tette: szándékosan választott nagy tudású ellenfeleket a felkészülési összecsapásokra. "Csak így van értelme ezeknek a mérkőzéseknek, nem célom, hogy áltassuk magunkat esetleges gyenge csapatok elleni győzelmekkel. A válogatott életében új fejezet kezdődik, a vb-selejtezők időszakát minden tekintetben lezártam, most már csak előre nézek. Kreativitásban, technikai tudásban már ott vagyunk az európai szinten, amiben még fel kell zárkóznunk, az a mentalitás és a tudatosság" - jelentette ki.

Az Eb-kvalifikációs csoport esélyeiről optimistán nyilatkozott. "A svéd, a magyar és a finn válogatott játéktudása között nincs jelentős különbség, mivel egy selejtezősorozatban csak a továbbjutásnak van értelme, a holland együttes mögötti második helyezés elérése a cél. Meglehet, ezzel a bátor kijelentésemmel támadhatóvá válok, de nem érdekel, nem akarom a harmadik vagy a negyedik hely elérését kitűzni, mert az sehová sem vezet" - mondta igen határozottan a kapitány.

Kérdésre válaszolva Koeman érintette a Gera-kérdést is. "Annak idején Gera Zoltán hagyta ott a csapatot a Dánia elleni vb-selejtező előtt, ezért teljesen logikusnak érzem, hogy ha vissza akar térni, akkor neki kell megtennie az első lépést. Nem zárkózom el a szerepeltetése elől, de szerintem nyilvánvaló, hogy most ő van lépéskényszerben. Természetesen figyelem a Fulhamben nyújtott teljesítményét, szeptemberig rengeteg idő van még, amint a többiek előtt, úgy előtte is nyitva áll az út a kerettagság felé. De, ismétlem, neki kell felvennie velem a kapcsolatot, s nem fordítva.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gera újra válogatott lehet, ha akarja

Az oroszok elleni, szerdai összecsapás előtt szóba került a Guus Hiddinkhez, a vendégek holland szövetségi kapitányához fűződő viszonya is. "Hiddinknek 2002 után két és fél évig a másodedzője voltam a PSV Eindhoven csapatánál, rengeteget tanultam tőle, felnézek rá, ma is remek a kapcsolatunk. Óriási esélynek érzem, hogy azon a meccsen, amelyiken Hiddink búcsúzik az orosz válogatottól, én irányíthatom ellene a magyar együttest. Játékosként sohasem játszottam a keze alatt, de megtiszteltetésnek érzem, hogy a barátjának mondhatom magam. Úgy érzem, hasonló a személyiségünk, mindketten nyugodt, kiegyensúlyozott szakemberek vagyunk. Amikor a PSV edzője lettem, egy alkalommal csaphattunk össze, ő a Feyenoord szakvezetője volt akkor, mi győztünk 1-0-ra, hasonló eredménnyel most is boldogan kiegyeznék."

"Építkezni szeretnék a vb-selejtezőkben szerzett tapasztalatokból. Céltudatosan kell futballoznunk, és tanulnunk kell a tavaly elkövetett hibáinkból. Az alap megvan, ezért azt mondom: ez nem újrakezdés, hanem a már korábban megkezdett munka folytatása" - zárta szavait Erwin Koeman.