Vágólapra másolva!
Terry Robinson, az FTC Labdarúgó Zrt. angol elnöke szerint a szurkolók - illetve bizonyos szurkolói csoportok - kezelhetetlen magatartása az okozója a Ferencváros jelenlegi sanyarú helyzetének és a futballcsapat gyenge teljesítményének. Bobby Davison ugyancsak a szurkolók nyomására távozik a klubtól, Robinson szerint hatalmas megkönnyebbülés az edző számára, hogy vége a Fradi-kalandnak.

"Azért a cselekedetért, amiért két sheffieldi rendbontó jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti, azért Magyarországon semmiféle szankció nem jár. Ilyen körülmények között roppant nehéz a helyzetünk, túlnyomórészt a szurkolók viselkedése, illetve az ő tetteik következtében az MLSZ által a zrt.-re kirótt horribilis büntetések okozzák azt, hogy nem tudunk az ötről a hatra jutni" - szögezte le Terry Robinson, akivel a klub pénteki sajtóértekezlete után beszélgettünk. Az eseményen bejelentették, hogy az FTC közös megegyezéssel szerződést bontott Bobby Davison vezetőedzővel, s ideiglenesen Craig Short, illetve segítője, Csató Sándor veszi át a csapat irányítását.

- Volt a sajtóértekezletnek egy kínos pillanata, amikor ön azt mondta a kérdést feltevő újságírónak, hogy "ez egy hülye kérdés". Mi volt az, ami annyira kiborította?
- A kérdező azt feszegette - legalábbis én így értettem -, hogy mi miért nem teszünk valamit a tűrhetetlen nézőtéri megnyilvánulások megfékezésére. Pedig másfél éve mást sem teszünk, mint megpróbálunk rendet csinálni az Üllői út 129.-ben és környékén. Berki vezérigazgató úr is elmondta, hogy tízszer annyit költünk a meccsek biztosítására, mint egy átlagos NB I-es klub. De ha félreértettem a kérdést, akkor elnézést kérek a kollégájától.

- Ha másfél évvel ezelőtt tudatában vannak ezeknek a problémáknak, akkor is megveszik a Fradit?
- Nézze, a lehetőség roppant csábító volt, a Ferencváros tulajdonlása egyszersmind azt is jelenti, ezzel Magyarország egy szelete is a miénk, akkora a spirituális és a sportbeli jelentősége ennek a klubnak. Tehát valószínűleg akkor is megvettük volna, bár... De inkább mondok egy történetet. 1956-ban, a magyar forradalom idején három srác érkezett Budapestről Sheffieldbe, menekültek voltak. Hasonszőrű, hasonló korú srácok voltak, mint mi, a 60-as években állandóan együtt lógtunk, segítettük őket, ahol csak tudtuk, együtt jártunk bulizni, csajozni, szóval nagy volt az egyetértés közöttünk. Ötvenhárom évvel később ide érkezett Budapestre egy srác Szomáliából, ugyancsak menekültként, és azóta többször is inzultálták már a bőrszíne miatt. Olyannyira, hogy már nem is mer metróval vagy busszal hazamenni, hanem mindig taxival közlekedik. Az pedig nem olcsó Budapesten, a srác pedig nem keres annyira jól, hogy könnyedén megengedhesse magának ezt a luxust. A neve Liban Abdi, és a Fradiban játszik.

Forrás: [origo]

- Akkor talán mégis az a válasza, hogy ha mindezt előre tudja, akkor nem javasolja a főnökének, Kevin McCabe-nek, hogy vásárolja meg a Fradit?
- Nem, azért erről nincs szó. Budapest remek hely, akárcsak Magyarország, a Balaton meg minden. Tudja, nekem van egy házam Sheffieldben, egy Spanyolországban, egy Trinidadon meg egy lakásom Pesten. Megvan az összehasonlítási alapom, ez egy nagyszerű ország.

- Nem gondolja, hogy Bobby Davisont már korábban le kellett volna váltaniuk? Ahogyan a Kecskemét-meccs után nyilatkozott, egy összezuhant ember benyomását keltette.
- Egyfelől igaza van, talán tényleg korábban kellett volna lépnünk, másfelől viszont azt is tudnia kell, hogy ha nincs ez a hatalmas nyomás a szurkolók részéről, akkor semmiképpen sem váltjuk le Bobbyt a téli szünetig. Most mondja meg, mi értelme van négy meccsre új szakvezetést kijelölni! Le kellett volna játszanunk ezt a négy, még hátra lévő őszi fordulót, aztán télen nyugodtan válogathattunk volna a jelöltek között. De hát szörnyű volt a nyomás.

- Davison maga mondott le, vagy kirúgták?
- Teljesen egyértelmű, hogy ő mondott le.

- S most mi lesz vele?
- Visszamegy Sheffieldbe, s a klub körül kap munkát, valószínűleg játékos-megfigyelő lesz. Bobby jó srác, csak amit itt Magyarországon kapott, azt már tényleg képtelen volt feldolgozni. Az utcán megfenyegették, inzultálták, már régóra rettegett, a felesége meg még jobban. Azt hiszem, hatalmas megkönnyebbülés számára, hogy vége a Fradi-kalandnak, és a családjával együtt hazautazhat.

- A sajtóbeszélgetésen Berki Krisztián szájából többször is elhangzott, hogy olykor eszelős méreteket öltött a médiaérdeklődés, a vezérigazgató szerint nemegyszer kitalált interjúkat adtak a szájába. Az nem merült fel önökben, hogy ennek a klubvezetők állandó titkolózása és az információs csatornák teljes elrekesztése is oka lehet?
- Dehogynem, magam is belátom, hogy a nyíltságnak nincs alternatívája. Hétfőtől kezdve minden edzés nyilvános a sajtó számára, Craig Short is nyilatkozik, csak most még ne zavarják, mert minden idegszálával a Diósgyőr meccsre készül, a csapattal együtt.

- Ön is reálisnak tartja, hogy a szezon végén az első öt között végez a Fradi, legrosszabb esetben a hatodik helyen?
- Hát, nem lesz könnyű. Maradjunk annyiban, hogy mindent elkövetünk. Itt van a Debrecen, kilenc éve ugyanaz a tulajdonosa, és igaz, hogy az utóbbi öt évben négy bajnokságot nyert, de ők sem egyetlen szezon alatt jutottak el idáig. Sok idő és még több pénz kell a céljaink megvalósításához.

- Lesz valami a beígért új stadionból?
- Nyáron megkezdjük az építkezést. Az elvi engedéllyel már rendelkezünk, a bontási és a végleges építési engedély még hiányzik.