Vágólapra másolva!
A sajtóval való kapcsolattartás ugyanúgy a futballedzők feladatának része, mint a tréningek megtartása vagy a kezdő csapat kijelölése, ám a nyilatkozatok többnyire kimerülnek a szokásos sablonok ismételgetésében. Cikkünkben azokat az üdítő kivételeket szedtük össze, amikor az edző nem fogta vissza magát, és kendőzetlenül adta közre a véleményét.

A legjobb magyar példa a Pápa mestere, Véber György, aki legutóbb a Haladás elleni hazai vereséget követően fakadt ki. Véber nehezményezte, hogy csapatának nem adtak meg egy szabályosnak tűnő találatot, majd kijelentette: "Ezúton szeretném üzenni azoknak az illetékeseknek, akiknek szúrja a szemét az én, mint a magyar futball fekete báránya, vagy a csapatom jó szereplése, hogy nem fogják megtörni a gerincünket! Továbbra is járjuk a saját utunkat, és ha meggebednek, akkor sem fognak még egyszer így kibabrálni velünk!"

A magyar labdarúgás múltjában járatosak jobban értették a nyilatkozat hátterét, amennyiben tudták, hogy a meccset Bede Ferenc vezette, aki köztudottan rossz viszonyban van Véberrel. Ellentétük még az 1990-es évek végén kezdődött, egy Videoton-Újpest meccsen Bede kiállította Vébert, amikor a középpályás válogatott káromkodások kíséretében "hosszúpuskának" nevezte a hórihorgas játékvezetőt.

Noha már nem edzőként tette, de karakán beszédet tartott Mészöly Kálmán is a Ferihegyi repülőtéren, miután a magyar-horvát Eb-pályázat 2007 áprilisában egy szavazatot sem kapott a cardiffi UEFA-szavazáson, itthon pedig tüntetők várták a magyar kontingenst.


Nemzetközi szinten a legemlékezetesebb edzői kirohanás alighanem Giovanni Trapattonié. 1998 márciusában, a Bayern München trénereként a Schalke elleni 1-0-s vereséget követő sajtótájékoztatón kelt ki magából néhány játékosa és az őt kritizáló újságírók miatt, és megnyilvánulását még érdekesebbé tette, hogy nem mindig tartotta be tökéletesen a német nyelv szabályait.


Főleg Thomas Strunz kapta meg a magáét, akinek teljesítményét egy üres üveghez hasonlította - a szavak stimmeltek, a szórend azonban nem a német, hanem az olasz nyelvnek volt megfelelő. A sajtótájékoztatóról készült felvételek bejárták a világsajtót, Németországban pedig kultikus figurává tették Trapattonit, olyannyira, hogy némelyik kifejezése bevonult a német szlengbe is. Jellemző, hogy Trap még évekkel később is reklámszerződést kapott egy ásványvízgyártó cégtől, ahol a fenti mondat volt a szlogen.

Az olasz később a Red Bull Salzburg edzőjeként sem fogta vissza magát: hiába nyert az osztrák csapattal bajnokságot, az újságírók úgy vélték, hogy a taktikája túlságosan defenzív, mire Trapattoni azt válaszolta kissé tört német nyelven. "A szavak egyszerűek. Aki tud csinálni, az csinálja. Aki nem tud csinálni, az beszél róla. Aki nem tud beszélni, az pedig ír."


Egy másik legendás edző, a holland Louis van Gaal is előszeretettel szól be az újságíróknak. Még 1996-ban a NAC Breda elleni mérkőzést követően az egyik újságíró arról kérdezte, hogy mit tud Edgar Davids és Michael Reiziger esetleges távozásáról, mire Van Gaal teljesen kiakadt. "Ön hülye, vagy én vagyok túl okos? Nem elmondtam, hogy a játékosoknak élő szerződésük van? Akkor miért teszi fel ezt a kérdést? Tényleg én vagyok túl intelligens, vagy maga a hülye?" - ismételte meg a költői kérdést, majd hosszasan elemezte a szituációt, aztán kiviharzott a teremből.


Van Gaal később az FC Barcelonánál sem ápolt jó viszonyt a sajtóval, akkoriban rengeteg kritikát kapott azért, mert nem próbált alkalmazkodni a Barca identitásához, egyetlen szót sem tanult meg katalánul, és a spanyol nyelvet is érdekesen használta. A csúcspontot az jelentette, amikor kifejtette: az újságírók mindig csak a negatív dolgokkal foglalkoznak, a pozitívumukról hallgatnak.


Nem is volt meglepő, hogy amikor 2003-ban másodszor is távozott a klubtól, akkor az alábbi szavakkal köszönt el: "Kedves újságíró barátaim, elmegyek. Gratulálok."

Van Gaal idén nyáron a Bayern Münchenhez szerződött, és meglehetősen hamar tudtára adta a német sajtónak is, hogy nem egyszerű eset. Amikor az AC Milan elleni, 4-1-re megnyert felkészülési találkozót követően megkérdezték tőle, hogy Luca Toni miért nem lépett pályára a mérkőzésen, a holland edző így vágott vissza: "Ha ilyen kérdést tesz fel, akkor ön nincs jól informálva." A Bayern sajtófőnöke, Markus Hörwick próbálta menteni a helyzetet, és meg akarta magyarázni, hogy Toni sérülés miatt hiányzott, ám Van Gaal leintette, mondván, ezt az újságíróknak tudniuk kellene - majd mérgesen mormogva otthagyta a sajtótájékoztatót.


A Manchester Unitedet irányító Sir Alex Ferguson is hasonlóan reagált, amikor az egyik újságíró neki nem tetsző kérdést tett fel a CSZKA Moszkva elleni BL-mérkőzés előtt. A hivatalos sajtótájékoztatón egy újságíró az FA által a tréner ellen indított eljárásról kérdezett, mire Ferguson csak annyit felelt: "hülye kérdésre nincs válasz", és amikor a újságíró tovább erősködött, egyszerűen befejezettnek tekintette a sajtótájékoztatót.


Mindez azonban semmiség ahhoz képest, amit Joe Kinnear művelt tavaly októberben, pár nappal azt követően, hogy kinevezték a Newcastle United edzőjének. Ő kifejezetten két újságíróra haragudott meg, akik az írták, hogy az első munkanapján nem tartott edzést a csapatnak - megfeledkezve arról, hogy arra a napra a játékosok szabadságot kaptak. Kinnear nevén szólította mind a két újságírót, majd nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette őket. Ezt követően hosszas vitába keveredett egyikükkel, amelynek során összesen 52 alkalommal használta a "fuck" szót. A botrányról csak hangfelvétel készült, de ezt érdemes meghallgatni.


Egy ilyen összeállítás természetesen nem lenne teljes Diego Maradona nélkül, aki szintén nem kedveli az újságírókat, és a jelek szerint nehezen viseli el a kritikát. Az argentin válogatott szövetségi kapitányaként az egykori legendás futballista egyelőre csalódást okozott, sokáig még a világbajnokságra való kijutás is veszélyben volt, ami miatt több argentin lap is a menesztését követelte. Az utolsó selejtezőn azonban Uruguay ellen idegenben sikerült nyernie a csapatnak, és ezzel kvalifikálta magát a 2010-es vébére, Maradona pedig a meccset követő sajtótájékoztatón visszavágott. Teljesen nyugodtan, tehát nem a meccs hevében, gondosan megválogatva a szavakat, kijelentette: "Azok, akik nem hittek bennünk - elnézést a hölgyektől -, bekaphatják".