Vágólapra másolva!
Az olasz válogatott gond nélkül kvalifikálta magát a 2010-es világbajnokságra, ám ennek ellenére a szövetségi kapitányt, Marcello Lippit sok kritika éri. A szakembernek elsősorban azt vetik a szemére, hogy mellőzi a Sampdoria támadóját, Antonio Cassanót, az olasz szurkolók szerint ugyanis hiányzik a keretből egy igazi futballzseni, aki egyetlen villanással el tudja dönteni a mérkőzéseket.

Amikor az olasz válogatott Marcello Lippi irányításával 2006-ban megnyerte a világbajnokságot, akkor a sikerben a legnagyobb szerepet a védelemnek tulajdonították. Az olaszok a torna során mindössze két gólt kaptak (ráadásul az egyik öngól, a másik pedig tizenegyes volt), és az sem véletlen, hogy az év végén Fabio Cannavarót jutalmazták a France Football Aranylabdájával - elsősorban a vébén nyújtott teljesítményének köszönhetően.

Ezzel együtt a csapat remek támadókkal rendelkezett, az akkori keretben két olyan futballista is helyet kapott, akiket elsősorban kreativitásuk miatt sorolnak a világklasszisok közé. Francesco Totti és Alessandro del Piero közül valamelyik mindegyik mérkőzésen ott volt a kezdő tizenegyben, bár Lippi inkább az AS Roma csillagát preferálta - hol irányítóként, hol pedig csatárként szerepeltetve.

Totti a vébét követően bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól, és a kispadon Lippit váltó szakvezető, Roberto Donadoni eleinte Antonio Cassanóban látta a római klasszis utódját - az első két Eb-selejtezőn az akkor a Real Madridban szereplő csatárt játszatta, később azonban már csak csereként vette számításba. Del Piero is csak ritkán kapott lehetőséget a kezdő tizenegyben, és bár az Európa-bajnokságon mindketten ott voltak a keretben, egyikük sem számított alapembernek a Donadoni-csapatban, amely a várakozástól elmaradva szerepelt a kontinensviadalon.

Lippi aztán 2008 nyarán visszatért a válogatott élére, és az első barátságos mérkőzésén még számolt Del Pieróval - azóta azonban egyszer sem küldött meghívót a Juventus csatárának, aki pedig az előző idényben remekelt a Serie A-ban. De a régi-új szövetségi kapitány nem csak őt, hanem Cassanót is mellőzte, aki pedig a Sampdoriában szintén pazar formában futballozik már másfél éve. Nem csoda, hogy az olasz közvélemény egy emberként követeli őt a nemzeti csapatba, és szinte minden mérkőzés előtti sajtótájékoztatón akad olyan újságíró, aki felteszi a kérdést Lippinek: miért nincs Cassano a keretben?

A La Gazzetta dello Sport honlapján végzett felmérés szerint a drukkerek 81 százaléka azt szeretné, ha Cassano ismét felhúzhatná a címeres mezt, Lippi azonban egyelőre mellőzi a Samp klasszisát.

Forrás: Getty Images

A világbajnok tréner Totti nélkül is sikeres csapatot tudott építeni

Mindez részben szakmai okokkal magyarázható, Lippi ugyanis Donadonihoz hasonlóan legtöbbször a 4-3-3-as felállást alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a középpályán nincsen szükség klasszikus irányítóra, inkább olyan típusú játékosokra, akik a védekezésből legalább annyira (ha nem még jobban) kiveszik a részüket. Elöl pedig egy középcsatár (általában Alberto Gilardino) mellett két szélső szerepel, ráadásul ők sem vonhatják ki magukat a védekezésből: jellemző, hogy ezen a poszton általában Mauro Camoranesi (Juventus) szerepel, aki klubjában kifejezetten középpályást játszik. A 4-4-2-es taktika esetén pedig Lippi általában középen két labdaszerző középpályást választ, bár akad arra utaló jel, hogy a rombusz alakzaton is gondolkodik: a Bulgária elleni selejtezőn ugyanis így küldte pályára együttesét, az irányító középpályás Andrea Pirlóval.

Cassano számára sokak szerint éppen ez a pozíció lenne a legmegfelelőbb - még ha a Sampdoriában általában csatárt játszik is, de gyakran visszalép a labdákért, és inkább előkészítőnek, mint befejezőnek számít: a jelenlegi idényben eddig csak egy gólt ért el, de négy gólpasszával a Serie A legjobb előkészítője.

Cassano egyelőre szokatlanul éretten nyilatkozik a témában: nem panaszkodik, nem kritizálja Lippit. "A 2010-es világbajnokság az álmom, de a sajtónak nem kellene piszkálnia Lippit miattam. Én természetesen a válogatott rendelkezésére állok, de Olaszországban nehéz megszabadulni az előítéletektől. Lippi intelligens ember, nem hagyja magát befolyásolni mások által" - mondta egy interjúban, míg a volt szövetségi kapitány, Arrigo Sacchi úgy véli: mindenkire rossz hatással van, ha egy futballistát túlságosan is a csapatba követelnek. "A játékosra, a kapitányra és a válogatottra is negatívan hat ez a nyomás. Amikor a Milan edzője voltam, a legnagyobb hibát akkor követtem el, amikor az 1989-90-es idény utolsó előtti fordulójában betettem Ruud Gullitot a csapatba a sérülését követően, mert mindenki ezt követelte. Kikaptunk Veronában 2-1-re, és elbuktuk a bajnokságot" - fejtette ki véleményét az Olaszországban hatalmas szaktekintélynek számító mester.

Lippi eközben csupán annyit hajlandó mondani az ügyben, hogy a válogatott ajtaja mindenki előtt nyitva áll, azonban egyelőre nem küldött meghívót Cassanónak. Ráadásul a hírek szerint elképzelhető, hogy nem a Samp ásza az egyetlen lehetőség a számára, ha egy kreatív támadót, egy "zsenit" akar a csapatában látni: Totti ugyanis állítólag hajlandó lenne visszatérni a válogatottba. A csatár annyit mondott a sajtónak: "Minden a fizikai állapotomon és Lippi döntésén múlik", amire a teljes olasz sajtó azonnal lecsapott. Természetesen a szakvezetőt is megkérdezték, aki kijelentette: "Totti egy remek játékos, és nagyszerű ember. Tudom, hogy a világbajnokságig nehéz döntéseket kell hoznom, és nem akarok neveket mondani, de lehetnek játékosok, akik most nem a keret tagjai, de a vébé idejére azok lesznek."

www.global-soccer.eu