Vágólapra másolva!
Igazi szuperrangadóra kerül sor a Bajnokok Ligája mai játéknapján, legalábbis a klubok múltja alapján, hiszen a Real Madrid és az AC Milan találkozóján a kupa történetének két legsikeresebb együttese meccsel. A Chelsea-Atlético Madrid mérkőzésen a spanyolok edzőjének, Abel Resinónak az állása (is) a tét, a Juventus pedig egy öt tétmeccsből álló nyeretlenségi sorozatot szeretne megszakítani.

A legrangosabb európai kupát a Real Madrid kilenc, az AC Milan hét alkalommal hódította el, amióta pedig a sorozatot Bajnokok Ligájának hívják, mind a két klub háromszor diadalmaskodott - ezzel őket ketten számítanak a BL legeredményesebb csapatainak. Összecsapásuk még akkor is kiemelkedik a programból, ha a piros-feketék az utóbbi időben korántsem remekelnek.

A milánói együttes a mostani kiírást ugyan egy idegenbeli győzelemmel kezdte Marseille-ben, de a legutóbbi játéknapon otthon kapott ki 1-0-ra az FC Zürichtől. A csapatnak a hét végén sikerült nyernie az AS Roma ellen, és a csapat szukolói abban bíznak, hogy ez a győzelem a hullámvölgyből való kilábalás kezdetét jelenti. A találkozón a sokat kritizált Ronaldinhóra sem lehetett panaszt, hiszen góllal és gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. A brazil középpályásnak a Santiago Bernabéu-stadionról jó emlékei lehetnek: amikor 2005-ben a Barcelonával 3-0-ra nyert a Real ellen, a madridi közönség megtapsolta. Ronaldinho az utóbbi időben rendszeresen a csatársorban kap helyet, miután Leonardo (állítólag a játékosok kérésére) szakított a 4-3-1-2-es taktikával a tradicionálisabb 4-4-2 kedvéért.

A spanyoloknál a formával nincs probléma, a Real eddig mindkét BL-meccsét megnyerte, ám ezúttal a két találkozón négy gólt szerző Cristiano Ronaldo sérülés miatt nem játszhat. Klasszisból persze így sincsen hiány, elég, ha csak Kakára gondolunk, aki a nyáron éppen a Milanból érkezett, és először léphet pályára volt csapata ellen. Ez a találkozó lesz Iker Casillas a 100. európai kupameccse a Real színeiben.

A másik madridi együttesre, az Atléticóra is nehéz ellenfél vár, ráadásul idegenben. A Chelsea 19 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a Bajnokok Ligájában, ami nem jó előjel a spanyolok számára, ráadásul az Atlético rendkívül rossz formában van. A csapat a BL-ben eddig egyetlen pontot szerzett, a bajnokságban csak a 15. helyen áll, a hét végén az Osasunától kapott ki 3-0-ra. Ezen a találkozón Diego Forlán nem játszott, a Stamford Bridge-en azonban várhatóan ott lesz a kezdők között, amire nagy szüksége van a cspatnak, és még inkább az edzőnek, Abel Resinónak - a hírek szerint ugyanis egy súlyosabb vereség esetén akár meneszthetik is.

A Chelsea-t szintén kikapott a hét végén, a BL-ben azonban eddig mindkét meccsét 1-0-ra nyerte, és mindkét alkalommal Nicolas Anelka volt a gólszerző. Didier Drogba eltiltása miatt nem játszhatott, és nem játszhat most sem. A portugál jobbhátvéd, José Bosingwa eltiltása lejárt, ám sérülés miatt várhatóan ő sem lép pályára az Atlético ellen.

Érdekesnek ígérkezik a Girondins Bordeaux és a Bayern München mérkőzése: a franciák teljesítménye a remek szezonrajtot követően kissé visszaesett, míg a bajorok éppen most kezdenek formába lendülni. Igaz, Louis van Gaal továbbra sem számíthat Franck Ribéryre és Arjen Robbenre, ráadásul a támadó részlegből Ivica Olic sem áll a rendelkezésére, így aztán marad a Miroslav Klose, Mario Gomez csatárduó, mögöttük Bastian Schweinsteigerrel és a fiatal Thomas Müllerrel. Azért ez sem olyan rossz összeállítás.

A Bordeaux-nál a legnagyobb kérdés Yoann Gourcuff állapota: a középpályást Laurent Blanc edző a hét végén pihentette (a csapat kikapott Auxerre-ben), a bajorok ellen viszont biztosan ott lesz a kezdők között. Ebben a csoportban szerepel a Juventus is, amely öt tétmérkőzés óta nyeretlen, de ebből az öt meccsből csak egyet veszített el. Az izraeli Maccabi Haifa ellen így most kötelező a győzelem a torinóiak számára, ehhez elsősorban az szükséges, hogy Diego teljesítménye feljavuljon. A brazil karmester játéka az ígéteres szezonkezdet után elszürkült, akárcsak az egész Juventusé.

A Bajnokok Ligája mai programja
A csoport: Girondins Bordeaux-Bayern München, Juventus FC-Maccabi Haifa
B csoport: CSZKA Moszkva-Manchester United, VfL Wolfsburg-Besiktas
C csoport: Real Madrid-AC Milan, FC Zürich-Olympique Marseille
D csoport: FC Porto-APOEL Nicosia, Chelsea FC-Atlético Madrid