Vágólapra másolva!
Bodnár László szerint a magyar játékosoknak még szokniuk kell a BL-t, Herczeg András klubmenedzser pedig azért csalódott, mert nem tudja, lesz-e még ilyen közel a pontszerzéshez a Debrecen. Olasz oldalon mindenki a kétgólos Adrian Mutut magasztalja, de a firenzeiek a magyarokat is dicsérik, akik felülmúlták előzetes várakozásaikat. A Loki harmadik BL-mérkőzésén állt a legközelebb a pontszerzéshez, vezetett is a Fiorentina ellen, végül azonban 4-3-as vereséget szenvedett.

"A legjobban az bosszant, hogy három gólt rúgtunk, és mégsem tudtunk nyerni" - mondta a meccs után Bodnár László, aki a gyors Loki-gól után abban bízott, hogy a lelkesedés segít átvészelni az olasz rohamokat, de a debreceni terveket nagyon gyorsan félresöpörte a Fiorentina.

Bodnár szokásához híven a Fiorentina ellen is fel-le gürizett a jobb oldalon, két remek beadása közül az egyikből gólt fejelt Coulibaly, a másikat fél méterrel pörgette mellé a francia légiós, úgyhogy támadásban nem lehetett panasz a védőre, igaz, az összképet rontja, hogy két olasz találatnál is az ő oldaláról jött a végzetes passz. "Későn jött a harmadik gólunk, pedig az egész második félidőben jól játszottunk, az olaszok nem csalták a focit, egyszerűen csak nem tudtak kibontakozni, mert folyamatosan támadásban voltunk. Az is igaz, hogy a 4-2-es vezetés miatt nekik nem kellett rohanni. Meg kell szoknunk a BL-t, én ugyan játszottam a Dinamo Kijevvel ebben a sorozatban, de az öt éve volt, nekem is fel kell pörögnöm, mert itt gyorsabb a játék és sokkal jobban kell koncetrálni" - nyilatkozta a védő, aki arra a kérdésre, hogy mi lesz a hátralévő három meccsen, mosolyogva csak annyit mondott: "kilenc pont".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Mészáros Norbertet az első félóra végén le kellett cserélni, a belső védőnek a korábban is gondot okozó combsérülése újult ki, arról, hogy mennyire nagy a baj, majd a szerdai vizsgálat ad választ. A fizikai fájdalom mellett lelkileg sem volt tökéletes állapotban a Magyarország leggyorsabb játékosai közé tartozó hátvéd, aki lecserélése előtt három firenzei gólnak is szenvedő alanya volt.

"Az olaszok az első félidőben az összes hibánkat kihasználták, ez is mutatja, vérprofik. Mi is megharcoltunk azért, hogy legyenek helyzeteink, de ők jobban sáfárkodtak a lehetőségeikkel. Nagyon sajnálom, hogy megint ilyen sok gólt kaptunk, pedig most jóval többet mutattunk játékban, mint a Lyon ellen. Van még hátra három meccs, de jósolni nem szeretnék, eddig a három vereség ellenére elmondható, hogy Liverpoolban és a Fiorentina ellen is jól játszott a csapat, ezt a teljesítményt kell átmenteni a folytatásra" - értékelt a vegyes zónában Mészáros, aki a magyar csapatok számára szokatlan sorozatterhelésről azt mondta, nem zavarja, mert a legtöbb játékos szívesebben játszik, mint edz.


Herczeg András klubmenedzser azzal kezdte az [origo]-nak adott nyilatkozatát, hogy a közvélemény talán kissé leértékelte a Fiorentinát, amikor azt szajkózta, a Debrecennek az olaszok ellen van a legtöbb esélye a pontszerzésre, holott egy Serie A-s csapat ellen nem lehet azt mondani, hogy reális esélye van egy magyar klubnak. Ugyanakkor Herczeg szerint a csapatot dicséri, hogy izgalmassá tette a meccset, és három gólt szerzett, de védekezésben sok volt az olyan hiba, ami ezen a szinten végzetes.

"Az első húsz percben túlságosan tiszteltük a Fiorentinát, nem ütköztünk, nem nyertünk párharcokat, ez a BL-ben nem fér bele. Nem tudom, hogy leszünk-e még ilyen közel a pontszerzéshez, ezért is vagyok csalódott, több volt ebben a meccsben. A Fiorentina hétről hétre ilyen meccseket játszik, a játékosai dörzsöltebbek, határozottabbak egyes szituációkban, mi egy kicsit még jófiúk vagyunk, de ki kell törnünk a jófiú szerepből, mert azzal nem sokra megyünk a BL-ben."

A folytatásról a klubmenedszer azt mondta, a cél, hogy jó meccseket játsszon a Loki, de a realitást nem szabad figyelmen kívül hagyni. "Mindenkinek tudnia kell, hol a helye, a Debrecenre sosem volt jellemző a hangzatosság, próbáltunk mindig szerények maradni, ezután is arra törekszünk."

Nem bravúr, nem szégyen

Fiorentina ellen kevesebb mint két perc alatt összejött az, ami a Liverpool és a Lyon ellen nem sikerült a Lokinak, Czvitkovics Péter révén megszületett a magyar bajnok első gólja a BL főtábláján. Sajnos a folytatás a Lyon elleni meccset idézte, a firenzeiek ugyanis villámgyorsan talpraáltak és a Serie A-ban is rettegett Gilardino, Mutu páros révén a huszadik percben már 3-1-re vezettek. A Debrecen bátran játszott, helyzeteket is kidolgozott, de hatékonyságban elmaradt az olasz csapattól, amely Rudolf szenzációs góljára is gyorsan válaszolt, a második félidőben pedig a kétgólos előny tudatában már nem erőltette a támadásokat, a saját térfelére visszahúzódva verte vissza a magyar akciókat.

Coulibaly gólja után aztán hirtelen elcsöndesült az addig végig éneklő, a magyar drukkerek felé az eredményt sűrűn mutogató vendégtábor, a Loki előtt ugyanis felcsillant az egyenlítés lehetősége, de a kései rohamok már nem vezettek eredményre, harmadik meccsét is pont nélkül zárta a magyar bajnok. Noha óvakodnánk attól, hogy a három vereséget bravúrnak nevezzük, tény, hogy a Loki a Liverpool és a Fiorentina ellen is az egyenlítésért támadott az utolsó percekben, így egyáltalán nincs miért szégyenkeznie.




Rudolf gólját külön kiemelte, mondván, a válogatott csatár látványos csavarása bármelyik gólösszefoglalóban nagy sikert aratna. Marco Donadel is elismerően nyilatkozott a Debrecenről, a középpályás szerint a Loki büszke lehet a keddi produkciójára, és az döntött a firenzeiek javára, hogy a nagyobb nemzetközi tapasztalatuk miatt ők reagáltak jobban a kiélezett helyzetekre. Donadel azt is elismerte, a harmadik magyar gól után a hajrában kissé megingott a vendégcsapat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Il Firenze olasz lap első oldalán "Mutu show" címmel ír a meccsről, kiemelve, hogy a Fiorentina az utolsó percekben izgulhatott, és a győzelmet elsősorban a kétgólos román klasszisnak köszönheti, valamint annak, hogy a csapat nagy szívvel küzdött. A lap 1-től 10-ig terjedő értékelésében Mutu (7,5) és Gilardino (7) kapta a legjobb osztályzatot, de hatosnál rosszabbat egyetlen firenzei sem érdemelt ki.

A violanews.com oldal a "Küldetés szenvedve teljesítve" mondattal kezdi a meccsről szóló tudósítást, és dicséri a csapatot azért, mert a rémálomszerű kezdés után gyorsan fordítani tudott. A második félidei teljesítményt viszont kissé lehúzza a cikk, megemlékezve arról, hogy volt miért izgulni az utolsó percekben, és persze itt is Mutut éltetik, aki két góljával és gólpasszával "megérdemli a fenomenális jelzőt", valamint a 7,5-es osztályzatot. Az internetes oldal ugyanakkor nem kíméli Gamberinit, aki a legrosszabbnak számító 5,5-est kapta, az indoklás szerint az első félidőben sokat hibázott, és Coulibalyval is meggyűlt a baja.

A La Gazzetta dello Sport címoldalán is Mutu a főszereplő, a magánéleti botrányairól is híres román támadó (akinek korábbi kokainos ügye miatt 17 millió eurót kell fizetnie a Chelsea-nek) azt mondja, ha jól érzi magát a bőrében, akkor a többi már jön magától. A nagy örömködés közepette Mutu azért kritizálta a csapat védekezését, mert a "BL-ben komoly árat fizethetünk a hibákért", és finoman utalt arra, nem bánná, ha Cesare Prandelli kipróbálná, hogy muzsikál együtt a Mutu, Gilardino, Jovetic trió. Prandelli boldogan konstatálta, hogy az "igazi Mutu" visszatért, és gratulált a Debrecennek, amely meglepte őt a kétcsatáros játékkal, és kétgólos hátrányban sem adta fel.