Vágólapra másolva!
Előzetesen a Fiorentina elleni, hazai mérkőzésre adták a legnagyobb esélyt a Debrecennek a Bajnokok Ligájában, azonban az olaszok mind a BL-ben, mind a bajnokságban bizonyították, hogy remek csapatot alkotnak, és már a pontszerzés is bravúr lenne ellenük. A Loki két vereség után harmadik csoportellenfelével is megküzd kedd este, a Puskás Ferenc-stadionban.

A papírforma, illetve az UEFA erősorrendje alapján a Fiorentina a csoportban csak a harmadik legerősebb csapat, a kiemelés során a firenzeieket a harmadik kalapból sorsolták a Liverpool és az Olympique Lyon mellé. Pedig az olasz együttes az előző idényben is ott volt a Bajnokok Ligájában, igaz, nem jutott a legjobb 16 közé, hanem harmadik lett a csoportjában, így az UEFA-kupában folytathatta. A mostani kiírásban az olaszok ennél többre vágynak, és meg is van az esélyük arra, hogy ezúttal a BL-ben folytassák, a legutóbbi fordulóban a Liverpoolt hazai pályán roppant magabiztosan győzték le 2-0-ra.

A firenzeiek a bajnokságban sem állnak rosszul, hiszen nyolc forduló után a negyedik helyet foglalják el a Serie A-ban. A hét végén a Juventus ellen játszottak értékes döntetlent idegenben, magabiztosan utaztak tehát Budapestre. A torinóiak elleni találkozó érdekessége az volt, hogy az idény során először nem a Stevan Jovetic, Adrian Mutu, Alberto Gilardino trió valamelyik tagja volt eredményes: a Juventusnak a bal oldali középpályás, a perui Juan Manuel Vargas lőtte a gólt. A firenzeiek összes többi találatát a fenti hármas szerezte, ami részben azt jelzi, hogy a csapat támadójátéka viszonylag jól kiismerhető, ugyanakkor azt is mutatja, hogy az együttesen belül világosan elkülönülnek a feladatok, a Fiorentina nagyon szervezett csapat.

Ez persze nem meglepő, hiszen Cesare Prandelli már négy éve irányítja a lila-fehéreket (az edzők közül jelenleg ő dolgozik a Serie A-ban a leghosszabb ideje ugyanannál a klubnál), és egy rendkívül egységes együttest alakított ki. A keretben nincsen olyan futballista, aki az ő érkezés előtt is már Firenzében futballozott, vagyis a jelenlegi együttes egyértelműen Prandelli munkáját dicséri. A nyáron ugyan a kulcsemberek közül a brazil Felipe Melo, a szerb Zdravko Kuzmanovic és Franco Semioli is távozott, de egyelőre úgy tűnik, hogy mindegyiküket sikerült pótolni, és a csapat még erősebb, mint az előző szezonban.


A Fiorentina már jó ideje a 4-2-3-1-es játékrendszert alkalmazza, ebben a szezonban is minden mérkőzésen így állt fel. Az előretolt ék Gilardino, leszámítva a Liverpool elleni BL-meccset, illetve a Lazio elleni bajnokit, ezeken a találkozókon Mutu vette át a szerepét. A román játékos azonban inkább amolyan árnyékéket, irányító középpályást szokott játszani, akárcsak a fiatal montenegrói Jovetic, a fenti két összecsapást kivéve egyszerre sohasem voltak a pályán. A középpálya jobb oldalán a nyáron a Juventustól igazolt Marco Marchionninak, a bal szélen pedig Vargasnak elsősorban támadó feladata van, utóbbi játékos gólja mellett már két gólpasszt is adott a Serie A-ban. Marchionni a hét végén a Juve ellen megsérült, az első félidőben le kellett cserélni, és ha nem épül fel, akkor az argentin Mário Santana szerepelhet a posztján. A két védekező középpályás a Riccardo Montolivo, Marco Donadel, Cristiano Zanetti hármasból kerül ki.

A firenzeiek fő erősségét a széleken vezetett támadások jelentik: a bal oldali középpályás, Vargas remek rúgótechnikával rendelkezik, de a hátvédek is sokat mennek előre, a jobbhátvéd Gianluca Comotto szintén két gólpasszal dicsekedhet a bajnokságban. Ez ugyanakkor egyben az együttes gyenge pontját is jelenti: a szélső középpályások a védekezést gyakran elhanyagolják, és ez főleg Vargasra igaz, vagyis ezen az oldalon könnyebb a védelem mögé kerülni. Néhány lendületes Dombi-elfutás sokat jelenthetne a Debrecennek, de a másik szélen is sok problémát okozhat a Loki a firenzei védelemnek.

Prandelli szerint szép futballt játszik a Loki

"Ismét egy olyan csapat látogat hozzánk, amely a sztárgárdák közé tartozik, akárcsak az eddigi ellenfeleink. Természetesen a Fiorentina a mérkőzés esélyese, de sokszor előfordult már, hogy egy kiscsapat borsot tört a nagyok orra alá" - mondta a találkozót felvezető hétfői sajtótájékoztatón Herczeg András, a Debrecen vezetőedzője.

"Tiszteljük a Fiorentinát, tudjuk, hogy nagyon jó erőkből áll, tele olyan futballistákkal, akik el tudnak dönteni egy-egy mérkőzést. Remélem, nem követjük el ugyanazokat a hibákat, mint a Lyon ellen, nagyon bízom benne, hogy most szorosabb mérkőzést tudunk játszani. Nem bánnám, ha megszereznénk az első pontunkat a Puskás Ferenc Stadionban."

A futballisták nevében Vukasin Poleksic, a DVSC montenegrói kapusa nyilatkozott, aki 2003 és 2005 között a Leccét erősítette, így nem volt ismeretlen a vendég újságírók között, akiknek a kérdéseire olaszul válaszolt. "Nagyon erős a Fiorentina, de bízom benne, hogy meg tudjuk majd állítani" - mondta Poleksic, aki hazája válogatottjában együtt játszik Stevan Joveticcsel. "Stevan az elmúlt időszakban a Fiorentina egyik meghatározó játékosává vált, természetesen nagyon jó barátságban vagyunk, de ezt holnap felfüggesztjük."

"Sok mérkőzését láttuk a Debrecennek, igazi csapat, amely szép futballt játszik. Úgy érzem, a Lyon elleni eredmény kissé becsapós, hiszen az első három gólt olyan helyzetből kapták, amelyre nem lehet felkészülni" - nyilatkozta a vendégek mestere Cesare Prandelli, aki szerint a keddi összecsapás létfontosságú a továbbjutás szempontjából, ezért nem is gondol arra, hogy tartalékoljon, a lehető legerősebb csapatát küldi pályára.



"Ha én leszek az, aki először betalál, akkor az összeg felét biztosan felajánlom szegény gyerekeknek, a többit a sajátjaimra költöm" - tett fogadalmat Leandro, a DVSC csapatkapitánya. "Szombaton több csapattársammal megnéztük a Juventus-Fiorentina meccset. Nagyon nehéz dolgunk lesz, a Juve otthonában is jól játszottak a lilák, akár nyerhettek is volna. Ha betartjuk a taktikát, akkor meglepetést okozhatunk, mert most mindenkiben erős a küzdeni akarás, a bizonyítási vágy. Reméljük, nem kapunk gólokat, mint a Lyon ellen, és minimum egyet rúgunk. Hogy ez mire lesz elég? Remélem, a győzelemre."

A várható kezdőcsapatok

DVSC: Vukasin Poleksic - Szélesi Zoltán, Mészáros Norbert, Komlósi Ádám, Leandro - Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Luís Ramos, Szakály Péter - Adamo Coulibaly, Rudolf Gergely
Fiorentina: Sébastien Frey - Gianluca Comotto, Alessandro Gamberini, Dario Dainelli, Manuel Pasqual - Riccardo Montolivo, Cristiano Zanetti, Mario Santana, Juan Vargas - Adrian Mutu, Alberto Gilardino




"Nem nagyon ismerem a debreceni támadókat, de kielemeztük a Liverpool és a Lyon elleni mérkőzéseket, és azt kell mondjam, erős csapatról van szó" - mondta a Fiorentina kapusa.

Forrás: MTI
Az első BL-gólra várnak

A Debrecen a keddi mérkőzést megelőzően egyszer sem találkozott olasz riválissal a nemzetközi kupasorozatokban. A firenzeiek ugyanakkor még a 60-as években kétszer is összeakadtak magyar csapattal a már megszüntetett Kupagyőztesek Európa Kupájában: a két párharcból egyet nyertek meg, a négy meccsből pedig háromszor győztek és egyszer veszítettek. Az 1961/62-es kiírás elődöntőjében Fiorentina mindkétszer felülmúlta az Újpestet, így kettős sikerrel, 3-0-s összesítéssel jutott a fináléba, amelyet végül megismételt találkozón bukott el a spanyol Atlético Madriddal szemben. Az 1966/67-es idényben viszont a Győr az egygólos idegenbeli vereséget követően hazai pályán 4-2-re diadalmaskodott, így bejutott a nyolcadöntőbe.

Jól fizet a debreceni győzelem

A világhírű William Hill fogadóiroda hétszeres nyereményszorzót kínál a Debrecen győzelmére a Fiorentina elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Az olaszok győzelmére 1,4-szeres oddsot állapított meg a bukmékeriroda, a döntetlenre 3,75-öst. A legvalószínűbb eredménynek a Fiorentina egy- vagy kétgólos eredménye tűnik a William Hillnél, amely 5,5-ös nyereményszorzót kínál erre, a 4-0-s vendégsiker 17-szeres pénzt hozna. A Loki győzelme 1-0 esetén 13-szoros, 2-1-nél 23-szoros, míg 2-0-nál 41-szeres pénzt jelent. Az összes többi hazai diadal több mint 80-szoros pénzt garantál a szerencsés fogadónak. Adrian Mutu vagy Alberto Gilardino gólja 1,8-as, mesterhármasuk pedig 21-es oddsot ér. Ugyanez Rudolf Gergely és Adamo Coulibaly esetében 4,33-as és 67-es nyereményszorzóval fogadható.




Az F csoportban a címvédő Barcelona hazai pályán fogadja az orosz Rubin Kazanyt, és nagy meglepetés lenne, ha a katalánok nem gyűjtenék be a három pontot, még úgy is, hogy Thierry Henry biztosan, Zlatan Ibrahimovic pedig valószínűleg nem játszhat sérülés miatt. A két csatársztár nélkül a Barca a hét végén a Valencia ellen csak egy gólnélküli döntetlenre volt képes, és a szezon során először veszített pontot a Primera Divisiónban. Ugyanebben a csoportban a hét végén a Genoa ellen parádézó Internazionale a Dinamo Kijevet fogadja, amelyben ott lesz az AC Milan egykori klasszisa, Andrij Sevcsenko is, aki piros-feketek színekben 14 alkalommal volt eredményes a városi rivális ellen és most is gólt ígért.

A Bajnokok Ligája keddi programja

E csoport: DVSC-TEVA-Fiorentina, Liverpool FC-Olympique Lyon
F csoport: FC Barcelona-Rubin Kazany, FC Internazionale-Dinamo Kijev
G csoport: Rangers FC-Unirea Urziceni, VfB Stuttgart-Sevilla FC
H csoport: AZ Alkmaar-Arsenal FC, Olympiakosz-Standard Liege