Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a 95. percben szerzett góllal egyenlített Costa Rica ellen a CONCACAF-térség vb-selejtezőinek utolsó fordulójában, így a Salvadorban nyerő Honduras jutott ki a világbajnokságra.

Az már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy az USA és Mexikó ott lesz a vébén, egyetlen kérdés maradt csupán, Honduras vagy Costa Rica kaparintja meg az automatikus részvételt érő harmadik helyet. Costa Rica álomszerűen kezdett Washingtonban, Brian Ruíz duplájával félóra alatt megnyugtató előnyt hoztak össze az amerikai földön 1985 óta nyeretlen Ticók.

A hazaiak a 72. percben adtak először életjelet magukról, ekkor Michael Bradley, a szövetségi kapitány fia szépített, de a hajrában eggyel csökkent az amerikaiak létszáma, mivel Onyewu térdsérülése (a szalagszakadás miatt három-négy hónapot kell kihagynia a Milan védőjének) után nem tudta folytatni a játékot, cserére pedig már nem volt lehetőség.


A 95. percben mégis megszületett az egyenlítő gól, Donovan szöglete után Bornstein bólintott a hálóba, a Costa Rica-i játékosok pedig szomorúan rogytak a gyepre, óriási lehetőséget szalasztottak el. A csoportgyőztes amerikaiak a meccs után Charlie Daviesnek üzentek, aki kedden szenvedett súlyos autóbalesetet.

Honduras hőse Carlos Pavon volt, aki Suazo beadása után fejelt a salvadori kapuba, és csapata ezzel pontszámban beérte Costa Ricát, jobb gólkülönbségével pedig megcsípte a harmadik helyet. Honduras ezt megelőzően 1982-ben szerepelt a vébén, akkor az északírek és a spanyolok elleni döntetlen, valamint a jugoszlávoktól elszenvedett vereség után a csoport negyedik helyén végzett a csapat.


világbajnoki selejtező, CONCACAF-zóna, 10. (utolsó) forduló:

Egyesült Államok - Costa Rica 2-2 (0-2)
gól:
Bradley (72.), Bornstein (95.), illetve Ruíz (21., 24.)

Salvador - Honduras 0-1 (0-0)
gól:
C. Pavon (64.)

Trindad és Tobago - Mexikó 2-2 (1-0)
gól:
Baptiste (32., 61., az elsőt 11-esből), illetve Esqueda (57.), Salcido (64.)

A végeredmény: 1. (vb-résztvevő) Egyesült Államok 20 pont, 2. (vb-résztvevő) Mexikó 19, 3. (vb-résztvevő) Honduras 16 (17-11), 4. (pótselejtezős) Costa Rica 16 (15-15), 5. Salvador 8, 6. Trinidad és Tobago 6

Az Egyesült Államok, Mexikó és Honduras kijutott a világbajnokságra, Costa Rica pótselejtezőt játszik Uruguayjal. Az első mérkőzésre november 14-én Costa Ricában, a másodikra négy nappal később, azaz 18-án Uruguayban kerül sor.