Vágólapra másolva!
Utolsó világbajnoki selejtezőjén a csoportot már megnyerő és így a világbajnokságra kijutott Dániával játszott a magyar labdarúgó-válogatott, amely némi szerencsével és Babos Gábor bravúrjaival átvészelte az első negyedórát, majd Buzsáky Ákos góljával 1-0-s győzelmet aratott. Erwin Koeman csapata így veretlenül zárt a dánok ellen, a megszerzett 16 ponttal pedig negyedik helyen végzett csoportjában.

világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Dánia - Magyarország 0-1 (0-1)
Koppenhága, Parken-stadion, 40 ezer néző
v.: Meyer (német)
Dánia: Sörensen - L. Jacobsen, Möller Christensen, Agger, M. Jakobsen - C. Poulsen, J. Poulsen, Rommedahl (Silberbauer, 72.), Enevoldsen (S. Larsen, 46.) - Bendtner, Tomasson (D. Jensen, 62.).
Magyarország: Babos - Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi - Buzsáky (Huszti, 77.), Tóth B., Varga J., Dzsudzsák (Priskin, 90.) - Rudolf (Vadócz, 87.), Torghelle.
gól: Buzsáky (35.)
sárga lap: Möller Christensen (19.), D. Jensen (78.)

Tét nélküli meccsre készülődtek a csapatok Koppenhágában, hiszen az előzetesen csak a harmadik helyre - a portugálok és a svédek mögé - sorolt dánok amilyen gyengén kezdték a sorozatot (0-0 Budapesten), annyire belelendültek, és végül meg sem álltak a csoportelsőségig, így nekik már csak annyi dolguk volt, hogy kiszolgálják közönségüket.

A magyar válogatott nem akart asszisztálni a dán fiestához és egy esetleges koppenhágai bravúrral szebbé tehette volna a búcsút, ami rá is fért volna a csapatra, hiszen a Málta és az Albánia elleni kötelező győzelmek után sokan már vb-szereplést vizionáltak, ehhez képest kiábrándítólag hatott az őszi meccseken elért nulla pont és egyetlen gól.

Gera Zoltán meglepetésre még a keretbe sem került be, amit annyira zokon vett a Fulham középpályása, hogy elköszönt a csapattól, és egy ideig nem kíván a válogatottban szerepelni. (Az esetről bővebben itt olvashat.)

Erwin Koeman a portugálok elleni csapatot alaposan felforgatta, Vanczák bement a védelem közepére, Halmosi lett a balhátvéd, Gyepes pedig a padon találta magát. A középpályára bekerült Buzsáky (Huszti így kispadon kezdett) és a portugálok ellen debütáló debreceni Varga, elöl pedig meglepően bátrat húzott a kapitány, mert Torghelle mellé Rudolfot is jelölte.

Babosnak már az első percben védenie kellett, nem óvatoskodtak tehát a dánok, akik az első negyedórában komoly nyomás alatt tartották a magyar kapuk, csak Baboson múlt, hogy nem kerültünk hátrányba.

Bár Koeman két csatárt jelölt a kezdőbe, Rudolf nem Torghellével egyvonalban helyezkedett, hanem hátrébbról, a középpálya bal oldaláról indult, védekezésben pedig visszazárt a középpályások mellé. A dánok a lendületes kezdés után sem lassítottak, több támadásuk is góllal kecsegtetett, mégis a magyar válogatott szerzett vezetést, Rudolf indítása és Buzsáky higgadt befejezése is elsőrangú volt.

Forrás: MTI

Rommedahl kapura törne, de Halmosi már tudja, hogy az asszisztens lest jelzett

Bár a helyzetek alapján a semmiből jött a gól, annyiban nem volt előzmény nélküli, hogy feljebb toltuk a védekezést, emiatt a dánoknak kevesebb helye maradt a passzolgatásra és jóval többet is hibáztak. Morten Olsen, a dánok kapitánya a szünetben Sören Larsen révén csatárt hozott, vagyis egyértelmű vott a szándéka, de a hazaiak sokkal kevesebbet mutattak támadásban, szinte csak átlövésekből veszélyeztettek, de Babos Agger és Silberbauer próbálkozásánál is résen volt.

A magyar válogatott taktikusan játszott, igyekezett labdát tartani, miközben odafigyelt arra, hogy ne nyíljon ki hátul, ennek ellenére a vendégek előtt adódott a meccs legnagyobb helyzete, de Varga három méterről a lécre pörgetett. A dán szurkolók két sör elfogyasztása közben fütyültek, csapatuk azonban nem tért magához, a végén még megpróbálták az ilyenkor szokásos ívelgetést, de ez sem hozott eredményt, úgyhogy a Koeman-csapatnak szépre sikerült a búcsú a selejtezősorozattól, megfosztotta veretlenségétől Dániát.

A magyar válogatott közel 26 év után tudta legyőzni a dánokat, vendégként erre legutóbb 1967-ben, azaz 42 esztendeje volt példa. Csapatunk a selejtezők során 16 pontot szerzett, amivel Dánia, Portugália és Svédország mögött negyedikként zárt csoportjában.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon szép sikert értünk el, mindenki tudása legjavát nyújtotta. A futballisták százszázalékos teljesítménye győzelmet eredményezett a csoport nyertesének otthonában, ahol a három pont megszerzése mindenki számára nagy bravúr. Ebben a csoportban tizenhat pontot szerezni jelentős eredmény, a magyar válogatottnak azonban ez sikerült. Kár, hogy ez csak a negyedik helyre volt elég."

A csoport másik két meccsén:
Portugália - Málta 4-0 (2-0)
gól:
Nani (14.), Simao Sabrosa (45.), Miguel Veloso (52.), Edinho (90.)

Svédország - Albánia 4-1 (3-0)
gól: Mellberg (6., 42.), M. Berg (40.), A. Svensson (86.), illetve Salihi (56.)

A csoport végeredménye:

1. Dánia10 63116-521
2. Portugália1054117-519
3. Svédország10 53213-518
4. Magyarország10 51410-816
5. Albánia101456-137
6. Málta10-190-261