Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli félidő után 4-0-s győzelmet aratott a dél-afrikai csapat ellen a 20 éven aluliak Egyiptomban zajló világbajnokságán. Egervári Sándor együttese az első, vasárnapi meccsen 3-0-ra kikapott Hondurastól, utolsó csoporttalálkozóját pedig szombaton játssza az Egyesült Arab Emírségekkel.

U20-as világbajnokság, F csoport, 2. forduló:
Magyarország - Dél-Afrikai Köztársaság 4-0 (0-0)
Alexandria, 6000 néző
v.: Baldassi (argentin)
Magyarország: Gulácsi - Szekeres A., Szabó J., Debreceni, Présinger - Gosztonyi, Kiss M., Korcsmár (Simon Á., 65.), Koman - Simon A. (Tóth B., 59.), Futács (Balajti, 88.)
Dél-Afrika: Ngomeni - Khumalo, Hlatshwayo, Bhengu, Maluleka (Ndlovu, 72.) - Claasen, Doutie (Khwela, 88.), Masango, Zulu - Erasmus, Serero
gól: Korcsmár (49.), Koman (55., 11-esből), Debreceni (71.), Présinger (90.)
sárga lap: Présinger (64.), Gosztonyi (71.), Koman (74.), Szekeres (81.), illetve Hlatshwayo (52.), Zulu (53.), Maluleka (58.), Khumalo (64.)

A magyar labdarúgó-válogatott az egyiptomi U20-as világbajnokság nyitófordulójában 3-0-ra kikapott Hondurastól, míg a szerdai ellenfél, a Dél-Afrikai Köztársaság első csoportmeccsén 2-0-s vezetést követően 2-2-re végzett az Egyesült Arab Emírségekkel.

Az első mérkőzéshez képest - Egervári Sándor szövetségi kapitány ígéretéhez híven - több helyen is változott a magyarok kezdőcsapata. Simon Ádám helyét Szabó János vette át a védelemben, míg a középpályán Dudás Ádámot Kiss Máté váltotta. A két játékos a tornán eddig még csereként sem lépett pályára.

A csapat többi tagjához hasonlóan Németh Krisztián is gyengén játszott az első találkozón, ám ő kényszerből maradt ki a szerdai kezdőből, ugyanis bokaszalag-szakadást szenvedett. Helyére elöl a hórihorgas Futács Márkó került be, aki Honduras ellen a második félidőben állt be.

A Werder Bremen légiósa a második csoportmeccs előtt azt mondta, a csapatnak össze kell szednie magát, és nincs más hátra: "Szét kell verni a dél-afrikai csapatot!" Így is lett!

Első félidő

Koman biztató bal oldali beadásáról lemaradt Futács, a magyar szöglet után felszabadítottak a dél-afrikaiak. Erasmus rögtön a második percben villant: egy kényszerítő után 13 méterről a bal kapufa mellé lőtt. A második helyzet is az ellenfélé volt: egy balról középre passzolt labdát Masango 8-ról lőtt jócskán fölé.

Ezt követően magyar percek következtek: egy remek kiugratás után Simon lőtt azonnal 7-ről, Ngomeni bravúrral védett; a szöglet után Gosztonyi 14 méteres, lapos lövését egy bevetődő védő blokkolta. A 17. percben a balszélről Simon tette le a labdát Komannak, aki egyből lőtt, a kapus védte a középre tartó lövést.

Forrás: EPA

Koman Vladimir jobban játszott, mint vasárnap, ráadásul gólra váltott egy büntetőt

A másik oldalon Erasmus remek cselek után 15-ről célba vette a jobb alsót, Gulácsi óriási vetődéssel akadályozta meg, hogy vezetéshez jussanak a dél-afrikaiak. Nem sokkal később Serero került helyzetbe az ingatag magyar védelem mögött, Gulácsit közelről megpróbálta átemelni, ám a magyar kapus könnyedén fogta a labdát.

A félidő derekáig mindkét csapat középpályája átjáróház volt, ám a magyar válogatottnak a védői is rosszul végezték a dolgukat, hiszen a dél-afrikaiak percről percre helyzetbe kerültek, és úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy mikor jutnak vezetéshez. Szerencsére Gulácsi biztos pont volt a kapuban.

A 26. percben Futács bal oldalról, 17 méterről lőtt, a labda megkaparintása rutinmunka volt Ngomeni számára, hiszen nem volt erős a lövés. A magyaroknak is akadt azért nagyobb helyzetük is, remek volt például Gosztonyi szabadrúgása a 30. percben, a középpályás 21 méterről remekül csavart a jobb felső felé, de a dél-afrikai kapus kitornászta a labdát. Hét perccel később Simon is bátran lőtt 19-ről, ám kísérleténél a labda jócskán elkerülte a dél-afrikai kaput. A félidő hajrájában már nem forogtak veszélyben a kapuk.

Az első játékrész második felében már nem kerültek olyan sokszor a magyar kapu elé a dél-afrikaiak, mint az első 20-25 percben, így a végére kiegyenlítetté vált a játék. Mindkét csapatnak voltak nagy helyzetei, de a kapusok jól védtek, vagy éppen a támadók puskázták el a lehetőségeket. Reális döntetlennel, 0-0-val fordultak a válogatottak.

Második félidő

Az első helyzet a magyaroké: Gosztonyi 18-ról lőtt, a labda a jobb felső mellett suhant el. A 49. percben Simon kényszerítőzött Korcsmárral, a csatár 7 méterről leadott erős lövését a kapus csak kiütni tudta, a kipattanóra érkezett Korcsmár, és közelről nem hibázott (1-0).

Az 54. percben Futácsot felvágta Zulu a 16-oson belül, a megítélt büntetőt a csapatkapitány Koman higgadtan a bal alsóba gurította (2-0).

Pár percre rá Szabó szabálytalankodott Malulekával szemben a magyar büntetőterületen belül, a játékvezető szerint a támadó színészkedett, éppen ezért sárga lapot kapott 11-es helyett.

A folytatásban úgy futballoztak a felek, mintha a 2-0 mindkét fél számára jó eredmény lenne. Egervári Sándor az 59. és a 65. percben is cserélt. Simon András helyére Tóth Bence, Korcsmár Zsolt helyére Simon Ádám jött be.

A magyarok nem erőltették a támadásokat, mégis megszerezték a harmadik gólt. Gosztonyi előbb kapott egy sárgát (ami azt jelenti, hogy a következő mérkőzést ki kell hagynia), majd a jobb oldalról, szabadrúgásból remekül ívelt a kapu elé, az érkező Debreceni pedig öt méterről magabiztosan fejelt a hálóba (3-0).

Gosztonyi lelkesedése nem hagyott alább: 19-ről megcélozta a bal alsót, a dél-afrikai kapus hárított. A 81. percben Doutie 18 méterről vette célba Gulácsi kapujának a bal pipáját, és alig tévedett.

A dél-afrikai csapat a végére összeesett. Mivel a kapus egy hazaadást kézzel vett fel, közvetett szabadrúgáshoz jutottak a magyarok, amelyet 16-oson belül, 14 méterről egy legurítás után Présinger ballal, látványosan csavart a kapu jobb oldalába (4-0).

A második félidőben gyorsan szerzett két gólt a magyar együttes az egyre inkább fáradó dél-afrikaiaik ellen, és a meccs hátralévő részében még növelni is tudta előnyét a közel sem ezer fokon égő, de a vasárnapihoz képest azért jóval lelkesebb válogatott. A dél-afrikaiak alapvető hibákat követtek el, és az első 25 perctől eltekintve ötlettelen és fáradt futballal rukkoltak elő, így még fél gőzzel is simán nyerni tudott Egervári Sándor csapata.

Szombaton az Egyesült Arab Emírségekkel játszanak Koman Vladimirék. A vb-n a hat csoportból az első két helyezett, továbbá a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe.

"Még csak most jön a neheze"

A magyar csapat csatára, Futács Márkó az [origo]-nak azt mondta, egyáltalán nem érezték, hogy Dél-Afrika ráijesztett volna a csapatra az első 20-30 percben: "Szerintem ott voltunk végig. Való igaz, hogy az első félidő elején kidolgoztak két-három helyzetet, de szó sincs arról, hogy ránk ijesztettek volna. Természetesen nagyon örülünk a győzelemnek, de még egy komoly csoportmérkőzés van előttünk, amit minimum ilyen játékkal kell lehoznunk. Ma este még örülünk a sikernek, de holnaptól ismét munkába állunk."

A Werder légiósa szerint nem Dél-Afrika volt ennyivel gyengébb Hondurasnál, hanem a magyar csapat volt sokkal jobb, mint vasárnap, amikor 3-0-ra kikapott. "Ezzel a játékkal megszorongattuk volna Hondurast is."

Hogy változott-e az első és a második meccs eredményének a függvényében a célkitűzés, a támadó ezt mondta: "Változott a cél, de ilyet én nem mondok, hogy irány a legjobb négy, mert az azt jelentené, hogy 'hű, most de jól végeztük a dolgunkat!' Tudjuk, hogy még csak most jön csak a neheze. Minél kedvezőbb helyen kell továbbmenni a csoportból, és utána beszélhetünk helyezésről."

Az F csoport másik meccsén:
Egyesült Arab Emírségek - Honduras 1-0

Csoportállás:
1. Egyesült Arab Emírségek 4 pont
2. Honduras 3 pont (3-1)
3. Magyarország 3 pont (4-3)
4. Dél-Afrika 1 pont

E csoport:
Costa Rica - Ausztrália 3-0 (1-0)
Brazília - Csehország 0-0

* * *

A magyar csapat csoportgyőztesként jutott az U17-es Európa-bajnoki selejtezősorozat úgynevezett elitkörébe, miután szerdán 1-0-ra legyőzte a szlovák együttest. A hazai rendezésű minitornán korábban Albániát is felülmúlta Zsivoczky Gyula szövetségi edző csapata, míg Luxemburggal döntetlent játszott.