Vágólapra másolva!
A Honduras elleni csúfos vereséget követően a magyar U20-as válogatott Dél-Afrika ellen javíthat a korosztályos világbajnokságon. Az afrikaiak az első körben 2-2-es döntetlent játszottak az Egyesült Arab Emírségek ellen - pedig a 90. percben még 2-0-ra vezettek.

Dél-Afrika U20-as válogatottja ugyanakkor szerepelt világbajnokságon utoljára, mint a magyar csapat, vagyis 1997-ben. Akkor az afrikai együttes bombaerős csoportba került, ellenfelei között volt Franciaország és Brazília is, és mindkettőtől ki is kapott, végül nem jutott tovább.

Azóta pedig az ország korosztályos válogatottjai nem remekeltek, egyszer sem tudták kvalifikálni magukat a világbajnokságra, egészen mostanáig. Az idei kontinensviadalon viszont négy közé jutott az együttes, miután csoportjában jobb gólkülönbségének köszönhetően megelőzte azt az Egyiptomot, amely rendezőként mindenképpen vb-résztvevőnek számított. A dél-afrikaiak az elődöntőben sem játszottak rosszul, hiszen egy gólzáporos mérkőzésen 4-3-ra kaptak ki a későbbi győztes Ghánától.

A jövő évi világbajnokságnak köszönhetően amúgy is futball-láz van az országban, így aztán az U20-as csapattal kapcsolatban is nagyok az elvárások, főleg, hogy a keret tagjai közül többen remek formában futballoztak a torna előtt.

Az otthon játszók közül Mandla Masangónak sikerült beverekednie magát a Kaizer Chiefs kezdő tizenegyébe, és a csatár Thulani Serero is jól játszott az Ajax Cape Townban. A legnagyobb sztár azonban a Hollandiában légióskodó csatár, Kermit Erasmus, aki furcsa keresztnevét egy amerikai jazztrombitásról, Kermit Ruffonsról kapta. A támadó tavaly nyáron igazolt a SuperSport Unitedtől a Feyenoordhoz, ahol az előző szezonban négy bajnokin is szerepelt, majd kölcsönadták a szintén rotterdami Excelsiornak, amelynek színeiben a holland másodosztályban ebben az idényben már három gólt is szerzett.

Erasmus, akit elsősorban Wayne Rooneyhoz szoktak hasonlítani, ami a játékstílust illeti, az első vb-mérkőzésén is kitett magáért, hiszen az Egyesült Arab Emírségek ellen ő szerezte a csapat mindkét gólját. A szünetben még gól nélküli döntetlenre állt a meccs, ám a második játékrészben Erasmus kétszer is betalált - a gólpasszt pedig mindkét alkalommal az a George Maluleka adta, aki csak kispados volt, és az első félidő közepén állt be Philani Khwela helyére.

Utóbbi játékos megsérült, és így egészen biztosan nem játszhat ellenünk, mint ahogyan a csapatkapitány Ramahlwe Mphahlele sem, akit a 82. percben kiállítottak. A középhátvéd kiválása sorsdöntőnek bizonyult, mert nélküle a dél-afrikaiak védelme teljesen összeomlott - ezt még a szövetségi kapitány, Serame Letsoaka is elismerte. A 90. percben azonban még így is 2-0-ra vezettek, ám a ráadás perceiben az arabok kétszer is be tudtak találni, így a biztosnak látszó győzelem kicsúszott a dél-afrikaiak kezéből.

Az Egyesült Arab Emírségek ellen mindenesetre az afrikaiak többet birtokolták a labdát, de a mérkőzés viszonylag kiegyensúlyozott volt: mind a két együttes 24 szabálytalanságot követett el, és egyaránt 14 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel - igaz, a dél-afrikaiak valamivel többször találták el a kaput, egészen pontosan hét alkalommal. A magyar csapat ellen a védelemben az eltiltott Mphahlelét várhatóan a SuperSport United játékosa, Collen Zulu pótolja majd.

Az U20-as vb szerdai programja:
E csoport, 2. forduló:
Ausztrália - Costa Rica, Port Szaid 16.00
Brazília - Csehország, Port Szaid 18.45

F csoport:
Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság, Alexandria 18.45
Egyesült Arab Emírségek - Honduras, Alexandria 21.30