Vágólapra másolva!
A Vasas SC vezetői utoljára augusztus 13-án találkoztak az őket idestova négy hónapja hitegető  befektetőkkel. Akkor úgy tűnt, végre megköttetik az üzlet, a futballcsapat tulajdonjogára pályázó fél azonban ismét felszívódott, és azóta sem adott életjelt magáról. Az [origo]-nak sikerült megtalálnia az olajban utazó üzletemberek képviselőjét, aki elmondta: a befektetők összevesztek, már ne reménykedjenek a Fáy utcában.

A Vasas SC elnöksége még június 30-án hagyta jóvá a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság értékesítéséről szóló adásvételi tervezetet. Az elnökség akkor azzal a kitétellel adott engedélyt az ügyvezetésnek a megállapodás megkötésére, hogy a szerződést legkésőbb július 2-án 18 óráig a feleknek alá kell írniuk, de akkor az inkognitóját mindvégig megőrző befektetőjelölt július 7., 17 óráig haladékot kért. A Nemzeti Sport ekkor már gyakorlatilag tényként közölte a labdarúgó kft. döntő tulajdonhányadának értékesítését, a befektetői csoport és a klub közötti kapcsolattartóként bizonyos Markó Gábort megjelölve.

"Egy rokonszenves, őszes úr"

Markovits Lászlót, a Vasas SC ügyvezető elnökét július 7-én Barcelonából szólította haza a kötelesség, sietve érkezett, hogy aláírja a szerződést. Másnap reggel mégis bizonytalanul csengtek a szavai. "Kedden este tízig tárgyaltunk, a szerződést szövegét már régen jóváhagyta az elnökség, minden olyan biztosítékot beépítettünk, amit be kellett, a potenciális vevő azonban még időt kért, még egyszer végig akar menni a szövegen" - mondta az elnök.

Mint Markovitstól akkor megtudtuk, a befektetőjelölt kilétét nem csak a média, de a Vasas vezérkara előtt is sűrű homály fedte. Arra a kérdésünkre ugyanis, hogy mit tud a "potenciális vevőről", az elnök így válaszolt: "Hárman képviselik a befektetőt a tárgyaláson, Markó Gábor, a közvetítő egy rokonszenves, őszes úr, de hát mutasson nekem egy olyan befektetőt, aki meg akarja vásárolni az eladásra szánt portékát, és mégis ellenszenves! Lehet, hogy nevetséges, de ennél többet én sem tudok a befektetőkről. Az is csak közvetett úton jutott el hozzám, hogy állítólag egy orosz háttérrel rendelkező osztrák cégről van szó."

A titokzatos cég mindenesetre az utolsó szerződéstervezet szerint megvette volna a labdarúgó kft. 99 százalékos tulajdonhányadát a Vasas Sport Clubtól, de hogy mennyiért, azt az egyesület üzleti titokként kezeli.

A Vasas vezetői igyekeztek olyan konstrukciót létrehozni, amelyben az egy százalék is garantálja, hogy a Vasas neve, címere, székhelye és a piros-kék színkombináció változatlan maradjon. Eleinte ragaszkodtak a kettős ügyvezetői rendszerhez is - e szerint az egyik ügyvezetőt az egyesület, a másikat az új tulajdonos delegálta volna - ebbe azonban nem ment bele a befektetőjelölt.

Aláírás a kezdőkörben?

A vevő tehát újra időt kért a szerződés áttanulmányozására, képviselője több mint egy hónap múlva, augusztus 13-án ült ismét tárgyalóasztalhoz a Vasas vezetőjével, aki akkor arra kért minket, várjunk még egy kicsit, hátha legközelebb már konkrét eredményekkel tud szolgálni. Ám amikor a hétvégén ismét felhívtuk, Markovits hangja már nem is lehetett volna rezignáltabb: "Á, nem történt semmi. Utolsó információm Markó Gáborról annyi, hogy Mészöly Gézán, a futballcsapat edzőjén keresztül tájékoztatott: szerette volna augusztus 21-én, a Fradi-meccs előtt a kezdőkörben aláírni a szerződést. Ma már tudjuk, hogy ez nem történt meg."

Forrás: MTI

Bizalomvesztés a befektetők között

És mint megtudtuk, valószínűleg már nem is fog megtörténni. Sikerült ugyanis telefonon elérnünk Markó Gábort, az immár csak volt befektetőjelölt képviselőjét, aki a következőket mondta a futballklub tervezett megvásárlásáról: "Ott kezdeném, hogy gyermekkorom óta szenvedélyes Vasas-szurkoló vagyok, mindig is az volt a vágyam, hogy valamiképpen segítsek a szeretett klubomon. És amikor összeismerkedtem azzal a befektetői csoporttal, amelyet képviselek, felcsillant a remény."

- Elárulna végre valamit ezekről a befektetőkről?
- Csak annyit, hogy olajban utaznak. És hatan vannak, hat különböző cég alkotja a konzorciumot - ez az alapvető gond. Hatféle szándékot lehetetlen közös nevezőre hozni. Pedig mindent elkövettem, az utolsó pillanatig reménykedtem. A válság sem segített, tudja, hogy van ez, pillanatonként változik az üzleti csoportok pénzügyi helyzete.

- Végül is mi történt?
- A befektetők között bizalomvesztés lépett fel, ezért mondom azt, hogy Markovits úr nyugodtan tárgyaljon más reménybeli befektetőkkel, ránk ne várjon, nem akarom megkötni a kezét. Egyelőre lekerült a napirendről az általam képviselt csoport befektetői szándéka.

Megkérdeztük Markovitsot, mi lesz a Vasas futballcsapatával, ha továbbra sem sikerül rá vevőt találni. "Akkor is működik tovább, legfeljebb - ahogy manapság mondják - 'alsó hangon', szerényebb költségvetéssel" - válaszolt az elnök.

"Nekem egyébként nem feltétlenül csak a tulajdoni hányad értékesítése az álmom, a tulajdonosi program sikerre vitele is jelenthet kiutat. Legyen sok-sok kistulajdonosa a Vasasnak. Életem jelentős részét Barcelonában éltem le, ott szocializálódtam, arról álmodozom, hogy egyszer a 'sociók', a klubtagok tartsák majd el a klubot."