Vágólapra másolva!
Augusztus 31-én zárult az átigazolási időszak az európai labdarúgásban, az egyetlen kivétel Anglia, ahol szeptember elsején 17 óráig tolták ki a határidőt. Még hétvégén is számos fontos átigazolás történt, és az utolsó nap sem telt eseménytelenül.

A Real Madrid saját nevelésű jobbhátvédjét, Miguel Torrest korábban az Atlético Madriddal hozták kapcsolatba, helyette a Getaféban kötött ki, ahol az a Míchel az edző, aki korábban a Real korosztályos csapatainál már dolgozott vele. Rafael van der Vaart viszont meglepetésre a Real Madridban maradt, igaz, a játékos korábban jelezte, nem szívesen távozna.

A gyengébb szezonkezdet után erősítésre szánta el magát a Bundesliga 16. helyén álló Hertha labdarúgó-együttese, amely szerződtette Florian Kringét (Dortmund), a kolumbiai Adrian Ramost (America Cali) és a brazil Clederson Cesar de Souzát (Egyesült Arab Emírségek).

A Sky Sports információja szerint a Tottenham megszerezte a Portsmouth horvát válogatott labdarúgóját, Nico Kranjcart.

A következő két szezonban a francia AS Monaco csapatát erősíti a Barcelona izlandi támadója, Eidur Gudjohnsen.

Az AS Roma kölcsönbe megszerezte a Dinamo Bucuresti román válogatott kapusát, Bogdan Lobontot. A fővárosi csapat a hírek szerint tett egy tétova kísérletet Ruud van Nistelrooy megszerzéséért is.

Bár Fabio Grosso ügynöke hétfő délelőtt még azt mondta, "csodának kéne történnie" ahhoz, hogy létrejöjjön az üzlet az Olympique Lyon és a Juventus között, a világbajnok balhátvédvégül mégis a torinói csapat játékosa lett. A La Gazzetta dello Sport információja szerint Grosso hárommillió euróért cserélt csapatot, s két évre kötelezte el magát a Juvéhez.

Az angol klubok a Premier League vezetőinek köszönhetően kedd délutánig igazolhatnak. John Terry most már biztosan marad a Chelsea-ben, délután aláírta újabb öt évre szóló szerződését.

Feczesin Róbert és Szélesi Zoltán után hétfőn újabb két labdarúgó, Laczkó Zsolt és Mirszad Mijadinoszki kötelezte el magát a Bajnokok Ligájára készülő Debrecen csapatához, amelynek így kialakult végleges kerete az őszre.

A Loki BL-ellenfelétől, a Fiorentinától a VfB Stuttgarthoz szerződött Zdravko Kuzmanovic. A firenzei klub megszerezte Savio Nserekót a West Ham Unitedtől. Az ugandai gyökerekkel rendelkező német támadó januárban került a londoni együtteshez, amelyben azonban nem sikerült megkapaszkodnia. Éppen az ellentétes utat járta be Manuel De Costa, a portugál védő Firenzéből Londonba költözött.

A Racing Santander egy évre kölcsönvette a Barcelona védőjét, Henriquét és a Newcastle csatárát, Xiscót.

A Bayern Münchennél cáfolták azokat a híreket, miszerint a klub megvette a Schalke brazil jobbhátvédjét, Rafinhát. Miroslav Klosét a Stuttgart csábította, ám megegyezés itt sem született. Franck Ribéry sem hagyta el a Bayernt, sőt azt nyilatkozta, a maradásról éppen Arjen Robben szerződtetése győzte meg...

Az Atlético hátvédjét, Johnny Heitingát az Everton szemelte ki, a liverpooliak állítólag konkrét, 7,5 millió eurós ajánlatot tettek a spanyoloknak, akik sokat már nem gondolkozhatnak az üzleten.

A Portsmouth válogatott kapusa, David James még eldöntheti, távozik-e. Az anyagi problémákkal küszködő klub jelentősen meggyengült nyáron, szinte az összes sztárját eladta. A sor végére James kerülhet, akit a Tottenham Hotspur és a Sunderland is vinne - utóbbi esetben Fülöp Márton pozíciója is alaposan meggyengülne. Bolo Zendennel ugyanakkor még erősödhet a Portsmouth, de a Boltonnál is kiköthet a Marseille holland támadója.

A West Ham United középhátvédje, Matthew Upson Olaszországban köthet ki, a Sky Sports értesülései szerint a Debrecen egyik leendő BL-ellenfele, a Fiorentina bejelentkezett érte.

A nyáron többek között Adebayort, Barryt és Tévezt megszerző Manchester City egy védővel szegényebb lett, a Portsmouth ugyanis leigazolta az izraeli Tal Ben Haimot, aki az előző szezonban kölcsönben a Sunderlandnél játszott.

Michael Turner az egyik magyar érdekeltségű angol csapattól egy másikhoz szerződött, a Hull Cityben Halmosi Péterrel együtt szereplő védő ezentúl Fülöp Mártontól vehet magyar nyelvleckéket.

Az utóbbi napok eseményei

Sokáig Arjen Robben távozása is csak pletykának tűnt: a Real Madrid holland szélsője a felkészülési időszakban rendre játéklehetőséget kapott Manuel Pellegrinitől, aki állítólag szerette volna megtartani a játékost. A klub vezetősége azonban másként döntött, és némileg váratlanul eladta Robbent a Bayern Münchennek. A hivatalos vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a hírek szerint 24 millió eurót fizettek érte a bajorok. Robben egy nappal a szerződés aláírása után bemutatkozott új klubjában, nem is akárhogyan: a szünetben csereként beállva duplázott a bajnok Wolfsburg ellen.

A Real egy másik holland játékosa, Wesley Sneijder szintén a napokban váltott klubot. A középpályás távozása hetek óta a levegőben lógott, és az is nyilvánvaló volt, hogy az Internazionale szívesen megszerezné, de hét közben úgy tűnt, hogy Sneijder inkább vállalja a madridi kispadot, mint hogy Milánóba szerződjön. Az Internek végül sikerült meggyőznie, és José Mourinho azonnal a kezdők közé jelölte az AC Milan elleni rangadón. A holland nem okozott csalódást, kiválóan futballozott, egyelőre úgy tűnik, remek üzletet kötöttek a milánóiak.

A hét végén talált magának új csapatot az egykori aranylabdás Andrij Sevcsenko is, aki a Chelsea-nél csak negyedik számú támadó lett volna. Az ukrán klasszis visszatért nevelőegyesületéhez, a Dinamo Kijevhez, mellyel ősszel a Bajnokok Ligájában is játszhat a Rubin Kazany, az Inter és a Barcelona ellen.

Utóbbi gárda szintén nyélbe ütött egy üzletet a hét végén, megszerezte Dmitro Csigrinszkijt, a Sahtar Donyeck ukrán hátvédje 25 millió euróért szerződött a katalánokhoz. Csigrinszkij leigazolása az utóbbi évek egyik legfurcsább ügylete volt: két nappal azelőtt, hogy aláírt volna a Barcához, még leendő csapata ellen játszott az európai Szuperkupa döntőjében. Mindez ráadásul azt jelenti, hogy a válogatott védő ebben a szezonban nem játszhat Bajnokok Ligájában.

Szombaton egy világbajnok is klubot váltott, bár az olasz hátvédről, Cristiano Zaccardóról sokaknak nem az jutna elsőként eszébe, hogy világbajnoki aranyérmes. A védő mindenesetre otthagyta a Wolfsburgot és hazatért Olaszországba, de nem valamelyik sztárklubhoz, hanem az újonc Parmához. Huszti Szabolcs klubja, a Zenit végre megtalálta a Stuttgartnak eladott Pavel Pogrebnyak helyettesét: a szentpéterváriak kölcsönvették a Paris Saint-Germain szerb játékosát, Mateja Kezmant.

www.global-soccer.eu