Vágólapra másolva!
Az átigazolási időszak utolsó napjai általában rendkívül izgalmasan telnek, és az elmúlt években gyakran megtörtént, hogy a legnagyobb sztárklubok ekkor kötötték a legdrágább üzleteket. Idén kicsit más a helyzet, de azért nem lehet kizárni, hogy augusztus végén is születik pár szenzációszámba menő klubváltás, arról nem is beszélve, hogy jó néhány klasszis - például Sol Campbell vagy Jan Vennegoor of Hesselink - ingyen megszerezhető.

Amióta bevezették az átigazolási időszakot és a klubok csak meghatározott időpontig, augusztus 31-ig szerződtethetnek új futballistát, nem számít ritkaságnak, hogy egy egyesület egészen az utolsó pillanatig kivár egy-egy átigazolással. Ennek több oka is lehet, bár leginkább a vételár csökkentése a cél, illetve olyanra is akad példa, hogy egy csapatnál sérülés miatt kell felülvizsgálni az erősítési terveket.

Ennek megfelelően az elmúlt években bizony több nagy értékű átigazolás is csak az átigazolási időszak utolsó napjaiban köttetett meg: tavaly nyáron a Manchester United Dimitar Berbatovot, a Manchester City pedig Robinhót vette meg augusztus 31-én, de korábban ezen a napon váltott csapatot például Fabio Cannavaro (2006-ban igazolt a Juventusba), vagy éppen Sergio Ramos (2005-ben a Sevillából a Real Madridba) is.

Idén azonban a Real Madrid költekezése kissé felborította a megszokott menetrendet a játékospiacon, és úgy tűnik, hogy a legtöbb egyesület igyekezett idejekorán befejezni az erősítést. A Real Madrid villámgyorsan megszerezte Kakát és Cristiano Ronaldót, amellyel kisebbfajta láncreakciót indított el: a sztárklubok nagy része szintén a megszokottnál korábban hajtotta végre a fontos szerződtetéseket.

Másfél héttel az átigazolási időszak vége előtt már csak kevés nyitott kérdés maradt, és jelenleg úgy tűnik, hogy valódi szupersztár augusztus végéig már nem is fog csapatot váltani. A legnagyobb klasszisok közül egyedül Franck Ribéry helyzete volt bizonytalan, hiszen a Bayern München francia játékosát csábította a Chelsea, a Real Madrid és az FC Barcelona is, azonban a középpályás alighanem marad a bajoroknál - a legutóbbi nyilatkozata legalábbis erre enged következtetni.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a nagy klubok kerete immár nem változik a hónap végéig, hiszen több olyan csapat is akad, amely azért még kisebb korrekciót végrehajtana. Az AC Milan például balhátvédet keres: a piros-feketék eredetileg már a nyár elején megoldották volna ezt a problémát a portói Aly Cissokho megvételével, de az üzlet az utolsó pillanatban meghiúsult. Az elmúlt napokban így aztán tárgyaltak a Real Madrid holland focistájával, Royston Drenthével, illetve a Tottenham Hotspur walesi balhátvédjével, Gareth Bale-lel is - előbbi aligha érkezik, utóbbi viszont esélyes egy olaszországi szerződésre.

A másik milánói klub, az Internazionale sem fejezte még be az erősítést - José Mourinho ugyanis egy kreatív középpályást keres. A portugál mester a csapat taktikáját szeretné a két klasszikus befejező csatárhoz, Diego Militóhoz és Samuel Eto'óhoz igazítani, és ennek érdekében venne egy irányítót, mivel ilyen jellegű focista hiányzik a keretből. A fő kiszemelt a Real Madrid holland játékosa, Wesley Sneijder, de szóba került Rafael van der Vaart, sőt a bordeaux-i Yoann Gourcuff és Antonio Cassano (Sampdoria) megszerzése is. A klub tulajdonosa, Massimo Moratti pár napja kijelentette, hogy az Inter mindenképpen igazol még egy játékost - augusztus 31-ig kiderül, hogy ki lesz az.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Nem kizárt, hogy az argentin Agüerót még megkörnyékezi a Chelsea

Angliában a Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson hetek óta jelezte, hogy ő bizony már senkit sem akar igazolni, és hasonló a helyzet a Liverpoolnál is. A Chelsea ugyanakkor a várakozásokkal ellentétben egyetlen szupersztárt sem szerződtetett a nyáron (főleg a két milánói, Andrea Pirlo és Alexandre Pato volt esélyes erre), így aztán az angol sportsajtó úgy véli, hogy Roman Abramovics a hónap végéig még lecsap egy klasszisra. A pletykák szerint a célszemély lehet akár az Atlético Madrid csatára, Sergio Agüero is, akinek vételára 40-60 millió euró között lehett. És nem szabad megfeledkezünk a Manchester Cityről sem, Mark Hughes még egy középhátvédet venne: legszívesebben Joleon Lescottot, akit az Everton egyelőre nem akar elengedni - Liverpoolban alighanem úgy vélik, hogy kicsit többet is kicsikarhatnak a City arab tulajdonosaitól.

Az előző szezonban minden létező trófeát besöprő FC Barcelona edzője, Josep Guardiola is szívesen bővítené a keretét, azonban a vezetőség a jelek szerint nem akar csillagászati összegeket költeni. Így aztán mind Francesc Fabregas, mind Javier Mascherano szerződtetése meghiúsult, és bár egy középpályás érkezését nem lehet kizárni, a sportigazgató Aitor Beguiristain szerint sokkal inkább járható út a saját nevelésű fiatalok csapatba építése. Figyelembe véve a legutóbbi idény sikereit és a keret összetételét, ebben sok igazság van.

A Real Madrid már régen befejezte az erősítést, a vezetők inkább a keretszűkítéssel vannak elfoglalva - ami azonban szintén nem egyszerű feladat, mivel a többi klub is tisztában van azzal, hogy a madridiak kénytelenek eladni játékosokat, és így viszonylag olcsón lehet olyan képességű labdarúgókat megszerezni, mint Van der Vaart, Sneijder vagy Álvaro Negredo.

Sőt az igazán ügyes klubok a hónap végéig akár ingyen is kifoghatnak egy-egy értékes focistát - a piacon ugyanis több olyan labdarúgó is akad, akinek még az előző idény végén lejárt a szerződése, de még nem talált magának új csapatot. Közéjük tartozik a 73-szoros angol válogatott Sol Campbell, aki az előző idényben még a Portsmouthban futballozott, azonban a szerződését nem hosszabbították meg. Hasonlóan járt többek között a Manchester City német középpályása, Dietmar Hamann, de a Hertha BSC volt szerb támadóját, Marko Pantelicet is ingyen meg lehet szerezni, akárcsak a Celtictől elküldött holland Jan Vennegoor of Hesselinket és a Galatasaray egykori brazil játékmesterét, Lincolnt - hogy csak a legnagyobb neveket említsük. Esetükben a vételár hiányát viszont az "kompenzálja", hogy fizetési igényük alighanem elég magas - de az átigazolási időszak végének közeledtével valószínűleg ők is könnyebben egyezségre jutnak majd az érdeklődőkkel.

www.global-soccer.eu