Vágólapra másolva!
Nem áll ugyan mögöttük egy egész ország, a bolgár Levszki Szófia szurkolói mégis biztosak csapatuk győzelmében a szerda esti Bajnokok Ligája-selejtezőn. Míg a pár száz magyar drukker lélekben valami nagy balhéra készül, a 25 000 Levszki-rajongó csak mosolyog az ötleten, és fejcsóválva mutogat a megtermett bolgár rendőrökre. Helyszíni riport Szófiából.

"Jó csapat a Debrecen. Megnéztem a neten néhány meccsüket, és le a kalappal" - mondja a virslis hamburgert csócsáló, 15 éves fiú, Kalojan Nanov egy szófiai hamburgeres pultjának támaszkodva. "Különösen a szélső védőik klasszak: azok még a Levszki védőinél is jobban játszanak. De azért nem nyerhetnek, ez teljesen biztos".

Szerda este a szófiai Georgi Aszparuhov-stadionban a becslések szerint 25 000 bolgár és 500 magyar drukker előtt csap össze a DVSC és a Levszki: a meccs és a jövő keddi, budapesti visszavágó győztese bekerül a Bajnokok Ligája főtáblájára. A lehetőség Magyarországon igencsak felkorbácsolta a kedélyeket, Bulgáriában azonban egy lyukas garast sem tennének a Loki sikerére. Méghozzá a szó szoros értelmében: "Rengetegen fogadnak a meccsre, de mindenki csak a Levszkire. Ha tennél pár levát a Debrecenre, te lennél az első" - mondja a szőke hajú Galja egy szófiai fogadóiroda pultja mögül. Az odds a Levszki győzelmére 1,50, a döntetlenre 3,45, a DVSC-re pedig 3,70. Nem kétséges, hogy kit tartanak befutónak.

"A Levszkinek egyszerűen sokkal több tapasztalata van. 2006-ban is bejutott a BL-be, előtte meg a bolgárok az elődöntőig meneteltek a világbajnokságon" - magyarázza a vékonydongájú Kalojan, aki 4 éves kora óta rajong a kék-fehér Levszkiért. "Jó csapat vagyunk. Nem elég jó, de azért 2-0-ra szerintem megverjük a magyarokat" - mondja. A fiú szerint a Debrecennek nagyon nehéz lesz itt gólt rúgni, szinte lehetetlen. De azért arra is kíváncsi, hogy ők mit tudnak. Ha összejön, családjával kimegy a jövő heti, budapesti visszavágóra is. "Egyszer már voltam Budapesten, fantasztikus hely" - teszi hozzá. "A Duna-part, a hidak, a vár: az a város tele van csodálatos látnivalókkal, Szófiában pedig semmi nincs, csak egy nagy katedrális. Látod, ebben meg ti vagytok a jobbak."

"Balhé? Hülyeség!"

Míg a bolgárok diadalra készülnek szerda este, addig a magyar szurkolók attól félnek, hogy balhéba fullad a mérkőzés. "Fogunk mi kapni gázt is rendesen" - mondja a többi drukkernek a meglehetősen romos, kidőlt-bedőlt betonstadion kapujában Boros Csaba, a Debrecenből érkező szurkolói buszok egyik szervezője. Borosék csoportja után pár órával érkezett a helyszínre a debreceni B közép két busza: "Ők biztos neki fognak menni a bolgároknak. Vagy ha nem, akkor majd petárdáznak, vagy székeket dobálnak... Meglepetés lenne számomra, ha nem lenne balhé" - mondja Boros, arra ösztökélve saját csapatát, hogy igyekezzenek minél távolabb maradni az esetleges rendbontásoktól.

"Balhé? Ugyan, nem lesz semmi balhé, ez hülyeség!" - vágja rá a feltételezésre elkerekedett szemekkel Malin, egy belvárosi gyorsétterem szakácsa. A bolgár szurkolók nemzetközi meccsen nem verekszenek, csak úgy egymás közt, ha például a nagy rivális CSZKA-val játszik a Levszki - magyarázza széles gesztusokkal, miközben a büfében várakozó srácok hevesen rázzák a fejüket. Bulgáriában a világ többi részével ellentétben a fejrázás jelent egyetértést, a bólogatás pedig elutasítást.

"A CSZKA-val igen! A Levszki a mi Barcelonánk, a CSZKA meg a Real Madrid, és bizony mi itt katalánok vagyunk a szívünk mélyén." Ezért is van az, hogy Bulgária nem áll egy emberként a Levszki mögött: itt a mai meccs nem nemzeti ügy, csak egy bolgár klub küzdelme lesz" - mondja a szakács. Ezt azonnal meg is erősíti egy szendvicsre váró lány, aki megrögzött CSZKA-rajongó. Addig ugyan nem jut el, hogy az ellentét miatt a Debrecennek szurkoljon, de azért távol álljon tőle, hogy a kék-fehérekért elmormoljon egy imát.

A rendőrök tudják a dolgukat - állítólag

Balhé a bolgárok szerint azért sem lesz, mert az esti mérkőzést rengeteg rendőr fogja biztosítani: "Nem kell félnetek, lesz pár száz rohamrendőr mindkét oldalatokon, hogy ne essen bajotok" - nyugtat meg Malin egy könnyed mosollyal. Borisz, a büfé lépcsőjén álldogáló vörös hajú srác szerint ráadásul a bolgár rendőrök nagyon értik a dolgukat: korrektek, de ha harcra kerül a sor, akkor botokkal jönnek, és igen agresszívan teszik, amit kell. "Szóval ha tényleg 500 magyar akarna itt balhézni a rendőrök meg 25 000 bolgár szurkoló ellen, akkor a magyarok nagyon bátrak" - teszi hozzá.

Forrás: [origo]

Hogy a rendőrök valóban ijesztően nagydarabok, arról az [origo] munkatársa is meggyőződött, amikor a Szófiába érkező buszt a parkolójába kísérték a helyi járőrök. Hogy fel is lettek készítve az estére, az már kevésbé volt egyértelmű: az egyetlen angolul tudó tiszt 5 perc után felszívódott, így a magyar szurkolócsapat közel egy órán keresztül alkudozott a kizárólag bolgárul beszélő melákokkal a rendőri biztosításról, és arról, hogy hogyan mehetne be a csoport a belvárosba a nap folyamán várost nézni.

A dolgot persze nem csak az nehezítette, hogy a rendőrök nem tudtak angolul, hanem az is, hogy a szurkolók sem. Végül az [origo] munkatársa volt kénytelen rég elfeledett orosz nyelvtudásával kialkudni valamit a bolgárokból, de persze ez sem hozott sok sikert, mert a magyar szurkolók nem voltak elég türelmesek a rendőrök csigatempójához, és az egyenruhások kérése ellenére néhányszor faképnél hagyták őket. Végül aztán 3 rendőr egy ütött-kopott Defender terepjáróval, lépésben kísérte végig a szurkolókat a belvárosba vezető közel egyórás sétájukon. A döcögős együttműködés az esti meccsre nézve nem túl biztató, pláne úgy, hogy a DVSC ultrái még meg sem érkeztek.