Vágólapra másolva!
A Debrecen labdarúgócsapata minden várakozást felülmúlva 2-1-re legyőzte idegenben a bolgár Levszki Szófiát, így jövő kedden a Puskás-stadionban már nyernie sem kell ahhoz, hogy bejusson a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Bajnokok Ligája-selejtező, 4. forduló, első mérkőzések:
Bajnokok ága
Levszki Szófia (bolgár) - Debreceni VSC-TEVA 1-2 (0-1)
Szófia, Gregori Asparuhov-stadion, 25 ezer néző
v.: Laurent Duhamel (francia)
Levszki: Petkov - Minev, Topuzakov, Genev, Lúcio Wagner - Zé Soares, Szarmov, Bardon, Jovov (Joaozinho, 71.) - Taszevszkij (Ortega, 60.) - Hrisztov (Krasztovcsev, 85.).
Debrecen: Poleksic - Bodnár, Mészáros N., Máté P. (Komlósi, 15.), Leandro - Szakály P. (Dombi, 55.), Varga J., Kiss Z., Czvitkovics (Ramos, 79.) - Rudolf, Coulibaly.
gól: Bardon (51.), illetve Bodnár (11.), Czvitkovics (76.)
sárga lap: Petkov (81.), Kiss Z. (81.)

Az első félidő egyértelműen a Debrecen szájíze szerint alakult, és nem csak azért, mert Bodnár egészen pazar lövésével megszerezte a vezetést, hanem azért is, mert nem hagyta kibontakozni a Levszkit, miközben több góllal kecsegtető támadást is vezetett. Bár Herczeg András attól félt, a bolgárok nekiesnek majd a Lokinak, az utolsó öt perc kivételével nem volt élük a hazai támadásoknak, a vendégvédelem remekül teljesített, és még az sem zavarta meg, hogy Máté már az első negyedóra végén kivált.

Jó volt látni, hogy magyar csapatoktól szokatlan módon a Debrecen nem tojt be, játszotta a saját játékát, és nem túlzás kijelenteni, hogy az első 40 percben a Levszkire nézve volt hízelgő az egygólos különbség, látva a Loki helyzeteit. A félidő végén ugyan okozott néhány meleg pillanatot a feltámadó hazai csapat a Debrecen kapuja előtt, de ezeket megúszták Leandróék.


Az egész mérkőzést tekintve megérdemeltnek mondható a Debrecen győzelme, nem sokszor írhattunk ilyet le az utóbbi években egy magyar csapat idegenbeli európai kupameccsén. A bolgárok nem igazolták hírüket, nem voltak elég agresszívek, támadásban a sablonmegoldásokat választották, egyszer tudták igazán széthúzni a magyarok védelmét, igaz, abból be is találtak. A Loki középpályásai középen remekül szűrtek, és a vendégek meglepően sokszor értek oda a bolgár kapu elé, Czvitkovics gólja ráadásul egy olyan időszakban született, amikor benne volt a levegőben, hogy a Levszki talál még egy gólt a semmiből.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos összetevője volt a sikernek a bátorság, ami minden Loki-játékoson érződött, csak remélni tudjuk, hogy a visszavágón nem nyomja agyon a tét Rudolfékat, és akkor 14 év után ismét lesz magyar résztvevője a nagy európai fociőrületnek.

A meccs előtt a Levszki számított esélyesebbnek - vagy mégsem?

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS klubvilágranglistáján, amelyet a Barcelona és a Manchester United vezet holtversenyben, a Levszki Szófia a 117., a Debrecen pedig - száztíz hellyel rosszabb helyet elfoglalva - a 227.

A papírforma alapján tehát egyértelműen a bolgárok voltak a mérkőzés esélyei, ám rögtön változik a helyzet, ha megnézzük, a két klub miképp állt a ranglistán az IFFHS által legutóbb vizsgált időszak (2008. augusztus 1., 2009. július 31.) előtt. A Levszki 278., a Loki pedig 246. volt, azaz nemrég még a magyar csapat volt a jobb - a statisztikák szerint.

Ha azonban megnézzük a szófiai csapat korábbi, magyarokkal vívott kupameccseinek a végeredményét, ismét elkezdhetünk bizakodni!

Forrás: Visnovitz Péter
A szófiai meccs előtt két órával még csaknem üres volt a stadion

A BEK 1974-75-ös kiírásában, az első körben az Újpesttel került össze a Levszki, és 3-0-ra, illetve 4-1-re a magyar csapat diadalmaskodott. (Igaz, a következő körben a Leeds United hasonló magabiztossággal, 5-1-gyel verte ki a lila-fehéreket. Az angolok végül a döntőig meneteltek, ahol 2-0-ra alulmaradtak a Bayern Münchennel szemben.)

Az 1991-92-es KEK-szezonban a Ferencvárost hozta össze a sors a bolgár csapattal, amely ezúttal is hét gólt kapott, igaz, ezúttal hármat tudott szerezni (3-2-re és 4-1-re nyert a Fradi). Biztosra mondható: hét rúgott Loki-góllal most is azonnal kiegyezne Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere, még akkor is, ha a "tendenciát" követve ötöt kapna csapata (az Újpest 1, illetve a Fradi 3 bekapott gólja után ennek kellene következnie).

Érdekes, hogy míg az Újpest 1975-ben a későbbi döntőstől kapott ki, addig 1992-ben a Fradinak a Levszki-verés után az a Werder Bremen állta az útját, amely a Monaco elleni finálét 2-0-ra megnyerve végül KEK-győztes lett - nagy szégyenkezésre tehát nem volt okuk a magyaroknak

Hangulatjelentés a stadionból

17.45 - már a meccs kezdete előtt három órával hatalmas volt a rendőri készültség, a stadion körül ezernél is több rendőr és rohamrendőr cirkált. A főbejárat mellett, ahol már ekkor is hallani lehetett a helyi Levszki-szurkolók morajlását, néhány lovas rendőr is felsorakozott. A stadion üléseit csatárláncban vizsgálták át az egyenruhások, és a magyar szurkolókra kiemelt, néha már-már terhes figyelmet fordítottak: gyakorlatilag sehova nem engedték őket a magyar szektor bejáratán kívül.

Forrás: Visnovitz Péter

19.00 - a stadionba először egy tucat magyar szurkoló jöhetett be, majd elkezdtek szállingózni a Levszki-drukkerek is. A pályára érkező debreceni játékosokat gyenge füttyszó és néhány pfujolás fogadta, ami aztán hamar elhalt.

20.00 - óriási üdvrivalgás közepette kivonultak a pályára melegíteni a Levszki játékosai. Pár perccel korábban, amikor a Debrecen kapusa jött ki, még hatalmas pfujolás és füttykoncert volt hallható. A stadion közel harmada telt meg, a szurkolók folyamatosan skandálják a Levszki szlogenjeit, de egyszer már a magyarok hangját is lehetett hallani. A magyar szektorban még csak pár tucat piros mezes szurkoló és magyar zászló, valamint egy hatalmas, SZ.U.D. feliratú transzparens látható.

20.05 - a pályára érkező debreceni játékosokat rendkívül barátságtalan nézőtéri fütyülés fogadja. Akárhányszor a magyar szurkolótábor éljenzésbe kezd, a Levszki-szurkolók felbődülő pfujolással nyomják el a hangjukat, és be-beintenek a magyar szektor felé.

20.20 - a lassan betelő magyar szektort oldalról hatalmas rendőrsorfal keríti el, minden lépcsőn áll egy egyenruhás. A szervezők várakozásainak megfelelően körülbelül 250-300 magyar drukker jött el a mérkőzésre.

20.30 - újabb hatalmas füttykoncert rengeti meg a lelátókat, ahogy a bolgár csapat után a debreceniek is abbahagyják a melegítést, és levonulnak a pályáról. A szurkolók kezéből egy-egy eldobott sörösdoboz is repül már a pálya felé. A hangulat nem barátságos.

20.40 - bevonultak a csapatok, a magyar szektorban máris meggyújtottak két piros tűzijátékot, amitől a stadion jobb széle kisebb füstfelhőbe borult.

20.57 - Bodnár hatalmas gólja után alábhagyott a Levszki-szurkolók lendülete, akik eddig egy emberként tapsoltak és skandáltak az egész stadionban. A magyar szurkolók viszont szektoruk elkordonozott részére is átugrálva ismét vörös fáklyákkal borították füstbe a pálya jobb oldalát.

21.06 - szirénázó mentőautó érkezik a stadionba, valószínűleg egy rosszul lett szurkolóért jött.

21.12 - a bolgár szurkolók egyre dühösebben szidalmazzák a bírót, mert szerintük a Debrecent segíti döntéseivel. Egy meg nem adott büntetőt és a bolgár 16-os közelében a magyaroknak megítélt szabadrúgást kértek rajta számon, a két eset kezdi kiütni a biztosítékot a kékeknél.

21.30 - gyér taps és erősödő pfujolás mellett vonulnak le a csapatok az első félidő végén, miután az utolsó 15 percben a bolgár szurkolók már többet fogták a fejüket, mint amennyiszer tapsolni kezdhettek volna. A sajtópáholy bolgár szakértőinek arcán mély barázdák és apró izzadtságcseppek ültek ki, ahogy percenként kapták fel a fejüket a Magyar Rádió teli torokkal üvöltő tudósítójának, Lantos Gábornak a kiáltásaira. Az [origo] munkatársán kívül - úgy tűnik - ő az egyetlen magyar a páholyban, ahol jó száz bolgár figyeli egyre elkeseredettebben a mérkőzést.

Forrás: [origo]

21.33 - rohamrendőrök csoportja vonul a B-közép széléhez, ahol néhány túlfeszült bolgár szurkolót kell rendre utasítani.

21.46 - a második félidő kezdetén a pályára érkező Lokit már nem kísérte füttyszó, az öltözőből előkerülő bírót azonban hangos kiabálással köszöntötték a Levszki szurkolói.

21.52 - a Levszki gólja után eszeveszett őrjöngéssel jött vissza a bolgárok hangja, akik ismét a meccs eleji formájukban biztatják a csapatot. A gól előtt pedig néhány percig már a maroknyi magyar szurkolótábor dobolása és örömujjongása kezdte elnyomni a megszeppent bolgárok hangját, de ennek egycsapásra vége szakadt.

22.10 - egy ötéves forma gyerek a legfelső sorban már szinte hisztérikusan csapkod a kezében lévő kék sállal a bíró minden egyes ítéleténél, amikor a magyaroknak fúj. A Levszki szurkolótábora lassan a bíró minden megmozdulására reagál.

22.19 - a második magyar gól után a 300 magyar szurkoló éljenzése tölti meg a stadiont, és nincs már bolgár szurkoló, aki válaszolna a debreceniek örömdobolására.

22.27 - öt perccel a mérkőzés vége előtt a csalódott bolgár szurkolók elkezdenek szállingózni a kijárat felé.

22.35 - a meccs elején még ellenségesen viselkedő bolgárok megtapsolták a levonuló Loki-játékosokat.


Online közvetítés:
Első félidő - Bodnár ráijesztett a szófiaiakra

A fehérmezes Debrecen kezdte a játékot, Leandrónak egyből egy komoly belépővel mutatkoztak be a hazaiak, az első perc végén pedig már munkában volt a Loki védelme, egy beadás után kellett takarítani. A 3. percben futott végig az első vendégakció, Bodnár beadása azonban magas is volt és hosszú is, nem érhették el az érkezők.

Eltelt tíz perc, annyit megállapíthattunk, hogy a Levszki-tábor valóban fantasztikus hangerővel támogatja a csapatot, de a hazaiak nem rontottak neki a magyar bajnoknak, sokat volt ugyan náluk a labda, de semmi érdemlegeset nem mutattak.

A 11. percben szép adogatás után a jobb oldalon felfutó Bodnár elé került a labda, aki egy igazítás után 30 méterről óriási erővel lőtt, és a labda a bal felsőben kötött ki, szenzációsan nagy gól volt - és milyen fontos (0-1)!

Forrás: Visnovitz Péter
A magyar gól elcsendesítette a Levszki-híveket

A középkezdés után ismét a Debrecen támadhatott, Kiss löketét azonban Petkov kiütötte, majd a túloldalon egy veszélyes beadás után Poleksic csípte el a labdát az elcsúszó hazai támadó elől.

A 15. percben kényszerű csere a Debrecennél: a megsérült Máté helyére Komlósi érkezett. A 20. percben ismét a vendégek előtt adódott lehetőség: Czvitkovics szöglete után Leandro lövése a tizenegyesponton álló Coulibalyt találta el, a lepattanóra Szakály reagált elsőként, de ballal a bal sarok mellé trafált.

Megint egy veszélyes Loki-akció: Coulibaly, majd Rudolf kevergetett a 16-oson belül, utóbbi sarokkal Leandrót játszotta meg, aki ballal lőtt, Petkov pedig a léc alól paskolta ki a labdát. A 29. percben a léc mentette meg a Levszkit a második góltól: Leandro remek beadására a hosszú saroknál Czvitkovics érkezett, lefejelte a labdát a földre, ami onnan a lécre pattant, majd elhagyta a játékteret.

A 35. percben a kissé nehézkesnek tűnő Coulibaly sokadszor vezette rá a labdát a bolgár védőkre, végre cselezni is mert, de balos lövése a felejthető kategóriába tartozott. Rudolf keresztlabdája után Czvitkovics indult befelé jobbról, az oldalvonal mellől, aztán ballal lőtt, de nem találta el a kaput, igaz, így is felbosszantotta Petkovot, aki alaposan lehordta a védőket.

A 39. percben Rudolf cselezett ki két védőt, majd jobbal, 17 méterről célozta meg a bal alsót, de 70 centit tévedett. Az ellentámadásnál egy élesen középre lőtt labdára a hosszú saroknál Zé Soares érkezett, de becsúszva sem érte el a labdát. Felpörgette a tempót a Levszki, megint odaértek a bolgárok a Loki kapuja elé, de Jovov csak belekapott a labdába nagy ziccerben, irányítani azonban nem tudta.

Szerencsére megúszta ezeket a rohamokat a magyar bajnok, sőt még egy-két gyors kontrára is maradt ereje, a félidő zárásaként Coulibaly lövése egy védőn megpattanva vágódott szögletre, de a sarokrúgásból már nem alakult ki helyzet, így egygólos debreceni vezetéssel vonultak pihenőre a felek.

Második félidő - a bolgár gól után sem ijedt meg a Loki

90 másodpercet kellett várni az első bolgár lövésre a második félidőben, de Jovov nem tudta meglepni Poleksicet. Bodnárnak meghozta az önbizalmát a nagy gólja, 40 méterről is elvállalta, de ennek a lövésnek csak annyi haszna volt, hogy nem tudtak belőle akciót indítani a bolgárok. Az 51. percben egyenlített a Levszki: a jobbról érkező beadást az első hullámban érkező Levszki-játékos még elengedte, a mögötte jövő Bardon azonnban 11 méterről, jobbal a jobb felsőbe lőtt (1-1).

Forrás: Visnovitz Péter
1-1-nél ismét bízni kezdtek a hazai fanatikusok

A Levszki először tudta igazán megbontani a Loki védelmét, és sajnos a francia Bardon gólra is váltotta a helyzetet, Herczeg András pedig cserével reagált az eredmény kedvezőtlen alakulására: Szakály helyett Dombit vetette be. Nagyot változott a játék képe: a Debrecen beszorult, a Levszki pedig széttaposta a gyepet a magyarok térfelén, de kontrákra így is volt lehetőségük a magyaroknak, Coulibaly ki is lépett, de ahelyett, hogy bevitte volna a labdát az őt üldöző védők elé, hogy csak felrúgni tudják, inkább visszafordult, le is szerelték...

Czvitkovics kisszöglete után Rudolf szépen fordult le az alapvonal felé, de beadás helyett lehetetlen szögből is lőtt, Petkov számított a megoldásra, és védeni tudott. Feléledt a Loki a bekapott gól után, Czvitkovics megpattanó lövése nem sokkal kerülte el a bal alsót, aztán ismét a középpályás próbálkozott, de távoli szabadrúgásával csak a labdaszedőknek adott feladatot.

Lüktetett a meccs, előbb Coulibaly hagyott veszni egy ziccert, amikor hosszan vette át a labdát, majd Poleksic ütötte oldalra Szarmov 25 méteres lövését. Megvoltak a lehetőségei a Lokinak, és bár Dombi és Kiss sem élt a sajátjával, a 76. percben Dombi lapos beadása után a bemozgó Czvitkovics parádésan pörgetett jobbal a bal sarokba (1-2).

Ortega mellel lekészített labdáját Bardon ballal vágta mellé éles szögből, aztán Varga és Petkov kakaskodása után nőtt a feszültség a pályán, a két heveskedőt egy-egy sárga lappal nyugtatta a francia bíró. Az utolsó percekben jött a kétségbeesett csapat szokásos fegyvere, a bolgárok minden helyzetből ívelgették a kapu elé a labdát, de a debreceni védelem minden támadást hatástalanított, így maradt a 2-1-es magyar siker, amivel kézzelfogható közelségbe került a Bajnokok Ligája főtáblája a hajdúságiak számára.