Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást az Arsenal a Celtic elleni BL-selejtező első mérkőzésén, az angolok két szerencsés góllal nyertek Glasgow-ban.

A Michel Platini UEFA-elnök által bevezetett új BL-szabályoknak köszönhetően a nem bajnokok ágán alakultak ki igazi rangadók az utolsó selejtezőkörben, az általában stabil elitligás Celtic és Arsenal is összeakadt. Két nagy múltú csapatról van szó, mégis történetük első nemzetközi mérkőzését játszották kedden, sőt az Arsenal korábban skót együttessel sem találkozott még.

A statisztika alapján a Celtic várhatta jobb előjelekkel a párharcot, hiszen angol csapattól mindössze egyszer kapott ki hazai pályán kupameccsen, a további mérleg négy győzelem és három döntetlen volt. Nagy elánnal kezdtek a zöld-fehérek, az előzetes fogadkozásoknak megfelelően nekimentek a vendégeknek.

Hajtós, pörgős volt a játék, de a kapuk nem igazán forogtak veszélyben, mindkét csapat jól felkészült a másikból. Jól zártak a védelmek, és ugyan volt néhány veszélyes elfutás, Arsavin lesgólt is rúgott, komoly helyzet nem alakult ki. Aztán az első félidő 43. percében egy ártatlannak tűnő, 25 méteres szabadrúgásból vezetést szerzett az Arsenal: Fabregas nekifutott és lőtt, a kapu előtt sertepertélő Gallas pedig mindent megtett annak érdekében, hogy valahogy elfusson a labda elől.


Hiába próbálkozott, a löket telibe találta a hátát, Artur Boruc kapus így feleslegesen mozdult jó irányba, csak dermedten nézte, ahogy a kapu bal oldalába pattan a labda. Lendületesen kezdték a skótok a második félidőt, de próbálkozásaik erőtlenek voltak, a legnagyobb helyzetet a 67. percben puskázták el: Fortune betuszkolta a labdát bal oldalról, Gallas pedig kis híján öngólt rógott, az utolsó pillanatban tisztázva McDonald elől.

Ami sikerült Gallasnak, az négy perccel később nem jött össze Caldwellnek a túloldalon: Clichy suhant el a bal oldalon, beadásába pedig a skót olyan szerencsétlenül piszkált bele, hogy Borucnak esélye sem volt a hárításra. Az utolsó percekben az Arsenal nem nagyon akart, a Celtic nem nagyon tudott focizni, a nézők egy része jóval a lefújás előtt el is indult haza. A kedden látottak alapján nincs sok esély arra, hogy a skótok három góllal győzzék le idegenben az Arsenalt.

Hasonlóan biztos sikert aratott a Stuttgart Temesváron, illetve az Olimpiakosz Moldáviában, az FC Köbenhavn sovány egygólos előnyt szerzett az Apoel Nicosia ellen. A Sporting 1-1-nél emberhátrányba került a Fiorentina ellen, az egyenlítő gólt szerző Vukcevic túlzott gólöröm miatt kapta meg második sárgáját a meccset dirigáló Kassai Viktortól. A portugálok ennek ellenére hét perccel később a játéknap talán legszebb góljával, Veloso távoli bombájával előnybe kerültek, Gilardino azonban a 79. percben egyenlített és teljesen nyílttá tette a visszavágót.

BL-selejtező, 4. forduló, nem bajnokok ága:

Celtic - Arsenal 0-2
gól: Gallas (43.), Caldwell (71., öngól)

FC Timisoara - Stuttgart 0-2
gól: Gebhart (28., 11-esből), Hleb (30.)

Sporting - Fiorentina 2-2
gól: Vukcevic (58.), Veloso (66.), illetve Vargas (6.), Gilardino (79.)

bajnokok ága:

FC Köbenhavn - Apoel Nicosia 1-0
gól: Pospech (54.)

Sheriff Tiraspol - Olimpiakosz 0-2
gól: Cearense (46.), Mitroglou (81.)