Vágólapra másolva!
Az argentin válogatottat már majd egy éve Diego Maradona irányítja, és az egykori világklasszis eddig felemás teljesítményt nyújtott szövetségi kapitányként. A legutóbbi két vb-selejtező elvesztését hamarosan a brazilok elleni rangadón teheti jóvá, miközben elmondása szerint egyre jobban belerázódik a szakvezetői munkába.

- Már kilenc hónapja szövetségi kapitány. Kicsit olyan érzés, mintha gyermeke született volna?
- Ehhez is lehet hasonlítani. Csak rövid időt tölthettem együtt a játékosokkal, szóval olyan sokat nem tudtam velük dolgozni. Az első napok fantasztikusak voltak, de most már egyre jobban meg kell értetnem 25 különböző emberrel, hogy mit is akarok tőlük a pályán és azon kívül is. Szerencsére tudom, hogy ők hogyan éreznek, hiszen voltam azon az oldalon is.

- Élvezi a dolgot?
- Nem könnyű. Sokkal jobban élveztem, amikor magam is játszottam, de tisztában vagyok a felelősségemmel. Mindenki tudja, hogy korábban nehéz időszakon mentem keresztül, de sikerült összeszednem magam, és most én irányíthatom az argentin válogatottat. Ezzel egy álmom vált valóra.

- Nehezebb, mint gondolta?
- A fent említett okok miatt. Rengeteget telefonálok, igyekszem képben lenni a játékosokról. Minden nap találkozom a szakmai stábbal, megbeszéljük, hogy ki milyen formában van, milyen teljesítményt nyújtott a klubjában. Sokkal inkább logisztikáról van szó, mint arról, hogy konkrétan megnézzünk valakit, de ez már csak így működik. Tisztában vagyok vele, hogy a Brazília elleni mérkőzés kulcsfontosságú lesz a világbajnokságra való kijutás szempontjából. Aztán Paraguayba kell utaznunk, az sem lesz könnyű meccs. Ha Isten is úgy akarja, akkor a világbajnokság előtt 20 napot együtt tölthetünk majd, így megteremthetjük az alapjait annak, hogy világbajnokok legyünk.

- Mennyi interjút adott, amióta kinevezték?
- Rengeteget, de igyekszem visszafogni a dolgot. Egy edzőnek tudnia kell, hogy mikor és mennyit jelenjen meg a nyilvánosság előtt. Csak azért, mert Diego Maradonának hívnak, nem kell állandóan szerepelnem. Az igazi sztárok a játékosok, elsősorban róluk kellene beszélni.

ForrA!s: AFP

- Van olyan kérdés, amiből már nagyon elege van?
- Például hogy mikor látszódik majd Maradona hatása a csapaton? Szerintem nem lehet elvárni az én stílusomat, hogy ha csak a meccs előtt egy-két nappal találkozom a focistákkal. A meglévő lehetőségekből kell kihozni a legjobbat. A játékosok rengeteget utaznak haza Európából, pihenésre is szükségük van, szóval nem lehet túl sokat dolgozni velük a mérkőzések előtt. Ha napi két edzést tartanék, csak tönkretenném őket.

- És mi az, amiről nem szokták kérdezni, de fontosnak tartja?
- A csapategység. Bolíviában alaposan leszerepeltünk, de a csapat egységes maradt. Egy vereség után gyakran előfordul, hogy a focisták egymást vádolják, de most nem ez történt. Úgy gondolom, hogy csapatként még erősebbek lettünk, és Ecuadorban már sokkal jobban játszottunk, az első félidőben két góllal vezetnünk kellett volna. Kiengedtük a kezünkből a meccset, és ezt Brazília ellen nem tehetjük meg.

- Igaz, hogy gyakran előfordul, hogy álmában eszébe jut valami ötlet, amit ha felébred, rögtön papírra vet?
- Így igaz: szabadrúgás-kombinációk, szögletvariációk, ilyesmi. Például azt szeretném, ha a gárda sokkal előrébb játszana, és kisebb lenne a terület az egyes csapatrészek között. És labdavesztés esetén azonnal le kell támadnunk. Azt kell kihasználnunk, hogy labdabirtoklásban Argentínánál nincs jobb csapat. Talán csak a brazilok képesek hasonló teljesítményre a labdával, de Németország és Olaszország nem. Az utóbbi időben Spanyolország is sokat fejlődött, különösen Xavinak köszönhetően, aki fantasztikusan tudja megtartani a labdát, és rendkívül pontosan passzol. De más hasonló csapat nem nagyon akad. Ha letámadunk, az ellenfélnek nincs esélye.

ForrA!s: AFP

- Látott mostanában olyan együttest, aki meglepte a teljesítményével?
- Nem nagyon, a csapatok alig változnak. A Milannak nem megy, az Inter együtt maradt, igaz, a Real Madrid másmilyen lesz Kakával - ő extra opciókat adhat a gárdának, bár nem értem, hogy Fernando Gago miért kap kevés lehetőséget. Szerintem a Realnak játszatnia kellene őt, de ettől függetlenül Gago nálam továbbra is alapember. Láttam jó barátom, Ciro Ferrara csapatát, a Juventust, amelynek szintén jól megy. Tipikus olasz futballt játszanak: hátul kemények, elöl pedig Alessandro del Piero osztogat. Ami a mi játékosainkat illeti, úgy látom, hogy Diego Milito és Sergio Agüero is remek formában van.

- És a játékosok között van új felfedezettje?
- A brazil csapatból Felipe Melo játéka tetszett nagyon, és az FC Porto csatára, Hulk is jó benyomást tett rám. Nagyon kíváncsi vagyok Ronaldinhóra. Úgy láttam, hogy fizikálisan jobb formában van, de mintha elveszítette volna a robbanékonyságát. Jó lenne látni a régi cseleit, ahogy lerázta magukról az embereket - de természetesen csak az argentin-brazil meccs után.

Forrás: www.fifa.com