Vágólapra másolva!
A Összmagyar Szurkolók Szövetsége (ÖSZSZ) szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) durván tiporja a szólásszabadságot, amikor arra kéri a szurkolókat, a két ország zászlaján kívül semmilyen transzparenst ne vigyenek magukkal a szerda esti, Románia elleni mérkőzésre. Az ÖSZSZ úgy véli, a magyar sportvezetők is felelősek Marian Cozma haláláért. 

A szerdai magyar-román barátságos mérkőzés előtt az MLSZ nyílt levélben kérte a szurkolókat, hogy kulturáltan és sportszerűen viselkedjenek a lelátón, valamint arra, hogy a két ország zászlaján kívül semmiféle transzparenst, táblát, feliratot ne vigyenek magukkal. Az MLSZ jelezte, amennyiben valaki megzavarja a Marian Cozmára való emlékezés méltóságát, akkor a mérkőzés folyamán eltávolítják a lelátóról és fennáll annak a lehetősége is, hogy kitiltják a válogatott meccseiről.

Az MLSZ közleményére reagált az Összmagyar Szurkolói Szövetség, amely kifogásolja a transzparensek megtiltását, mondván, az MLSZ ezzel megsérti a szurkolók szólásszabadsághoz való jogát.

Az ÖSZSZ a politikusokat és sportvezetőket is felelősnek tartja Cozma haláláért, mert nem vettek tudomást arról a jelenségről, amire a szurkolók korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet. 2008-ban például a Debrecen-FTC nőikézilabda-rangadón mindkét szurkolótábor transzparensen emlékezett meg, ahogy ők mondták, a "cigánybűnőzés áldozatairól", amiért később a klubokat megbüntették.

A szurkolói szövetség nem érti, miért nem kézilabdameccsen emlékeznek meg Cozmáról, és kinyilvánítja azon félelmét, hogy az Újpest elleni Európa Liga-meccsen magyarokat gyalázó Steaua-transzparens miatt "többen is hangot adhatnak azon véleményüknek, miszerint ugyanazt kívánják Marian Cozma gyilkosainak, mint anyáink meggyalázóinak".

A közlemény szerint a szólásszabadság megsértése miatt több olyan drukker is otthon marad, aki egyébként már megvette a jegyét, mert "nem szeretnék egy barátságosnak elnevezett, de valójában - a felek múltját, és a következő mérkőzések tétjét figyelembe véve - presztízs és felkészülési mérkőzésnek is vehető mérkőzésen - amikor elragadhatják a szurkolót az indulatai - felületes, kidolgozatlan rendelkezések alapján szabjanak ki rájuk erősen vitatható büntetést."

"Ha a két ország múltjában keresendő ellentétekben rejlő veszélyforrásokat, a zéró tolerancia rendelkezés létjogosultságának bizonyítására szeretnék használni, akkor erre a célra egy sportember emlékét felhasználni nem etikus dolog" - állítja az ÖSZSZ.