Vágólapra másolva!
Spanyolországban a hétfői, olaszországi boncolástól várnak pontos választ arra, hogy mi okozhatta a szívleállást a szombat este tragikusan váratlanul meghalt Dani Jarquénál, az Espanyol labdarúgócsapatának 26 éves kapitányánál. Közben tömegek róják le kegyeletüket a futballista emléke előtt, az emberek folyamatosan özönlenek a barcelonai Cornellá Stadion 21-es bejáratához, mely számot a labdarúgó viselte a pályán.

A Marca című sportnapilap beszámolója szerint a gyász ünnepélyes csendjét olykor meg-megszakítják a tapsok, a kántálások, az ovációk, amelyek a Jarque családdal való szolidaritást hivatottak kifejezni, a közös emlékezést szolgálják.

Az olaszországi edzőtáborból hazaérkező Espanyol-játékosokat a barcelonai El Prat repülőtéren ottani szokás szerint az együttérzést jelző tapssal és énekléssel fogadták több tucatnyian, a helyi stadionban pedig mintegy ötvenezren gyűltek össze vasárnap este, hogy megemlékezzenek Jarquéról.

Megszólalt játékostársa ügyében a Real Madrid szívbetegség miatt tavaly október végén az orvosok által a futballtól eltiltott labdarúgója, Rubén De La Red. A 23 éves középpályás a Radio Marcának azt mondta, szerencsésnek vallhatja magát, hogy ő maga is nem jutott az Espanyol csapatkapitányának sorsára. "A szerencsémnek köszönhetem, hogy nem jártam ugyanúgy, mint Jarque, és hogy most itt lehetek. Tenni kell azért, hogy ilyen tragédia többé ne fordulhasson elő" - nyilatkozta.

Az Európa-bajnok De La Red október 30-án, a Real Union elleni Király-kupa-mérkőzés 13. percében minden előzmény nélkül összecsuklott, s eszméletlenül terült el a földön. A madridi csapat orvosa és gyúrója azonnal a segítségére sietett, és néhány perc után sikerült magához téríteni a játékost, akit azonnal az iruni kórházba szállítottak. Azóta számos - köztük terheléses - vizsgálaton esett át, s bár már jól van, az élvonalbeli rendszeres játékot egyelőre tiltják neki.

Az Espanyol vasárnap felkészülési mérkőzést játszott volna a Bolognával, de a meccset a tragédia miatt törölték. A klub közleménye szerint a játékos délelőtt még együtt edzett társaival. Médiaértesülések szerint kora este, amikor éppen várandós barátnőjével beszélt telefonon, összeesett covercianói hotelszobájában, a csapatorvos megpróbálta újraéleszteni, defibrillátort is használt, de nem járt sikerrel, miként a néhány percen belül a helyszínre kiérkezett mentősök sem, a futballista szíve semmilyen beavatkozásra nem reagált.

A futballista a klub saját nevelésű játékosa volt, aki végigjárva a ranglétrát lett az első csapat meghatározó tagja. 2006-ban Király-kupát nyert együttesével, 2007-ben pedig bejutott az UEFA-kupa fináléjába. Néhány hete nevezték ki csapatkapitánynak.