Vágólapra másolva!
A Debrecen labdarúgócsapata a visszavágón is 1-0-ra verte az észt Levadia Tallinnt, így kettős győzelemmel jutott tovább a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójából. Diadalával a korábban a svéd Kalmart is felülmúló magyar bajnoknak már csak egy riválist kell legyőznie ahhoz, hogy bekerüljön a BL főtáblájára. Ha a következő fordulóban nem jár sikerrel a Loki, akkor az Európa Liga csoportkörében folytatja kupaszereplését, azaz történjék bármi, Rudolf Gergelyék a 2009-2010-es szezonban még legalább nyolc európai kupamérkőzést játszhatnak. Sorsolás pénteken.

Debrecen futball-lázban égett szerda este, ami nem csoda, hiszen a svéd Kalmar kínkeserves legyűrése és a harmadik fordulóban aratott, tallinni 1-0-s diadal után karnyújtásnyira került a magyar bajnokcsapat a Bajnokok Ligája főtáblájától, avagy az Európa Liga csoportküzdelmeitől. Nem nagy a Debrecen stadionja, mégsem túl gyakori benne a telt ház, ám a 205 ezer lakosú város futballszurkolói ezúttal talán a 10 200 néző befogadására alkalmas Oláh Gábor utcai arénánál egy jóval nagyobbat is meg tudtak volna tölteni.

A debreceniek történelmi lehetőségről beszéltek, hiszen az észt bajnok kiverése után már "csak" egy nagyvadat kellene lőni ahhoz, hogy megismétlődjön az, amire legutóbb 1995-ben volt példa. Akkor a Ferencváros szerepelt egy BL-csoportban a Grasshoppersszel, a Real Madriddal, az Ajaxszal, valami hasonlóval most is kiegyeznének a Loki játékosai, drukkerei és vezetői.

Forrás:MTI
Sikerült pokoli hangulatot teremteni

A tallinni odavágón a Loki nem játszott lenyűgözően, ám az 1-0-s győzelmet nem kell magyarázni, még akkor sem, ha az észtek lőttek egy kapufát, és azzal is rémiszgethették még a debrecenieket, hogy ők bizony a lengyel aranyérmest búcsúztatták az előző körben. Talán éppen ezért nyilatkozott óvatosan a BL-visszavágó előtt Herczeg András klubmenedzser, mondván: mindenképp szeretné elkerülni, hogy még egyszer megtörténjen az, ami Svédországban. Hiszen a hazai pályán 2-0-ra diadalmaskodó Loki idegenben gyors vezetést szerzett, ám utána teljesen szétesett, kapott három gólt, így végül csak paraszthajszállal tudta felülmúlni a Kalmart, amely az utolsó percekben - amikor egy gólra volt a teljes sikertől - a szívbajt hozta a magyar drukkerekre. Idegenben lőtt góllal végül meglett az áhított továbbjutás.

Herczeg András ezúttal nagy energiák mozgósításáról, fegyelmezett és egységes játékról, higgadt, mégis elszánt futballról beszélt. Nem segítette a tréner dolgát, hogy Máté Péter sérülés, az odavágó egyetlen gólszerzője, Leandro pedig sárga lapos eltiltása miatt nem szerepelhetett a visszavágón.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Bajnokok ága
Debreceni VSC-TEVA - Levadia Tallinn (észt) 1-0 (0-0)
Debrecen, Oláh Gábor utcai stadion, 10 ezer néző
v.: Damir Skomina (szlovén)
Debrecen: Poleksic - Bernáth (Dombi, 64.), Komlósi, Mészáros N., Fodor M. - Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály P. - Rudolf (Szűcs I., 89.), Coulibaly (Oláh, 70.)
Levadia: Kaalma - Marmor (Sisov, 21.), Kalimullin, Morozov, Teniste - Malov, Saarelma, Ivanov, S. Puri - Guszev, Andrejev (Zelinski, 46.)
gól: Coulibaly (70.)
továbbjutott: a Debrecen, 2-0-s összesítéssel

Tekintse meg Coulibaly győztes gólját!


A Debrecen az első félidőben az aranyközéputat választotta: nem támadta le fejetlenül ellenfelét, ám többet birtokolta a labdát, és jóval több helyzetet kidolgozott, mint riválisa. A középpályán nem vitték túlzásba a védekezést a csapatok, emiatt pörgős, eseményekben gazdag volt az első 45 perc. A hazai játékosok sokat vállaltak, de sok hiba volt a játékukban, pontatlan átadások és elhibázott befefejezések jellemezték a Loki futballját. Leginkább Rudolftól retteghetett Kaalma, az észtek kapusa, hiszen a válogatott csatárnak több gólszerzési lehetősége is volt - igaz, egyiket sem tudta gólra váltani.

A tallinniak kontrákra rendezkedtek be, és több esetben is vaktában előre vágott labdákkal próbáltak eredményt elérni. S ami meglepő, majdnem sikerrel is jártak, hiszen Poleksic partner volt a kifutósdiban, legalább kétszer feleslegesen jött ki a kapujából. A félidei 0-0 s nem utolsósorban a helyzetek száma is biztató volt a folytatást illetően, ám benne volt a játékban az észt gól is.

Forrás:MTI
Szakály Péternek több jó elfutása is volt

A második játékrészben nyugodtabban és összeszedettebben futballozott a Loki, a Tallinn pedig fáradtabb csapat benyomását keltette. A vendégek főképp átlövésekkel próbálkoztak, a Debrecen pedig folytatta a rövid passzos játékot, s ami nagyon fontos volt, hogy ekkor már többször ment jó helyre a labda, amit a szurkolók is díjaztak, így egyre inkább lehetett reménykedni abban, hogy ezúttal nem lesz rövidzárlat, és össze fog jönni a siker, akár a kettős győzelem is.

Rudolf továbbra is veszélyesen futballozott, Czvitkovics is igyekezett minél több támadásépítésből kivenni a részét, ám az igazi fordulópontot - játék és lendület terén - Herczeg András cseréi hozták. Dombi Tibor régi önmagát idézte, Oláh Lóránt pedig két perc alatt annyit mutatott, hogy ha voltak nemzetközi megfigyelők a meccsen, biztosan felírják a nevét a noteszükbe - pedig a csatár nem is vágyik külföldre...

A gólt pedig az a Coulibaly szerezte, aki az első félidőben is jól megértette magát a csapattársakkal, a 70. percben pedig tökéletes helyen volt, így közelről továbblőtte a Lokit. A magyar bajnok kettős diadallal ment tovább, és a negyedik fordulóban a következő csapatok közül kerülhet ki az ellenfele: Levszki Szófia (bolgár), FC Zürich (svájci), Maccabi Haifa (izraeli), FC Köbenhavn (dán), Olimpiakosz (görög).