Vágólapra másolva!
A sztárklubok manapság már igyekeznek minél fiatalabban megszerezni a legtehetségesebb futballistákat, hiszen egyrészt kevesebbet kell fizetni értük, másrészt pedig később így saját nevelésűnek számítanak az UEFA szabályai szerint. Az angol egyesületek ráadásul lépéselőnyben vannak, mert a szigetországban már 16 éves kortól profi szerződést kaphat egy játékos - ami egyáltalán nem tetszik az európai kluboknak és szövetségnek.

Az teljesen érthető, ha egy fiatal futballista a jobb körülmények miatt már tizenévesen elhagyja nevelőegyesületét, sok afrikai és dél-amerikai játékos már gyerekkorában Európába költözött fejlődése érdekében.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályzata szerint 16 évnél fiatalabb játékos nem szerződhet külföldi klubhoz, csak abban az esetben, ha az egész család költözik, mivel mondjuk a szülők máshol kapnak munkát - Lionel Messit is így szerezte meg az FC Barcelona az argentin Newell's Old Boystól, miután munkát kínált az ifjú tehetség édesapjának.

A 16 évnél idősebbek klubcseréjekor, amikor egy játékos megkapja első profi szerződését, minden egyesületnek úgynevezett nevelési kompenzáció jár, ahol a futballista 12 év 21 éves kora között megfordult.

Ezt akarta kijátszani például az olasz Internazionale Filkor Attila esetében, amikor az MTK-val nem sikerült megegyezni 2006 nyarán: Filkor egy huszárvágással Máltára, a Pieta Hotspurshöz igazolt, továbbra is amatőrként, és az Inter innen igazolta le.

Ennek azért volt jelentősége, mert a nevelési költségtérítést egy bonyolult számítási módszerrel állapítják meg: minden nemzeti szövetségnek kategóriákba kell sorolnia klubjait az alapján, hogy milyen edzéskörülményeket biztosít az utánpótlás számára. Minden kategóriához tartozik egy meghatározott összeg, és ezt szorozzák meg azzal, amennyi időt a nevelőegyesületénél töltött a játékos.

Az Inter a máltaiaknak jóval kisebb összeget kellett, hogy fizessen, hiszen a Pieta alacsonyabb kategóriába tartozik, mint az MTK, ráadásul Filkor csak egy hetet töltött ott -nem csoda, hogy a kék-fehérek a lausanne-i Nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordultak, amely igazat is adott nekik, és 144 ezer eurós nevelési kompenzáció kifizetésére kötelezte a milánóiakat.

Az elmúlt években azonban nem csak Dél-Amerikából, Afrikából vagy Kelet-Európából szerződtek erősebb bajnokságba a legtehetségesebb fiatalok: az új trend szerint az angol klubok már a többi topligát is kezdik kirabolni. Mindez annak köszönhető, hogy Angliában már 16 esztendősen profi szerződést köthetnek a játékosok. Ez a tény nem kis előnyt jelent a Premier League egyesületei számára, hiszen a kontinensen általában a professzionális kontraktust csak 18 éves kortól engedélyezik (a topligák közül Németország a kivétel, ott is lehet már fiatalabban szerződtetni játékost).

Az Arsenal volt az első klub, amely kihasználta mindezt: az Ágyúsok 1997 februárjában leigazolták a Paris-SG rendkívül tehetséges támadóját, Nicolas Anelkát, aki akkor már bemutatkozott az első csapatban, de még nem köthetett profi szerződést. Így aztán az angoloknak csak egy minimális kompenzációs összeget (500 ezer fontot) kellett fizetniük Anelkáért, aki ezután két éven keresztül ontotta a gólokat az Arsenalban, majd pedig 22,3 millió fontért adták tovább a Real Madridnak.

Forrás: EPA

Anelkával (jobbra) jó üzletet csinált az Arsenal

Az utóbbi években mindez általánossá vált az angol sztárklubok körében. Az Arsenal 2003-ban hasonló módon igazolta le az FC Barcelonától Francesc Fabregast, akit nem sokkal korábban választottak meg az U17-es világbajnokság legjobb játékosának; a Manchester United így csapott le Gerard Piquére, aki szintén a katalánoknál nevelkedett, illetve az AC Parma fiatal támadójára, Giuseppe Rossira.

Más kérdés, hogy utóbbi két labdarúgó azóta már elhagyta a Vörös Ördögöket. Az elmúlt években pedig ez a folyamat kifejezetten felgyorsult, és mint az alábbi táblázatból látható, az angol élcsapatok akadémiáin hemzsegnek az Olasz-, Spanyol- vagy Franciaországból igazolt ifjoncok.

Tizenéves tehetségek az angol sztárklubok utánpótlásában:

Paul Pogba1993Le HavreManchester United
Alberto Massacci1993EmpoliManchester United
Davide Petrucci1991AS RomaManchester United
Federico Macheda1991LazioManchester United
Daniel Pacheco1991FC BarcelonaLiverpool
Gerardo Bruna1991Real MadridLiverpool
Daniel Sánchez Ayala1990SevillaLiverpool
Francis Coquelin1991Stade LavalArsenal
Fran Mérida1990FC BarcelonaArsenal
Mirko Ranieri1992PerugiaTottenham Hotspur
Gael Kakuta1991LensChelsea
Jacopo Sala1991AtalantaChelsea
Marcello Trotta1992NapoliManchester City

A játékos neve után a születési éve, korábbi és jelenlegi klubja szerepel.

A jelenség az előző szezon hajrájában kapott ismét nagy publicitást, amikor a Manchester Unitednél a 17 éves olasz csatár, Federico Macheda a semmiből felbukkanva két nagyon fontos gólt szerzett a Premier League-ben. Machedát a Laziótól vették meg a manchesteriek: a rómaiak ugyan a lehetőségeiken belül mindent elkövettek a megtartásáért, de a 16 éves csatárnak csak olyan kontraktust tudtak kínálni, amelyben a fizetése évi 17 ezer euró lett volna - Manchesterben évi 104 ezer eurót keres.

Forrás: AFP

Macheda nevét a tavasszal ismerhette meg a futballvilág

Az ifjú titán családjával együtt Angliába költözött, a Lazio elnökének, Claudio Lotitónak a legnagyobb felháborodására. "A külföldi klubok munkát és pénzt ajánlanak a szülőknek, gyakorlatilag megvásárolva tőlük a gyereket. Ezeket a tehetségeket tulajdonképpen ellopják tőlünk, mindenféle morális gát nélkül" - mondta az olasz sportvezető, és napokban a francia Le Havre vezetősége is hasonlóan nyilatkozott.

A manchesteriek ugyanis megszerezték a kiváló utánpótlásáról híres egyesület (itt pallérozódott Florent Sinama-Pongolle, Charles N'Zogbia, Anthony le Tallec, Lassana Diarra, Vikash Dhorasoo, Pascal Chimbonda, Jean-Alain Boumsong, Ibrahim Ba) 16 éves középpályását, Paul Pogbát (akit egyébként a Liverpool és az Arsenal is csábított). A franciák azt állítják, hogy korábban megállapodtak Pogba szüleivel abban, hogy a srác 2010-ig marad Le Havre-ban, azonban a manchesteriek által felajánlott pénznek nem tudtak nemet mondani.

A problémát a FIFA-nál és az UEFA-nál is valósnak érzik, és foglalkoznak is a megoldásával. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tavaly decemberi, tokiói kongresszusán külön programot fogadott el "Protecting of Minors", azaz "Kiskorúak védelme" néven: létrehoztak egy bizottságot, amely csak a 18 éven aluliak nemzetközi klubváltásával foglalkozik, és elméletileg minden ilyen transzfert kivizsgál.

Az UEFA még tovább menne: az európai szervezet márciusi gyűlésén Michel Platini kezdeményezésére mindegyik tagszövetség elvben beleegyezett abba, hogy a 18 év alatt csak országhatáron belül lehet klubot cserélni. "A fiatalkorú focisták ügye elsősorban morális, etikai kérdés. Konkrét lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a fiatal játékosokat és a nevelőegyesületeket" - mondta Platini, de az elvieken kívül egyelőre még semmilyen intézkedés vagy szabály nem született az ügyben.

www.global-soccer.eu