Vágólapra másolva!
A súlyos pénzügyi gondok miatt veszélybe kerülhet a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése Ukrajnában - jelentette ki az ukrán államfő. Viktor Juscsenko szerint fél év elteltével az idei esztendőre tervezett beruházásoknak mindössze egy tizede valósult meg.

Az államfő azt vetette politikai ellenlábasa, Julija Tyimosenko miniszterelnök szemére, hogy a kormány megszigorító pénzügyi politikája miatt vontatottan haladnak például a közlekedési beruházások, az idei évre tervezett 239 millió eurós tervnek mindössze egy tizede valósult meg. Juscsenko felkérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az építkezések felgyorsítására.

Eközben Ukrajnában nagy visszaeséssel kell számolni az idén, egyebek mellett azért, mert az acél világpiaci árának csökkenése és a kereslet zsugorodása miatt az ország exportbevételének 40 százaléka veszélybe került: a hazai össztermék (GDP) az idén 8-10 százalékkal is csökkenhet, és jövőre is csak egyszázalékos növekedés várható. Tavaly 2,1 százalékkal, tavalyelőtt 7,9 százalékkal nőtt az ukrán GDP.

Juscsenko attól tart, hogy ilyen körülmények között Ukrajna nem tudja majd felmutatni a szükséges beruházásokat az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) küldöttségének soron következő, novemberben esedékes terepszemléjén.

Mindamellett Michel Platini, az UEFA elnöke legutóbb Ukrajnában járván kifejezte meggyőződését, biztos a rendezésben annak ellenére, hogy ő sem volt elégedett a helyzettel.