Vágólapra másolva!
A címvédő brazil labdarúgó-válogatott a csereként beállt Daniel Alves óriási szabadrúgásgóljával nyert a házigazda dél-afrikai csapat ellen a Konföderációs Kupa csütörtöki elődöntőjében. A dél-amerikaiak ellenfele az Európa-bajnok spanyolokat búcsúztató Egyesült Államok lesz a vasárnapi fináléban.

Eredmény, Konföderációs Kupa, elődöntő:
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 1-0 (0-0)
Johanesbug, Ellis Park
v.: Busacca (svájci)
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Luisao, Gilberto Silva - Felipe Melo, Santos (Alves 82.), Ramires - Kaká - Robinho, Luis Fabiano (Kleberson (92.)
Dél-afrikai Köztársaság: Khune - Gaxa, Booth, Mokoena, Masilela - Pienaar (Van Heerden, 93.), Dikgacoi, Mhlongo, Modise (Mashego, 91.) - Tshabalala (Mphela, 91.), Parker
gól: D. Alves (88.)

Az lehet, hogy a brazil labdarúgó-válogatott nem akart a spanyolok sorsára jutnia Konföderációs Kupa elődöntőjében, ám úgy tűnt, a Dél-afrikai Köztársaság együttese erőt merített az Egyesült Államok szerdai sikeréből.

A házigazda ugyanis kiválóan felkészült a dél-amerikaiakból, betonvédekezéssel, s gyors kontrákkal próbálta meglepni az esélyesebbnek számít riválist. A braziloknál a sérült Juan helyett Luizao lépett pályára, a másik félnél az eltiltott Sibaya helyén Mhlongo kezdett.

Az első félidőben visszafogott játékot nyújtott Brazília, Ramires, Santos és Kaká ugyan próbálkozott átlövéssel, de Khune kapus ezeket a kísérleteket hárította. A játékrész legnagyobb ziccerét a hazaiak puskázták el, a 21. percben Modise szabadrúgását Mokoena az ötösről fejelte a kapu fölé.

Az 58. percben hatalmas dél-afrikai lehetőség maradt ki, igaz, Modise 22 méteres lövéséhez kellett Luisao háta is, a megpattanó labda élesen vágódott volna a bal sarokba, ám Julio César ujjheggyel odaért, s szögletre mentett.

A brazilok fásult, indiszponált játéka csalódást keltett, de Dunga kapitány is csupán a 82. percben érezte úgy, váltani kell. Arra azonban talán ő sem számított, hogy Dani Alves beállítása hozza meg a gyökeres fordulatot. A 88. percben ugyanis a szélsőhátvéd egy 20 méteres szabadrúgást úgy lőtt a bal felső sarokba, hogy Khune hiába repült, esélye sem volt a hárításra.

Joel Santana, a hazaiak brazil trénere sem hitt a szemének, s bár Fabiano még kihagyott egy ziccert, végül ez az egy futballra emlékeztető helyzet is elég volt ahhoz, hogy Brazília jusson be a Konföderációs Kupa vasárnapi fináléjába.

A további program, vasárnap, a 3. helyért:
15.00: Spanyolország - Dél-afrikai Köztársaság

döntő:
20.30: Egyesült Államok - Brazília