Vágólapra másolva!
Marcello Lippi, a világbajnok olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: nem kívánja megváltoztatni a jövő évi vb-vel kapcsolatos terveit az után sem, hogy együttese vasárnap 3-0-ra kikapott a braziloktól s így meglepetésre már a csoportkör után búcsúzott a Dél-afrikai Köztársaságban zajló Konföderációs Kupán.

Az olaszok harmadik helyen végeztek a négyesükben, miután a nap elején még pont nélkül álló amerikaiak 3-0-ra legyőzték az egyiptomiakat, s így jobb gólkülönbségükkel megelőzték a szintén hárompontos vb-címvédőt. Lippi ennek ellenére úgy érzi, jól állította össze a keretet.

"Milyen fiatalokat? - kérdezett vissza a brazilok elleni meccset követő sajtótájékoztatón, amikor az újságírók azt firtatták, miért nem válogatott be fiatalabb futballistákat is. - Nem lehet hét-nyolc fiatalt csak úgy bedobni a csapatba, fokozatosan kell őket beépíteni, lassan kell a gárdát átalakítani. A legjobb együttes, amit összeállíthattam, ott volt ma este a pályán."

Huszonnyolc évvel az olaszoké a legmagasabb átlagéletkor a Konföderációs Kupán szereplő/szerepelt válogatottak között. "Ha valamit sajnálok, akkor az az, hogy a világ nem a csapat igazi arcát látta. Tudom, hogy a teljesítményünk csalódást okozott és haza kell mennünk, de ma este nem az igazi olasz válogatottat láthatták a szurkolók" - tette hozzá Lippi.

Az olasz sajtó már nem volt ennyire elnéző a kapitánnyal, aki nyolc világbajnokot játszatott a brazilok ellen, az újságírók abban bíznak, hogy Lippi mégis hajlandó lesz beépíteni néhány fiatal játékost, és a jövő nyári vébéig sikerül gatyába ráznia a csúnyán leégő válogatottat.

A meccs összefoglalója:


Bár az olasz válogatott sosem a lehengerlő támadójátékáról volt híres, feltűnő, hogy a gólokkal csehül állt a világbajnok, a háromból két meccsen is gólképtelenek voltak, az amerikaiak ellen pedig a középpályás De Rossi mellett a csereként beállt Rossi volt eredményes.

Pedig ott volt még a keretben a Bayernben 14 bajnoki gólt szerző Toni, a Juventusban tizenkétszer eredményes Iaquinta, valamint az olasz góllövőlistán 19 találatával az élcsoportban végző Gilardino, igaz, a kritikusok ezért is támadták Lippit, mivel mindhárman hasonló stílusú csatárok.

Az bebizonyosodott, hogy a klubcsapataikban visszafogottan teljesítő rutinos harcosok, mint Zambrotta, Cannavaro vagy Pirlo a válogatottban sem tudnak igazi húzóemberek lenni, éppen ezért kell Lippinek a fiatalabbak között körülnézni, kit vihet magával jövő nyáron. Sokatmondó adat, hogy az olasz válogatott 1957 óta nem kapott egy félidő alatt három gólt, és a Lippi-érában még nem kapott ki kétszer egymás után Olaszország.

Egy hasonlóan nagy verés a tavalyi Eb-ről:


A braziloknál viszont Dunga alatt nagyon sikeres a válogatott, ha Robinho és Kaká is pályán van, a két klasszissal 24 meccsből csak négyet adott döntetlenre a selecao, a többit nyerte. Pedig ebből a válogatottból is hiányoztak olyan arcok, mint Diego, a MU-s Anderson vagy az óriási tehetségnek tartott Keirrison.

És akik az olasz bajnokságot kritizálják a válogatott bukása miatt, azoknak még egy adalék: a brazilok kezdőjében hat olyan játékos volt, akik az előző idényben a Serie A-ban szerepeltek...