Vágólapra másolva!
A svéd Kalmar FF lesz a magyar bajnok Debrecen ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Mivel a Debrecen nem került a kiemeltek közé, olyan ellenfeleket is kaphatott volna, mint a dán FC Köbenhavn, a horvát Dinamo Zagreb vagy a szerb Partizan Beograd.

Ezekhez a klubokhoz képest a 2008-ban bajnoki címet szerző Kalmar könnyebbnek tűnik, bár a Loki 2007-ben egyszer már elhasalt a selejtezőben svéd ellenfellel szemben, akkor az Elfsborg 1-0-s összesítéssel ejtette ki a magyar bajnokot.

A Kalmart 1910-ben alapították, a klub színe ugyanúgy piros-fehér, mint a Debrecené. A 2008-as bajnoki cím mellett két ezüstérem (1985, 2007), három kupa- (1980-81, 1986-87, 2007) és egy Szuperkupa-győzelem gazdagítja a klub dicsőséglistáját.

A bajnokcsapat gólkirályától, Patrik Ingelstentől már nem kell tartania a Debrcennek, őt ugyanis már a holland Heerenveen alkalmazza. A Kalmar legismertebb játékosa a válogatottban is alapemberré váló Rasmus Elm, akinek testvére, David is tagja a keretnek.

A csapatban a svédek dominálnak, de van brazil, nigériai és északír légiósuk is. A mostani bajnokságban a címvédő csak a hetedik helyen áll, kilenc ponttal lemaradva az éllovas Göteborgtól. Az európai kupaporondon találkozott már magyar csapattal a Kalmar, mely a KEK 1978-79-es idényében a Ferencvárossal szemben alulmaradt.

"Ha abból indulok ki, hogy két esztendeje az Elfsborg ellen ki-ki meccset vívtunk, és csak a szerencse döntött az északiak javára, akkor a svéd és a magyar bajnok nagyjából egyforma játékerőt képvisel - nyilatkozta Herczeg András, a DVSC vezetőedzője. - Véleményem szerint most is két szoros mérkőzés vár ránk. Az Elfsborg ellen végigtámadtuk a hazai meccset, egy kontrából született góllal mégis kikaptunk, idegenben szabályos góltól fosztott meg bennünket a bíró, ráadásul kapufát is rúgtunk. Nagyon remélem, hogy Fortuna most visszaadja azt, amit akkor elvett tőlünk. A Kalmarról egyelőre csak annyit tudok, hogy svéd bajnok, de természetesen kellően feltérképezzük majd."

A DVSC-TEVA hazai pályán játssza a párharc első mérkőzését július 14-én vagy 15-én, a visszavágóra pedig Svédországban kerül sor egy héttel később.

1. forduló (1. mérkőzések: június 30./július 1., 2. mérkőzések: július 7./8.):
Sant Julia (andorrai) - Tre Fiori (San Marinó-i)
Hibernians FC (máltai) - Mogren Budva (montenegrói)

2. forduló (július 14./15.-július 21./22.):
DVSC-TEVA - Kalmar FF (svéd)
KF Tirana (albán) - Stabaek IF (norvég)
FC Salzburg (osztrák) - Bohemians FC (ír)
FC Köbenhavn (dán) - Hibernians/Mogren
Levszki Szófia (bolgár) - Sant Julia/Tre Fiori
Maccabi Haifa (izraeli) - Glentoran (északír)
Wisla Kraków (lengyel) - Levadia Tallinn (észt)
Makedonija Szkopje (macedón) - BATE Boriszov (fehérorosz)
FK Ventspils (lett) - F91 Dudelange (luxemburgi)
FH Hafnarfjördur (izlandi) - FK Aktobe (kazah)
Inter Turku (finn) - Sheriff Tiraspol (moldovai)
FK Ekranas (litván) - FK Baku (azeri)
NK Zrinjski (bosznia-hercegovinai) - Slovan Bratislava (szlovák)
FC Georgia Tbiliszi (grúz) - NK Maribor (szlovén)
Pjunik Jereván (örmény) - Dinamo Zagreb (horvát)
Rhyl FC (walesi) - Partizan Beograd (szerb)
EB Streymur (feröer-szigeteki) - APOEL Nicosia (ciprusi)

A párharcok győztesei (17 csapat) a harmadik selejtező körbe jutnak, melynek sorsolását július 17-én tartják. A főtáblára kerülésért zajló negyedik forduló sorsolását augusztus 7-én rendezik. A főtáblára öt csapat jut fel a bajnokok selejtezősorozatából.