Vágólapra másolva!
Elbúcsúzott a dél-afrikai Konföderációs Kupa további küzdelmeitől a világbajnok olasz válogatott, miután vasárnap 3-0-ra kikapott Brazíliától. A B csoport másik mérkőzésén az Amerikai Egyesült Államok csapata szintén három góllal verte Egyiptomot, így bejutott a négy közé. Az elődöntőben szerdán spanyol-amerikai, míg csütörtökön brazil - dél-afrikai párharcra kerül sor. 

A legutóbbi két vb-győztes összecsapását a 2002-ben diadalmaskodó brazilok kezdték jobban, többször is a bravúrt bravúrra halmozó Gianluigi Buffonnak köszönhették az olaszok, hogy fél óra elteltével még 0-0 volt az állás. A játékrész hajrájában azonban már nem volt kegyelem, Dunga braziljai nyolc perc alatt szétszedték a roppant öregesen mozgó Lippi-csapatot.

A 37. percben Kaká tette ki jobbra a labdát Maicónnak, az Inter védője 19 méterre a kaputól ballal, laposan lőtt erősen a kapu irányába - épp az olasz védők közt megbúvó Luis Fabianóhoz, aki ballal gyönyörűen átvette a labdát, majd hét méterről, jobbal a bal alsóba tüzelt.

Mindössze hat perccel később növelte előnyét Brazília: az olaszoktól ellopott labda után Robinho iramodott meg a kékmezesek kapuja felé, s amikor a 16-oshoz ért, Kakával kényszerítőzött, a visszapassz után azonban nem ért hozzá az érkező labdához, hanem - zseniális testcsellel - átengedte azt a mögötte-mellette érkező Luis Fabianónak, aki hat méterről parádésan pörgetett el Buffon felett.

A brazil-olasz góljai:


Még a bekapott gól miatt bosszankodtak az olasz drukkerek, amikor csapatuk szöglethez jutott. Pirlo betekert labdáját Buffon kiütötte, a csereként beállt Rossi begyűjtötte, ám Kaká letámadta, s már kontráztak is a brazilok. A szélvészgyorsan meginduló exmilanos, immáron realos támadó egy bokamozdulattal szöktette a balszélen elfutó Robinhót, aki beadta középre a labdát, a becsúszó Dossena szögletre mentett volna, de e helyett a saját kapujába továbbított (igaz, ha nem ér labdába, akkor vélhetően a középen érkező csatár lövi be a selecao harmadik gólját).

A 2006-os vb-győztes nem mondhatja, hogy pechje volt, hiszen az első félidőben egy alkalommal a kapufa mentette meg a góltól Buffont, s a 3-0-s brazil vezetés ellenére a második félidőben is volt esélye a továbbjutás kiharcolására Olaszországnak. Mégpedig azért, mert a másik meccsen az Egyesült Államok csapata a 71. percben már 3-0-ra vezetett Egyiptom ellen. Pirlóék ezzel az ajándékba kapott lehetőséggel sem tudtak élni, mert bár próbálkoztak, igazán nagy helyzetet nem dolgoztak ki, sőt a dél-amerikaiak többször is közel voltak a negyedik gól megszerzéséhez.

Egyiptom pedig hiába győzte le korábban Olaszországot, az USA elleni vereséggel nem jutott be a négy közé - pedig akár két góllal is kikaphatott volna, a lendületesen és lelkesen futballozó amerikaiak azonban 3-0-ra diadalmaskodtak.

Az Egyesült Államok-Egyiptom meccs három gólja:


B csoport, 3. (utolsó) forduló:

Brazília - Olaszország 3-0 (3-0)
Pretoria, Loftus Versfeld-stadion, 44 ezer néző
v.: Benito Archundia (mexikói)
Olaszország:
Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena - De Rossi - Camoranesi, Montolivo, Pirlo, Iaquinta - Toni.
Brazília: Cesar - Maicón, Lúcio, Juan, Andre Santos - Ramires, Gilberto Silva, Kaká, Melo - Ribonho, Luis Fabiano.
gól: Luis Fabiano (37., 43.), Dossena (45., öngól)

Egyesült Államok - Egyiptom 3-0 (1-0)
gól: Davies (21.), Bradley (63.), Dempsey (71.)

A csoport végeredménye:
1. Brazília 9 pont
2. Egyesült Államok 3 (4-6)
3. Olaszország 3 (3-5)
4. Egyiptom 3 (4-7)

A további program, elődöntő:
június 24., szerda, Bloemfontein:
Spanyolország - Egyesült Államok 20.30

június 25., csütörtök, Johannesburg:
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 20.30

a 3. helyért:
június 28., vasárnap, Rustenburg:
az 1. elődöntő vesztese - a 2. elődöntő vesztese 15 ó

döntő:
június 28., vasárnap, Johannesburg:
az 1. elődöntő győztese - a 2. elődöntő győztese 20.30