Vágólapra másolva!
A korábbiaknál hosszabb, ugyanakkor könnyebb út vár a magyar bajnok Debrecenre a Bajnokok Ligája selejtezőjében: az eddigi kettő helyett három párharcot kell megnyernie ahhoz, hogy főtáblára kerüljön, de nem találkozhat Európa tizenhárom legerősebbnek tartott bajnokságának képviselőjével. Az első két forduló sorsolására hétfőn kerül sor.

A BL-selejtező átalakítása nyomán idén két ágra kerülnek a részt vevő csapatok, az egyiken kizárólag nemzeti bajnokok, míg a másikon a sorozatra nem bajnokként kvalifikált együttesek mérkőznek egymással. A Debrecen tehát nem találkozhat annak a 13 pontvadászatnak a selejtezőre kényszerülő képviselőivel, amelyekből a győztes alanyi jogon a főtáblán kezdheti meg a küzdelmet. Mindkét ágról öt együttes jut majd a legjobb 32 közé, ahol a már megszokott csoportküzdelmekkel folytatódik a sorozat.

A Debrecen a második selejtezőkörben kapcsolódik majd be a sorozatba, s ott nem lesz kiemelt. A hajdúságiak ennek nyomán az FC Köbenhavn (dán), a Partizan Beograd (szerb), a Maccabi Haifa (izraeli), a Dinamo Zagreb (horvát), a Levszki Szófia (bolgár), a Wisla Kraków (lengyel), a BATE Boriszov (fehérorosz), a Salzburg (osztrák), az FF Kalmar (svéd), az APOEL Nicosia (ciprusi), a Stabaek (norvég), a Slovan Bratislava (szlovák), az FK Ventspils (lett), az NK Maribor (szlovén), a Hafnarfjardar (izlandi), az Inter Turku (finn) vagy az Ekranas (litván) együttesével találkozhatnak.

Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradnak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörében próbálkozhatnak, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják szereplésüket. Az UEFA-kupát felváltó Európa Liga selejtezőjében a bajnoki harmadik Haladás kiemeltként ugyan, de már az első körben pályára lép, a bajnoki ezüstérmes Újpest a második, a kupagyőztes Honvéd pedig a harmadik fordulóban kapcsolódik be. A szombathelyiek ellenfele a kazahsztáni, a macedón, az azerbajdzsáni, az észt, az albán, az örmény, a walesi, az észak-ír, a feröeri, a luxemburgi, a montenegrói vagy a máltai bajnokságból kerülhet ki.

A második fordulóban az Újpest is beszáll. Ebben a szakaszban szintén bekapcsolódnak portugál, norvég, dán, osztrák, cseh, belga és görög együttesek, azaz innen kedvezőtlen sorsolás esetén már bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz. A Budapest Honvéd a 3. körben kezdi meg szereplését, s ekkor már az elitbajnokságok képviselői közül is néhányan pályára lépnek, azaz olyan gárdákat is kaphatnak a magyarok, mint az olasz AS Roma, a holland PSV Eindhoven, vagy éppen a német Hamburger SV.

Az első két forduló sorsolását június 22-én tartják Nyonban. A Haladás július 2-án és 9-én játssza az első kör meccseit, az Újpest pedig 16-án és 23-án lép pályára. A harmadik kör sorsolása július 17-én lesz, a találkozókat pedig 30-án és augusztus 6-án rendezik.

A főtábla sorsolását augusztus 27-én tartják. Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradnak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörében próbálkozhatnak, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják szereplésüket.

A magyar vonatkozású bajnoki út (39 csapatból 5 főtáblára jutó):

1. forduló - 2 továbbjutó (sorsolás: június 22., játéknapok: június 30./július 1. és július 7./8.)
csapatok: Mogren Budva (montenegrói), Hibernians FC (máltai), Sant Julia (andorrai), Tre Fiori (San Marinó-i)

2. forduló - 17 továbbjutó (sorsolás: június 22., játéknapok: július 14./15. és július 21./22.)
csatlakozó csapatok: DVSC-TEVA, FC Salzburg (osztrák), FC Köbenhavn (dán), Levszki Szófia (bolgár), Partizan Beograd (szerb), Maccabi Haifa (izraeli), Dinamo Zagreb (horvát), Wisla Kraków (lengyel), BATE Boriszov (fehérorosz), Kalmar FF (svéd), APOEL Nicosia (ciprusi), Stabaek IF (norvég), Slovan Bratislava (szlovák), FK Ventspils (lett), NK Maribor (szlovén), FH Hafnarfjördur (izlandi), Inter Turku (finn), FK Ekranas (litván), Bohemian FC (ír), NK Zrinjski (bosznia-hercegovinai), FC Georgia Tbiliszi (grúz), Sheriff Tiraspol (moldovai), Makedonija Szkopje (macedón), FK Baku (azeri), Levadia Tallinn (észt), KF Tirana (albán), FK Aktobe (kazah), Pjunik Jereván (örmény), Rhyl FC (walesi), Glentoran (északír), EB Streymur (feröer-szigeteki), F91 Dudelange (luxemburgi)

3. forduló - 10 továbbjutó (sorsolás: július 17., játéknapok: július 28./29. és augusztus 4./5.)
csatlakozó csapatok: Olympiakosz Pireusz (görög), Slavia Praha (cseh), FC Zürich (svájci)

4. forduló - 5 továbbjutó (sorsolás: augusztus 7., játéknapok: augusztus 18./19. és augusztus 25./26.)