Vágólapra másolva!
A FIFA a napokban megváltoztatta azt a szabályt, amely szerint a kettős állampolgársággal rendelkező labdarúgók 21 éves korukig dönthetik el, hogy melyik válogatottban szeretnének játszani. A korhatárt eltörölték, így ha valaki nem szerepelt tétmérkőzésen egy adott ország színeiben, akkor bármikor válthat a másikra. A módosítás elsősorban az afrikai országokat segíti, de érdemes minden szövetségnek szétnézni, kivel erősödhetne a nemzeti csapat.

Az 1960-as évekig semmilyen szabály nem rendelkezett arról, hogy egy futballista hány ország válogatottjában szerepelhet. Természetesen akkor sem volt jellemző, hogy egyik pillanatról a másikra cserélgették hazájukat, de a váltás nem is jelentett különösebb problémát: ha valaki másik országba igazolt és megkapta az állampolgárságot, akkor máris szerepelhetett új hazája válogatottjában, függetlenül attól, hogy korábban hányszor lépett pályára a másikban.

Főleg dél-amerikaiak éltek ezzel a lehetőséggel (gondoljunk csak az oriundókra, vagyis az Argentínából honosított olaszokra), de ennek köszönhetően szerepelhetett a spanyol nemzeti tizenegyben például Puskás Ferenc vagy Kubala László is, akik korábban a magyar válogatottban is játszottak.

Később a FIFA már jobban szabályozta mindezt: a válogatottak más nemzeti csapatban már nem játszhattak - kivételt csak a nagy politikai átalakulások jelentettek, így például az egykori Szovjetunió, vagy Jugoszlávia futballistái dönthettek arról, hogy melyik utódállamban szeretnének játszani. Így történhetett, hogy az ukrán Viktor Onopko és az észt Valerij Karpin orosz válogatott lett (előbbi ráadásul 109 alkalommal).

Az akkori szabályok értelmében, ha valaki korosztályos válogatottként pályára lépett egy adott ország színeiben, akkor a későbbiekben már csak azt a nemzetet képviselhette. Mindez elsősorban az afrikai országokat sújtotta, hiszen a fekete kontinensről sokan gyerekként szerződtek Európába, és kettős állampolgárként általában második hazájuk U17-U20 csapatában szerepeltek - így pedig már erősíthették szülőföldjük nemzeti együttesét.

Ezen változtatott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 2004 októberében hozott döntése, mely szerint a kettős állampolgárok 21 éves koruk előtt válthatnak, azaz választhatják a másik ország válogatottját is, nem csak azt, amelyikben utánpótláskorúként fociztak.

Ennek köszönhetően francia korosztályos válogatottak egész sora lett afrikai: Frédéric Kanouté Malit választotta, a 2001-ben U17-világbajnokságot nyert csapatból Emerse Faé az elefántcsontparti, Csuki Ben Szaada pedig a tunéziai nemzeti tizenegyben mutatkozott be.

Forrás: AFP

Kanouté ifiként a franciáknál játszott, felnőttként viszont már Malit erősítette

Ez az életkori határ azonban még mindig problémát jelentett, hiszen a játékosoknak fiatalon dönteniük kellett, később pedig már nem változtathattak. Mindez továbbra is az afrikai országokat érintette a legérzékenyebben, és nekik köszönhető az is, hogy a FIFA ismét módosított. A szervezet június elején, Nassauban tartott kongresszusán ugyanis törölte a szabályból a korhatárt - vagyis egy futballista bármikor "átigazolhat" másik válogatottba, amennyiben az új országnak is állampolgára, és a régi színeiben nem lépett pályára felnőtt tétmérkőzésen.

Vagyis nem csak hogy a korosztályos szereplések nem számítanak, hanem a barátságos összecsapások sem. A szabálymódosítási javaslatot egyébként az algériai szövetség nyújtotta be, mégpedig annak érdekében, hogy megszerezzék a 25 éves Mourad Meghnit, aki 2001-ben szintén tagja volt az U17-es világbajnok francia csapatnak, de a nagyválogatottban egyszer sem játszott.

Egy évvel a világbajnokság előtt ez a szabálymódosítás bizony sokaknak lehetőséget biztosít, hogy lépjenek. A Schalke 04 erőssége, Jermaine Jones máris jelezte, hogy a továbbiakban az Egyesült Államok színeiben szeretne játszani. A 27 esztendős középpályás édesapja Németországban szolgáló amerikai katona volt, így Jones amerikai útlevéllel is rendelkezik, de mivel Németországban nőtt fel, ezért eddig németnek számított.

Sőt, három alkalommal játszott is a válogatottban, de ezek mindegyike barátságos mérkőzés volt. Az utóbbi időben Joachin Löw rendre mellőzte őt, annak ellenére, hogy a Kicker osztályzatai alapján az előző szezonban a Bundesliga negyedik legjobb középpályása volt.

A szabály módosítása elsősorban az afrikaiaknak jön jól, és a közeljövőben valószínűleg jó néhányan a fekete kontinensről választanak maguknak "új" válogatottat. Csak néhány példa: a 22 éves, korábbi holland korosztályos válogatott Nordin Amrabat máris jelezte, hogy szívesen képviselné Marokkót; az Olympique Marseille 23 éves középpályása, Mamadou Samassa Malit erősítené; a 25 esztendős, kétszeres angol válogatott csatárt, Carlton Cole-t (aki csak barátságos meccseken szerepelt) pedig Nigéria csábítja.

Forrás: AFP

Cole még angol mezben - lehet, hogy a fehér felsőt zöldre cseréli?

De mindez a mi nemzeti tizenegyünkre is hatással lehet, amennyiben a szomszédos országok magyar származású futballistái érdeklik Erwin Koemant. A szlovákiai Borbély Balázsról már "lecsúsztunk", mert ő már játszott a szlovák nemzeti tizenegyben vb-selejtezőn, de a Bolton Wanderersben légióskodó, Szencen született csatár, a 22 esztendős Harsányi Zoltán ilyen szempontból még szabad.

A romániai magyarok közül a 23 éves balhátvéd, Sepsi László jöhet szóba: a legutóbbi szezont a Racing Santanderben töltő, hivatalosan a portugál Benfica focistájának számító védő egyszer ugyan már játszott a román válogatottban, de az barátságos mérkőzés volt, vagyis gond nélkül lehetne tagja a magyar nemzeti tizenegynek.

Ellenkező utat járhat be viszont Koman Vladimir, aki 1989-ben Ungváron született, de egyéves korában a családdal Szombathelyre költözött, ahol édesapja, az egykori szovjet utánpótlás-válogatott, futballedzőként jutott munkalehetőséghez. Koman 15 évesen bemutatkozott a Haladásban a felnőttek között, aztán Olaszországba, a Sampdoriába igazolt, ahol első meccsén egyből győztes gólpasszal jelentkezett.

Az előző idényt kölcsönben a másodosztályú Avellinóban töltötte, közben pályára lépett az Eb-t és a londoni olimpiát megcélzó magyar U21-es válogatottban. A felnőttek között azonban még sem barátságos, sem tétmeccsen nem kapott szerepet, így továbbra is fennáll a lehetősége, hogy enged az ukránok csábításának, és a magyar futball szegényebb lesz egy tehetséges játékossal...

www.global-soccer.eu