Vágólapra másolva!
A labdarúgó Konföderációs Kupa nyitómeccsén a házigazda Dél-Afrikai Köztársaság 0-0-s döntetlent játszott Irakkal, majd az Európa-bajnok Spanyolország 5-0-ra kiütötte Új-Zélandot. Fernando Torres 11 perc alatt három gólt szerzett. 

Konföderációs Kupa, A csoport, 1. forduló:
Dél-Afrikai Köztársaság - Irak 0-0
Johannesburg, Ellis Park, 60 ezer néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Dél-Afrikai Köztársaság: Khune - Masilela, Mokoena, Booth, Gaxa - Modise, Dikgacoi, Mhlongo, Sibaya - Parker (Pienaar, 85.), Fanteni (Mashego, 78.)
Irak: Mohammed Kasszid - Baszem, Ali Husszein, Fareed, Mohammed Ali, Szalam - Karrar (Hawar, 74.), Nashat, Mahdi (Szalih, 88.) - Imad (Alaa, 76.), Junusz

A mérkőzés első és utolsó negyedórája emlékeztetett labdarúgásra a Konföderációs Kupa nyitómérkőzésén, ám a Dél-Afrikai Köztársaság-Irak mérkőzés végül gól nélküli döntetlent hozott.

A johannesburgi Ellis Parkban telt háznyi közönség várta a jövő évi vb-házigazda bemutatkozását, s az első 15 percben úgy is érezhette, sima győzelem lesz. A hazaiak ugyanis irányították a játékot, a 11. percben Parker 18 méteres, középre tartó lövését védte Mohammed Kasszid, három perc múlva pedig az egykoron a III. kerületi TVE csapatában is megfordult Sibaya éles szögből, jobbról megeresztett bombáját bokszolta ki a jobb felsőből az iraki kapus.

A félidő hátralévő félórájában inkább a mezőnymunka dominált, s a szünet után is csupán annyiban változott a játék képe, hogy az irakiak meg sem próbáltak támadást vezetni, teljesen visszahúzódtak saját térfelükre.

A 79. percben az egy perccel korábban csereként beálló Mashego hozhatott volna változást, ám nagy helyzetben hibázott - de legalább megpezsdítette a posványos állóvizet. Egy perc múlva Parker csinált meg két hidegvérű cselt a 16-oson belül, ám emelésszerű lövését Mohammed Kasszid védte.

A meccs legnagyobb helyzetére 85 percet kellett várni, ekkor egy jobb oldalról jövő beadásra Mohammed Kasszid csúnyán alászaladt, Parker sem érte el a labdát, pechjére a lendület továbbvitte, így az üres kapura zavartalanul fejelő Dikgacoi pont a hátsó felét találta el... elképesztő helyzet volt!

A ráadás három percében már nem született gól, a Dél-Afrikai Köztársaság csalódást okozva 0-0-t ért el az ázsiai együttes ellen.

Konföderációs Kupa, A csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Új-Zéland 5-0 (4-0)
Rustenburg, Royal Bafokeng-stadion, 25 ezer néző
v.: Coffi Codjia (togói)
Spanyolország: Casillas - Puyol, Sergio Ramos (Cazorla, 53.), Albiol, Capdevila - Riera, Xavi (Arbeloa, 53.), Xabi Alonso, Fábregas - Villa, Torres (Silva, 69.).
Új-Zéland: Moss - Vicelich, Boyens, Lochhead, Mullingan - Brockie (Christie, 27.), Killen (Bright, 84.), Bertos, T. Brown, Elliott - Smeltz (C. James, 76.).
gól: Torres (6., 14., 17.), Fabregas (24.), Villa (48.)

A meccs összefoglalója:


Az unalmas nyitómeccs után igazi felüdülés volt a második találkozó, amelyen a Liverpool csillagának, Fernando Torresnek elég volt egy bő negyedóra, hogy megmutassa, hogyan kell gólt lőni. A tavalyi Eb-döntő egyetlen gólját szerző csatár már a hatodik percben betalált, nem is akárhogyan: Fabregas remek passza után 16-ról mesterien csavart a kapu bal oldalába (1-0).

A 14. percben Riera indult el befelé a balszélről, a lyukra futó Villát lapos passzal ugratta ki, a Valencia-csatár balról középre tette a labdát, az érkező Torres pedig villámgyors mozdulattal, hét méterről azonnal a kapuba továbbított (2-0).

Mindössze három percre rá már meg is volt a klasszikus Torres-mesterhármas: Fabregas tette ki a labdát a balszélen megiramodó Capdevilának, a balbekk középre ívelt, az érkező Torres pedig két védő mellett felugorva, hét méterről fejelt az új-zélandi kapus szemei közé (3-0).

A negyedik spanyol gól már-már megalázó kigurigázás után született: Capdevila Rierával kényszerítőzött a 16-os bal oldalánál, előbbi az ötös bal sarkáról a tőle néhány lépésre lévő Fabregashoz passzolt, akinek közelről csak be kellett gurítania a labdát a kapuba (4-0).

A spanyolok az első félidőben eldöntötték a meccset, és nemigen akarták tovább fárasztani magukat, mégis sikerült még egy gólt szerezniük: Torres gond nélkül elfutott a balszélen, s a középre adása után Boyens óriási lyukat rúgott, a labda így az érkező Villához került, akinek a ziccer gólra váltása nem okozott gondot, hat méterről a bal alsóba helyezett (5-0).

A spanyolok ezzel sorozatban 33. találkozójukon maradtak veretlenek, s megközelítették a csúcstartó brazilokat, akik 1993 és 1996 között megszakítás nélkül 35-ször nem kaptak ki.

Az A csoport további műsora:
szerda:
Spanyolország - Irak 16 ó
Dél-afrikai Köztársaság - Új-Zéland 20.30

szombat:
Irak - Új-Zéland 20.30
Spanyolország - Dél-afrikai Köztársaság 20.30

A B csoport (Brazília, Egyiptom, Egyesült Államok, Olaszország) küzdelmei hétfőn kezdődnek.