Vágólapra másolva!
Fellebbezést nyújt be az Újpest FC a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának csütörtöki határozata ellen, mert a klub szerint az MLSZ nem várta meg az írásos rendőrségi jelentést és videofelvételt, ennek hiányában pedig nem dönthetett volna az ügyben.  A klubot a szövetség két zárt kapus meccsre és egymilllió forintra büntette a Fehérvár elleni meccsen történt rendbontásokért, az újpestiek szerint azonban a szankció aránytalanul súlyos, és akár a Sport Állandó Választott Bíróságig is elmennek az igazukért.

Az Újpest FC vaskos kronológiai leírást, a főszereplők írásos beadványait, illetve bocsánatkérő levelet tartalmazó paksamétával készült a fegyelmi bizottság döntésére reagáló sajtóértekezletre. A sajtóanyagból többek között kiderült, hogy Gyimesi Kende, az Újpest FC Kft. szervezési igazgatója a mérkőzés előtt több mint két hónappal jelezte az MLSZ és az FC Fehérvár biztonsági igazgatójának, továbbá a BRFK IV. kerületi rendőrkapitányságnak is, hogy megítélése szerint kiemelt kockázatú eseménynek ígérkezik a május 29-i Újpest-Fehérvár összecsapás. A fehérváriaktól még azt is kérte, hogy küldjenek a Megyeri útra saját biztonsági brigádot a fehérvári szurkolók kordában tartására. A levelekre - olvashatjuk a dokumentumból - mindenhonnan az a válasz érkezett, hogy biztonsági szempontból indokolatlan kiemelten kezelni a mérkőzést.

A fehérvári győzelemmel zárult találkozó végül mégis botrányba torkollott, melynek során a vendégszurkolók összecsaptak a rendfenntartókkal, egy újpesti rendező pedig pofon vágta Marko Andicot, a vendégek labdarúgóját. Csütörtökön az MLSZ fegyelmi bizottsága az Újpestet a következő két hazai mérkőzése zárt kapuk mögötti megrendezésére kötelezte, továbbá egymillió forintos bírságot szabott ki rá.

A klub sajtótájékoztatóján dr. Dányi Szilárd, az Újpest FC jogi képviselője bejelentette: mivel a dr. Retteghy István vezette fegyelmi bizottság érdemben nem vette figyelembe a klub védekezését, s nem várták meg a rendőrség aznap délutánra elkészülő írásos jelentését, illetve az ugyancsak rendőrségi videofelvételt - az újpestiek szerint mindkettő komoly mentő körülményeket tartalmazott a számukra -, a klub fellebbezést nyújt be az elsőfokú ítélettel szemben az MLSZ fellebbviteli bizottságához.

Amennyiben másodfokon is veszítene a Újpest, az ügyet az MLSZ elnöksége elé viszik jogorvoslatért, s ha ott sem változtatják meg az ítéletet, akkor a létező legfelsőbb fórumhoz, a Sport Állandó Választott Bírósághoz fordulnak. A fellebbezés 300 ezer forintba kerül, az anyagi kockázat mellett pedig az is előfordulhat, hogy súlyosítják az ítéletet.

Dányi álláspontja szerint egyértelmű, hogy a pálya közepén kialakult csetepatét az indította el, hogy Marko Andic, a Fehérvár játékosa térden rúgta Kiss Zoltánt, az Újpest játékosát. Ennek bizonyítására egy videofelvételt is levetítettek a sajtónak, ebből azonban nem lehetetett megállapítani, hogy valóban Andic kezdeményezte-e a konfliktust. (Azt viszont igen, hogy ezt követően az Újpest nagydarab, kopasz biztonsági koordinátora jobb kézzel pofon vágja Andicot.) Dányi szerint azonban a rendőrség által másodpercről másodpercre kikockázott felvételen jól látszik Andic rúgása, miként az is egyértelmű, hogy a súlyosabb rendbontást a fehérvári szurkolók követték el, akik ököllel és különféle tárgyakkal - köztük állítólag viperával is, amit idővel a biztonságiak elvettek tőlük - ütlegelni kezdték a rendfenntartókat.

Az újpestiek nem állítják, hogy nem történt hiba a meccs biztosítása kapcsán, azt a feltételezést azonban visszautasítják, hogy a biztonságiak beengedték volna a pályára a szurkolókat.

Csehi István, az Újpest FC ügyvezetője így fogalmazott: "Visszafogottan kezeltük ezt az ügyet, bár végig úgy gondoltuk, nem reális az, ahogy sajtó egy része tálalja a történteket. Szándékosan vártunk a rendőrségi vizsgálat eredményének közléséig, ennek birtokában pedig teljesen természetes, hogy fellebbezünk. Nem állítom, hogy nem követtünk volna el hibákat, de a büntetés mértéke aránytalanul súlyos. Az például tagadhatatlan, hogy a koordinátor átlépte hatáskörét - de hát kilenc éve látja el ezt a feladatot, s eddig még sohasem volt rá panasz."

Forrás: MTI

Az ominózus "koordinátor" bocsánatkérő levelet küldött az FC Fehérvárnak, ettől függetlenül a rendőrség ellene is eljárást indított, az újpesti klub pedig felfüggesztette a működését. Kérdésünkre megtudtuk, hogy a koordinátor feladata a mindenkori vezetőedző és a játékosok testi épségének biztosítása.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a biztonságról gondoskodó cég, a NOD további alkalmazásáról a július 25-én kezdődő új bajnokság indulásáig döntenek, elképzelhető, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését.

Gyimesi Kende azt hangsúlyozta: mintha elsikkadt volna a jelentésekben az a tény, hogy az incidens után mindössze egy fehérvári szurkolót kellett elsősegélyben részesíteni, miközben a NOD alkalmazottai közül ötöt is kórházban ápoltak, s egyiküket olyannyira megverték, hogy részlegesen lebénult.

Befejezésül Csehi ügyvezető ígéretet tett: "Az azonosított bajkeverőket kiirtjuk!" Amikor az újságírók döbbent csendje kísérte a kijelentést, észbe kapott, és gyorsan hozzátette: "A pályáról..."

Ch. Gáll András