Vágólapra másolva!
A 22-es csapdájába kerülhet a Gyirmót labdarúgócsapata, amely a Magyar Labdarúgó Szövetségtől származó hírek szerint licenc hiányában nem nevezett ugyan a jövő évi NB I-es bajnokságra, ám előfordulhat, hogy a nevezési határidő után mégis hozzájut a versenyengedélyhez.

A gyirmóti futballcsapat 1993-ban alakult, 16 évvel később pedig az NB I küszöbéig jutott, az Magyar Labdarúgó Szövetség azonban egyelőre nem találja alkalmasnak az élvonalbeli tagságra.

Az együttest egy helyi vállakozó, Horváth Ferenc hívta életre, majd a legalacsonyabb bajnokságból indulva évről évre egyre feljebb jutott vele. A megyei első osztály megnyerése után támogatók kellett nézni, új öltözőre is szükség volt, ezért Horváth a cége pénzét is befektette az egyesületbe. 2005 telén a klubelnök tragikus hirtelenséggel elhunyt, de fiai úgy érezték, hogy a családi vállalkozás mellett a futballcsapatot is tovább kell vinniük. Ma már több pályájuk van, köztük műfüves is, és már az sem okoz gondot, ha este rendezik a mérkőzéseket, hiszen elkészült a centerpálya világítása is. Az alapító fia, Horváth Ernő klubelnök most éppen egy új öltözőépület, illetve a szemközti lelátó megépítésén fáradozik.

A Gyirmót egy fordulóval a bajnokság vége előtt vezeti az NB II Nyugati csoportját, három ponttal megelőzve a második helyezett Pápát. Ha most szombaton, Budaörsön egy pontot szerez, akkor megnyeri a bajnokságot, és indulhatna az élvonalban.

Csakhogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) május 6-án elutasította a Gyirmót licenckérelmét, miután a klub nem nyújtott be bizonyos pénzügyi jellegű dokumentumokat, amelyeket többszöri felszólítás után sem tudott pótolni. Az egyesület fellebbezett, ám a Fellebbviteli Licencadó Testület május 25-én elutasította azt, így jogerőre emelkedett az ítélet. Ekkor a klub az MLSZ elnökségéhez fordult jogorvoslatért, a vezetők szerint ugyanis a licencadó testület megtévesztette a Gyirmót technikai vezetőjét, akit arról tájékoztattak, hogy a leadott hiánypótlások megfelelők.

Június 4-én a szövetség hivatalos honlapján megjelent a hír: összesen tizenhét klub nyújtotta be nevezését a Soproni Liga 2009-2010-es küzdelmeire, a Gyirmót pedig nem volt ezek között, a tizennégy élvonalbeli együttes mellett az NB II Keleti csoportjának bajnoka, a Ferencváros, valamint a Nyugati csoportból a Pápa és a Pécs jelezte indulási szándékát.

Amikor ennek okairól érdeklődtünk a gyirmótiaknál, Kiprich József, a csapat edzője ellentmondott a MLSZ honlapján megjelenteknek. Az egykori válogatott támadó azt állítja, ők jelezték az MLSZ-nek, hogy el akarnak indulni az NB I-ben.

"Való igaz, a Gyirmót nem adta le nevezését" - erősítette meg a korábbi híreket Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke, aki úgy fogalmazott: a Győr-Moson-Sopron megyei csapat a 22-es csapdájába került.

"Az együttes nem is nevezhetett volna, hiszen nem rendelkezik licenccel. A nevezéseket szerdán bírálja el a versenybizottság, a Gyirmót jogorvoslati kérelmét azonban csütörtökön vizsgálja az országos szövetség, vagyis előfordulhat, hogy a Gyirmót mégiscsak megkapja a versenyengedélyt, így viszont lemarad a nevezésről. Ha ez történik, nem tudom, mi lesz, én is kíváncsian várom akkor a fejleményeket."

Kiprich József egyelőre nem akart az NB I-ről beszélni, hiszen még az sem biztos, hogy sikerül megnyerni a másodosztályt. "Rutinos csapatunk van, ideális a fiatalok és az idősebbek aránya. A szezon előtt a dobogó volt a célkitűzés, ám ezzel együtt nagy bravúr lenne az első hely. De ehhez még pontot kell szerezni az utolsó fordulóban Budaörsön" - mondta az edző.

A Gyirmót legjobb eredményei:
2000/2001: Szabad Föld Kupa-győzelem
2005/2006: NB II (Nyugati csoport) 3. hely
2006/2007: NB II 7., Magyar Kupa legjobb 16
2007/2008: NB II 4., Magyar Kupa legjobb 8
2008/2009: NB II 1-2.?