Vágólapra másolva!
Japán válogatottja jutott ki elsőként a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra, miután győzött Üzbegisztánban.  A távol-keleti szigetország csak győzelemmel biztosíthatta be már most részvételét, s ezt Ozaki Sindzsi 9. percben szerzett góljával érte el. Japán a 2006-os vb-re is elsőként kvalifikálta magát a házigazda országot leszámítva.

A japánok csoportjából Ausztrália és a Koreai Köztársaság is továbbjutott, előbbi 0-0-t játszott Katarral, utóbbi 2-0-ra győzött az Egyesült Arab Emírségekben.

Ázsiában a kvalifikáció végső szakaszában két kvintettben küzdenek a csapatok, melyekből az első két helyezett egyenes úton váltja meg repülőjegyét a Dél-afrikai Köztársaságba, míg a harmadik helyezettek egymással játszanak két mérkőzést, s a párharc győztese Új-Zélanddal küzd meg a részvételért.

Az A csoportban Japán és Ausztrália mögött már csak a harmadik helyért vetélkedik a maradék három csapat, míg a B jelű ötösben még Észak-Korea és Szaúd-Arábia verseng a továbbjutást jelentő helyért.

Eredmények , Ázsia, A csoport, 8. forduló:
Üzbegisztán - Japán 0-1 (0-0)
Katar - Ausztrália 0-0

Az állás: 1. Japán 14, 2. Ausztrália 14 pont, 3. Bahrein 7, 4. Katar 5, 5. Üzbegisztán 4

B csoport, 8. forduló:
Észak-Korea - Irán 0-0
Egyesült Arab Emírségek - Koreai Köztársaság 0-2 (0-2)

Az állás: 1. Koreai Köztársaság 14, 2. Észak-Korea 11, 3. Szaúd-Arábia 10, 4. Irán 7, 5. Egyesült Arab Emírségek 1