Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott augusztus 12-én Romániával találkozik a Puskás Ferenc-stadionban barátságos mérkőzésen, melyen az MKB Veszprém február 8-án meggyilkolt román kézilabdázójára, Marian Cozmára emlékeznek.

"Örülök, hogy a románok lesznek az ellenfeleink a nagy őszi sorozatunkat megelőző utolsó előkészületi mérkőzésen" - mondta az MLSZ honlapjának Erwin Koeman. "Igaz, mostanában akadnak problémáik, de vitathatatlanul erős a csapatuk, sok a technikás játékosuk, akikkel szemben megfelelően tesztelhetem majd a formánkat 3-4 héttel a portugálok és a svédek elleni vb-selejtezők előtt".

"Ez a találkozó is a pozitív kép kialakításához járul hozzá" - mondta Kisteleki István, az MLSZ elnöke. "Persze gondoltunk a találkozó kapcsán esetleg felmerülő problémákra, de Marian Cozma halálának szomorú apropója és a megemlékezés révén talán ez is visszaszorítható és a két nép közelebb hozható egymáshoz a futball révén."

Hozzátette: azért is jó választás a román csapat, mert támadó futballt játszik, s nyilván hatalmas bizonyítási vággyal lép majd pályára a csalódást keltő vb-selejtezők és az új szövetségi kapitány miatt, így minden adott egy jó mérkőzéshez.

Ez a találkozó lesz Erwin Koeman csapatának utolsó felkészülési összecsapása a svédek és portugálok elleni, szeptemberi, sorsdöntőnek ígérkező hazai világbajnoki selejtezők előtt.

A román válogatottnak jelenleg nincs szövetségi kapitánya, miután a 2010-es dél-afrikai vb kvalifikációjában eddig gyengén szereplő együttes éléről menesztették Victor Piturcát. A hírek szerint a román szövetség Razvan Lucescut, az élvonalbeli FC Brasov vezetőedzőjét szeretné megnyerni. Ionut Lupescu, az FRF alelnöke kedden azt mondta: szerdán hivatalosan is felajánlják a posztot a szakembernek.

Razvan Lucescu édesapja, Mircea - az UEFA-kupa-elődöntős ukrán Sahtar Donyeck jelenlegi mestere - korábban olyan csapatoknál dolgozott, mint az Internazionale, a Galatasaray és a Besiktas.

A román csapat, amely öt mérkőzésen mindössze négy pontot szerzett, gyakorlatilag már esélytelen arra, hogy kijusson a világbajnokságra.