Vágólapra másolva!
Az AC Milan 5-2-re győzött a magyar labdarúgó ligaválogatott ellen a Puskás Ferenc Stadionban. Mészöly Géza csapata az első félidőben még tartotta a lépést a világsztárokkal, a cseresor azonban már könnyű préda volt Ronaldinhóéknak. Rajczi és Tököli elmondhatja magáról, hogy gólt lőtt a futballtörténelem legeredményesebb klubjának, Kabát pedig azt, hogy pár másodpercig a világ egyik leghíresebb embere fojtogatta.

Eredmény:
Ligaválogatott - AC Milan (olasz) 2-5 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző, v.: Konrad Plautz (osztrák)
Ligaválogatott: Németh Gábor (Köteles, a szünetben) - Miskolczi László (Grúz Tamás, 53.), Mészáros Norbert (Némedi Norbert, 66.), Horváth Gábor, Laczkó Zsolt (Leandro, 53.) - Tisza Tibor (Bori Gábor, a szünetben), Horváth András (Lipcsei Péter, 61.), Farkas Balázs (Nyerges Krisztián, 77.), Sipos Norbert - Rajczi Péter (Tököli Attila, 41.), Kabát Péter (Ferenczi István, a szünetben)
AC Milan: Zeljko Kalac (Filippo Perucchini 78.), - Felipe Mattioni, Philippe Senderos, Thiago Silva, Marek Jankulovski (Rodney Strasser, 79.) - David Beckham (Nicola Pasini, 65.), Massimo Ambrosini (Mathieu Flamini, a szünetben), Clarence Seedorf (Tabare Viudez, 79.), Kaká (Mathias Cardacio, 65.) - Ronaldinho, Andrij Sevcsenko
gól: Rajczi (7.), Tököli (56.), illetve Kaká (37.), Sevcsenko (47., 63.), Seedorf (73.), Viudez (85.)

Mint minden magyar válogatott meccs előtt, a Puskás Ferenc Stadion környékén ezúttal is egymás hegyén-hátán álltak a piros-fehér-zöld színű sálat, mezt, kitűzőt, kabalát és zászlót áruló kereskedők, ám szomorúan vehették tudomásul, hogy ezúttal nem a hazai csapat miatt váltott jegyet az esti mérkőzésre körülbelül 20 ezer drukker.

A szurkolók többségét ugyanis a Milan hozta lázba, nem pedig a magyar ligaválogatott, pedig pár héttel ezelőtt a magyar-máltai meccsen még Erwin Koeman házigazda együttese miatt volt - az aréna jelenlegi befogadóképességéhez képest - telt ház a Puskás-stadionban. Ezúttal azonban tízből öt szurkoló piros-fekete mezben virított, s bár volt, aki Barca-dresszt öltött magára (sőt feltűnt egy Zickler-feliratú Bayern-fanatikus is), a magyar válogatott színei viszont csakis az árusok asztalán voltak láthatók.

Az is igaz persze, hogy Erwin Koeman közönségkedvenc légiósai helyett most Mészöly Géza alkalmi csapata vehette fel a harcot a világ legeredményesebb futballklubjával, melynek mindhárom aranylabdása - Ronaldinho, Kaká és Sevcsenko - a kezdőben kapott helyet. A hazai csapat legnagyobb sztárja ezzel szemben Rudolf Gergely lehetett volna, ám őt végül nem engedte el a Debrecen, helyette az újpesti Rajczi, Kabát csatárduónak jutott a gólszerzés feladata.

A Hotel Stadion előtt nem gurult el a Milan busza, ott vártak viszont az indulásra a Mészöly-csapat játékosai, a közel lopakodó drukkerek próbálták kitalálni, hogy kit ismernek közülük, s a legtöbben Lipcsei Péterre mutogattak. Érdekes, hogy a legismertebb magyar játékos a másodosztályban szerepel.

A busz felé igyekvő Laczkó Zsoltot megállítottuk egy pillanatra, hogy mondja el várakozásait: "Bátor játékot várok, s mindent megteszünk azért, hogy helytálljunk a világsztárok ellen" - mondta az Olimpiakoszban is megfordult védő, aki jelenleg a Vasasban szerepel. Amikor tippelésre kértük, annyit mondott, hogy a Liverpool kedvenc eredményével, a 4-4-gyel szívesen kiegyezne.

Forrás: MTI
Kattintson a képgalériáért

Mészöly Gézától azt tudakoltuk, milyen felfogásban fog szerepelni csapata: "Sündisznóállásról szó sem lesz, mert bár oda figyelünk a védekezésre, azért szeretnénk mindkét félidőben pár lendületes támadást vezetni a Milan ellen. Nagyon fontos meccs ez számunkra, hiszen a magyar bajnokságot képviseljük."

A névsorolvasásnál magyar oldalról a már említett Lipcsei kapta a legnagyobb tapsot, a Milan-csillagok közül pedig David Beckham nevének az említésekor tört ki az ováció.

Már a jegyárakból (5-20 ezer forint) is sejteni lehetett, hogy erre a gálameccsre olyanok is eljönnek majd, akik máskor nem néznek futballt, azok viszont otthon maradnak, akik gyakran néznek élőben meccset, ám ezúttal nem volt pénzük a drága belépőkre. Míg a magyar-máltain már a játékosok bevonulásakor majd' szétrobbant a lelátó, szerda este a közönség csendben figyelte a történteket - például azt, amint a labdával trükközgetnek a Milan-játékosok, valamint Kaká köszöntését (a brazil csillag 27. születésnapja alkalmából két magyar hölgytől egy tortát kapott a pálya szélén).

Ezúttal a csapat fújt ébresztőt

Aztán muszáj volt megszólalnia a közönségnek, hiszen csendes labdázgatás után a 7. percben vezetést szereztek a magyarok. Egy mintaszerű támadás során az újpesti különítmény kigurigázta a Milan védelmét, Kabát a jobb oldalon kiugratta Tiszát, ő középre adott, az érkező Rajczi pedig 8 méterről nem hibázott, higgadtan ellőtte a labdát Kalac kapus mellett.

A játéknak abszolút edzőmeccs jellege volt, a vendégek olyannyira nem törték magukat, hogy úgy tűnt, talán a mezüket sem kell majd kimosni a 90 perc után. A fehérmezes magyarok jobban igyekeztek Beckhaméknél, bár a Haladás-játékos Sipos Norbert labdakezelési hibája eléggé elkeserített egy közelünkben ülő drukkert.

Seedorf lövése csúnyán mellé ment, Kaká pedig ziccerhelyzetben passzolni akart, pedig könnyedén gólt szerezhetett volna, így viszont a labda elgurult a bal kapufa mellett.

Forrás: MTI

A 20. percben végre Beckham is villant, bár ezt a lövését nem fogják betenni az év végi összeállításokba, a jobbösszekötő helyéről, 10 méterről lőhetett vagy gólpasszt adhatott volna - ehelyett egy csúnya öszvérmegoldást választva erősen és jelentősen a kapu mellé küldte a labdát. Nem sokkal később Kaká balról legalább a kaput eltalálta, ám 10 méteres csavarását védte Németh.

Ezután parázs pillanatok következtek, Kabát és Beckham kétszer is közelharcot vívott, minek nyomán mindketten felkapták a vizet és látványos kakaskodásba kezdtek, a világ egyik leghíresebb embere kicsit meg is szorongotta az újpesti támadó nyakát.

Tiszáék lelkesen mentek előre, a 27. percben kétszer is Kalac-bravúr kellett ahhoz, hogy maradjon az 1-0. A másik oldalon sem voltak kapusgondok, Németh a helyén volt Seedorf 14 méteres, kellemetlen lövésénél.

A folytatásban brazil szambának tapsolt a nézőtér: a balszélen Ronaldinho sarkalt, jobb oldalt Kaká biciklicsellel iramodott meg, később pedig Ronaldinho fordulásos kapáslövése adott ámulásra okot.

Az ünnepelt aztán megrázta magát, egy kiugratást követően 6 méterről átemelte a labdát a kivetődő Németh felett, majd a gól után lendületből még a reklámtáblákat is átugrotta.

A brazil perceknek a zalaegerszegi Horváth András vetett véget, aki a 42. percben 28 méterről óriási felső kapufát lőtt.

Egy félidőt adtak a vendégek

A szünet után nem kellett sokat várni a második Milan-gólra, remek háromszögezés után Kaká passzát Sevcsenko közelről lőtte a kapuba.

Az 53. percben a magyaroknak is lett egy brazil játékosuk, Leandro jött be Laczkó helyére. A debreceni szélső már a szünetben is cseverészett Ronaldinhóval, s beállása után is az volt az első dolga, hogy váltson pár szót másik honfitársával, Kakával.

Mégsem ő, hanem egy másik cserejátékos, a paksi Tököli Attila volt az, aki 2-2-re módosította az állást: egy váratlan labdaszerzés után 13 méterről lőhetett, s elegáns mozdulattal bevette a bal felső sarkot.

Forrás: MTI

A Milan továbbra sem szántotta fel a gyepet, ám nyerni akart, s ehhez elég is volt egy Ronaldinho-villanás, aki három játékost becsapva passzolt Sevcsenkóhoz, az ukrán csatár pedig 14 méterről elcsavarta a labdát a cserekapus Köteles mellett. Beckhamnek és Kakának ennyi elég is volt, a 65. percben mindketten lejöttek.

A különbség tovább nőhetett volna a két csapat között: Sevcsenko balra kitett labdájával Ronaldinho indult meg egyedül a magyar kapura, s remek mozdulattal átemelt a kifutó Köteles felett, a labda azonban a kapufán csattant.

A zöld-fehér fejvédőben futballozó Ferenczi tiszta helyzetben mellé lőtt, a másik oldalon viszont nem volt hiba a befejezésben, Ronaldinho álomszerű indítását Seedorf egy csel után 14 méterről könnyed mozdulattal csavarta a jobb alsóba - ezzel már 4-2.

Forrás: MTI

A 82. percben Ronaldinho lőtt még egy kapufát, ám erre már nem lehetett annyira büszke, mint az előzőre, hiszen a Mattioni felvágásáért megítélt büntetőt bombázta a keresztlécre. Hogy nem ment el az önbizalma, azt már a következő akciónál látni lehetett, amikor egy balszélső akció során sarokkal továbbította a labdát csapattársának.

A meccs ekkorra - Milan-részről - már olyan lett, mint egy Harlem Globetrotters kosármeccs, ráadásul a szép játék eredményességgel is párosult. Egy veszélyes magyar szögletnél felhördült a közönség, ám a kinyíló védelem utat nyitott egy újabb Milan-kontrának: Thiago Silva és Tabare Viudez kipasszolták a magyar csapatot, s utóbbi belőtte csapata ötödik gólját.

A lelkes ligaválogatott egy félidőn át méltó ellenfél volt, ám a második félidőben beálló cserejátékosok már nem tudták felvenni a versenyt a piros-feketékkel, akik technikai fölényüket kihasználva egyszerűen lefocizták a magyar csapatot.

A lefújáskor nem csak a két csapatot ünnepelte a közönség, hanem azt a kétméteres drukkert is, akinek sikerült beszöknie a gyepre, s a nála két fejjel alacsonyabb - hölgy - biztonsági ember vezette ki.


Kabát Péter a Beckham-afférról: "Nem akartam megrúgni, de picit elértem a lábát, aztán felkapta a vizet. Úgy láttam, hogy 1-0-nál eléggé ideges volt a Milan összes játékosa."

Carlo Ancelotti, az AC Milan vezetőedzője: "Nagyon kellemes fogadtatásban volt itt részünk. Megtiszteltetés számunkra, hogy eljöhettünk ide, hiszen az elmúlt években nem játszottunk Magyarországon, ahol amúgy hatalmas tradíciói vannak a labdarúgásnak. Az külön öröm, hogy egy nagy bajnokról elnevezett stadionban játszottunk. Az első félidőben kissé szorongatott helyzetben voltunk, de a másodikban sikerült kiszolgálni a közönséget."

Mészöly Géza, a ligaválogatott megbízott edzője: "Célunk az volt, hogy bebizonyítsuk, mi is tudunk szép helyzeteket kidolgozni, és ezt főleg az első félidőben sikerült is megtennünk. A folytatásban a sok csere megbontotta a csapatot, már nem voltunk annyira egységesek."

A két szakvezető megajándékozta egymást a sajtótájékoztatón: Mészöly bort, Ancelotti Milan-mezt és zászlót adott kollégájának.