Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) félbeszakítaná s akár le is állítaná azokat a futballmérkőzéseket, amelyeken a szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegetik a játékosokat - jelentette ki Michel Platini, az UEFA francia elnöke kedden.

"Az ilyen esetekben tíz percre szüneteltetnénk a játékot, és a hangosbeszélő sportszerű buzdításra szólítaná fel a drukkereket" - mondta Platini. "Ha a szurkolók folytatják a renitens viselkedést, a találkozót végleg leállítanánk. Bátran fel kell lépnünk a rasszizmus ellen, ez az UEFA küldetése."

Kérdés, hogy a tervezett szigorítást ezúttal sikerül-e majd átültetni a gyakorlatba, két éve ugyanis már hozott egy hasonló szabályt a szövetség végrehajtó bizottsága. Annak alapján a 2007-es U21-es Európa-bajnokság döntője óta minden lelátói rasszista provokációnál azonnal le kellene állítani a mérkőzést a kontinens valamennyi pályáján.

"Az UEFA törekvését támogatják a tagszövetségek, a játékvezetői bizottságok és a profi labdarúgókat tömörítő érdekvédelmi szervezet is. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy rasszista provokáció esetén a korábbi szabályozással ellentétben nem elég megállítani a játékot, hanem le kell fújni a találkozót, melyet nem is szabad folytatni" - nyilatkozta 2007. június 22-én William Gaillard, az UEFA sajtószóvivője, ennek ellenére azóta is legfeljebb utólag büntetik meg az érintett klubokat.

A legutóbbi botrányos esetet követően az olasz Juventusnak zárt kapuk mögött kell lejátszania következő bajnoki összecsapását, miután a szombati, Internazionale elleni rangadón a torinói szurkolók rasszista dalokkal csúfolták a kék-fehérek ghánai származású játékosát, Mario Balotellit.