Vágólapra másolva!
Lassan féltávhoz érkeznek a 2010-es világbajnokság európai selejtezői, és kirajzolódik, hogy mely válogatottaknak lehet komoly esélyük, és melyek számára marad álom a dél-afrikai szereplés. Mindezt jól mutatja, hogy április elején négy országban is leváltották a szövetségi kapitányt, így már kilencre emelkedett azon országok száma, ahol más ül a kispadon, mint akivel elkezdték a kvalifikációs sorozatot.

A vb-selejtezők következő fordulóját Európában csak júniusban rendezik, de jó néhány válogatott nem is lép pályára akkor, hanem szeptemberben folytatja a sorozatot. Ideálisnak tűnik tehát az időpont ahhoz, hogy leváltsák azt a szövetségi kapitányt, akinek a teljesítményével elégedetlenek. Ezt négy országban is így gondolták április elején, hiszen a hónap első napján játszott selejtezők után menesztették a szövetségi kapitányt, és egyelőre még egyik helyen sem találták meg az utódot. A négy érintett országból három is kelet-európai - errefelé általában türelmetlenebbek az edzőkkel.

A legváratlanabb váltás talán a macedón volt, hiszen a volt jugoszláv tagállamban nem a vébére való kijutás a cél, és a csapat nem is áll olyan rosszul a csoportjában: ugyan csak Norvégiát előzi meg, ám a második Skóciától is csak négy ponttal van lemaradva, és egy mérkőzéssel kevesebbet is játszott. Itt nem is a szövetség illetékesei köszönték meg a szlovén Srecko Katanec munkáját, hanem a szakember mondott le a posztjáról, mégpedig arra hivatkozva, hogy megromlott a kapcsolata a játékosokkal. A válogatott a legutóbbi meccsén ugyan 4-0-ra kikapott Hollandiában, de ez a vereség benne volt a pakliban, és Kataneccel a drukkerek kifejezetten elégedettek voltak - a jelek szerint azonban a futballisták már kevésbé. A pletykák szerint a tréner, aki három éven keresztül irányította a gárdát, a legjobb macedón játékossal, a Lazióban légióskodó Goran Pandevvel különbözött össze, és ezért köszönt le.

A cseheknél viszont benne volt a levegőben az edzőcsere lehetősége, hiszen a nyáron pozícióba került Petr Rada nem tudta olyan sikeresen irányítani a csapatot, mint elődje, Karel Brückner, aki egymás után három nagy tornára is kivezette a válogatottat. Rada kirúgásához az utolsó lökést a Szlovákia elleni hazai vereség jelentette, de a szövetség döntéséhez a focisták is alaposan hozzájárultak. A prágai meccs után ugyanis hat játékost is láttak egy bárban bulizni, így aztán azzal együtt, hogy felbontották Rada szerződését, eltiltották a válogatottságtól Milan Barost, Radoslav Kovácot, Martin Fenint, Marek Matejovskyt, Václav Sverkost és Tomás Ujfalusit - utóbbi, aki egyben a csapatkapitány volt, le is mondta a további szereplést a válogatottban.

Utódról egyelőre itt sincsen szó, mint ahogyan a román szövetségnél sem döntötték még el, hogy ki üljön le a kispadra Victor Piturca után, akit az Ausztria elleni 2-1-es vereség után állítottak fel. Nem csoda, hogy a románok elégedetlenek voltak a szakember munkájával, elvégre a válogatott csak az ötödik helyen áll csoportjában, és öt meccsből mindössze négy pontot szedett össze. A román szövetség elnöke, Mircea Sandu azt már kizárta, hogy külföldi szakembert nevezzenek ki a válogatott élére, és ez alapján az egykori kiváló focista, Dan Petrescu kinevetését tartják a legvalószínűbbnek Romániában.

Egyelőre szakvezetőt keresnek Belgiumban is, ahol pedig nagyon optimistán várták a vb-selejtezőket, hiszen a keret tele van tehetséges fiatal focistákkal, akik többek között a pekingi olimpián is remekül helytálltak. A Bosznia-Hercegovina elleni kettős vereség után azonban egyre valószínűbb, hogy a belgák nem fognak odaérni a második helyre csoportjukban, és ez elég volt ahhoz, hogy menesszék René Vandereyckent. A belgák sem akarják elkapkodni az új kapitány kiválasztását, a szövetség elnöke, Francois de Keersmaecker szerint ha szükséges, akkor júniusig várnak a döntéssel.

Bár megelőzte a áprilisi menesztési hullámot, ide kapcsolódik még Feröer-szigetek válogatottja is, ahol még tavaly októberben rúgták ki Jógvan Martin Olsent, de csak most nevezték ki az utódját. Igaz, a szigetország együttese azóta egyetlen mérkőzést sem játszott, így aztán érthető, hogy a feröeriek kivártak, a következő selejtezőn azonban már az ír Brian Kerr ül majd a gárda kispadján, akivel két és fél éves szerződést kötöttek.

A fenti öt ország mellett egyébként még négy váltotta le a szakvezetőjét a selejtezők kezdete óta. A leggyorsabbak a kazahok voltak, akiknél a holland Arno Pijperst már tavaly szeptemberben, a harmadik kvalifikációs mérkőzés után elküldték - utódja asszisztense, a német Bernd Storck lett. Tavaly decemberben aztán további két szövetségi kapitány került lapátra: a bolgároknál Plamen Markovot Sztanimir Sztoilov váltotta, a norvégoknál pedig Age Hareide helyére Egil Olsen került. Márciusban aztán az osztrákok is beálltak a sorba, náluk Karel Brückner egészségügyi okokra hivatkozva mondott le, és Dietmar Constantinit nevezték ki a helyére.

www.global-soccer.eu