Vágólapra másolva!
A címvédő Manchester United egyértelmű esélyesként várta a Porto elleni hazai összecsapást a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így a 2-2-es végeredménnyel a portugál együttes lehet elégedettebb. A másik angol csapat, az Arsenal idegenben, a Villarreal otthonában lépett pályára, s 1-1-re végzett.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Manchester United (angol) - FC Porto (portugál) 2-2 (1-1)
Manchester, Old Trafford
v.: Konrad Plautz (osztrák)
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Evans (G. Neville, 72.), Vidic, Evra - Cristiano Ronaldo, Fletcher, Carrick, Scholes (Tévez, 72.), Park (Giggs, 58.) - Rooney
FC Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Bruno Alves, Cissokho - Lucho, Raul Meireles (Tomás Costa, 79.; Madrid, 94.), Fernando - Lisandro Lopez, Hulk, Cristian Rodriguez (Mariano, 80.)
gól: Rooney (15.), Tévez (85.), illetve Cristian Rodriguez (4.), Mariano (89.)

Régi ismerősként köszönthette a Porto együttesét a Manchester United, a hazai szurkolókban bizonyára élénken élt még a 2003-2004-es BL-negyeddöntőjének rossz emléke, amikor a portugálok az Old Traffordon búcsúztatták az angolokat.

A hazai együttesben nem lehetett ott a pályán a sérült Dimitar Berbatov és Rio Ferdinand, visszatért viszont a kezdőcsapatba a hétvégi, Aston Villa elleni bajnokit eltiltás miatt kihagyó Vidic, Scholes, Rooney trió, míg Giggs helyett végül Parknak szavazott bizalmat Sir Alex Ferguson.

A MU 21 mérkőzés óta nem kapott ki a BL-ben, a Porto pedig az ominózus öt esztendővel ezelőtti ikszet leszámítva csak vereséggel hagyta el a szigetországot.

A 3. percben Lisandro Lopez lövése jelentette az első veszélyt, 25 méteres bombáját Van der Sar bokszolta szögletre. Egy perccel később vezetést szerzett a Porto: Cristian Rodriguez a 16-os jobb oldali sarkánál a tétovázó védők mellett beljebb lopta magát, s 15 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1). Őrült tempóban játszott a Porto, a 7. percben Lucho Gonzalez lövését Van der Sar a bal alsó sarok előtt fogta. Rio Ferdinand nélkül zavartnak tűnt a védelem, elsősorban Evans nem találta a helyét.

A 14. percben Cristiano Ronaldo fejesét védte bravúrral Hélton. Egy perc múlva az év egyik legnagyobb potyagóljával egyenlített a MU: Bruno Alves úgy adott haza 30 méterről, hogy nem nézett fel, így a labda az egyébként tízméteres lesen álló Rooneyhoz került, aki okosan emelt át a 16-os vonalánál elcsúszó kapus felett (1-1).

A 18. percben Lucho kétszer is gólpasszt jegyezhetett volna, előbb Rodríguez közeli fejese halt el Van der Sar ölében, majd Lisandro López maradt le keresztbe lőtt labdájáról a jobb saroknál.

A 28. percben Lisandro Lopez 23 méteres lövését Van der Sar tenyerelte a léc fölé, a szöglet után Cristian Rodriguez fejesét fogta a holland kapus. A 30. percben O'Shea adta el a labdát saját kapuja előtt, végül Hulk lőtt centikkel a jobb kapufa mellé.

A félidő végére szinte minden MU-tartalék elindult melegíteni, közben Scholes fejese szállt magasan a portugál kapu fölé. Az első 45 perc 1-1-gyel zárult.

A szünet után az 51. percben Park veszélyeztetett először, Hélton védett. Az 59. percben Rooney távolról próbálkozott, de Hélton résen volt, majd a szögletet követően Vidic fejesét védte bravúrral a portugál kapus. Húsz percnyi megilletődöttség után feltámadt a Porto, hogy az életveszélyes kontrákból nem született újabb gól, az nagyrészt Hulk önzőségének volt köszönhető.

A 68. percben Lisandro Lopez 19 méteres, megpattanó lövését Van der Sar nagy bravúrral védte, egy perccel később Cissokho 35 méteres, szitáló lökete sem tudta meglepni a kapust. A 71. percben C. Ronaldo 22 méteres, középre tartó lövését Hélton ölelte magához.

Ferguson még becserélte Gary Neville-t és Tévezt, s a két friss erő a 85. percben összehozta a MU vezető találatát. Neville jobb oldali bedobását Rooney az alapvonalnál középre sarkalta, az ötös sarkánál a berobbanó Tévez pedig kilőtte a bal felső sarkot (2-1).

Ám még ezzel sem volt vége, a másik oldalon is megvillant a cserecsatár: egy jobb oldali beadás teljesen üresen találta Marianót, aki a kivetődő Van der Sar felett a hálóba lőtt (2-2).

A 93. percben Fernando szerelte Cristiano Ronaldót, a játékvezető szabálytalanságot látott. A megítélt 20 méteres szabadrúgást Giggs lőtt a léc főlé.

A 2-2-es döntetlennel a Porto került előnyösebb helyzetbe, a Manchesternek győznie kell idegenben a továbbjutáshoz.