Vágólapra másolva!
A 2010-es labdarúgó-világbajnokságig még több mint egy év van hátra, és egyelőre csak egyetlen válogatott mondhatja el magáról, hogy biztosan ott lesz a tornán: a rendező Dél-afrikai Köztársaság együttese. Ha azonban most véget érne a kvalifikációs sorozat, akkor meglehetősen érdekesen nézne ki a 32-es mezőny: biztosan hiányoznának olyan válogatottak, mint Portugália, Csehország, Kamerun, ott lenne viszont a Koreai NDK, Gabon, Észak-Írország vagy éppen Honduras.

Egyetlen olyan kontinens van, ahol már befejeződtek a világbajnoki selejtezők, de ez nem jelenti azt, hogy az óceániai zóna legjobbja, Új-Zéland már világbajnoki résztvevő. A föderáció bajnoka ugyanis nem jut ki közvetlenül Dél-Afrikába, hanem interkontinentális pótselejtezőt kell majd játszania valamelyik ázsiai válogatottal - és annak a párharcnak a jelenlegi állás szerint nem Új-Zéland a favoritja.

Ázsiában a kvalifikációs sorozat utolsó fázisában tíz válogatott szerepel, két ötfős csoportra osztva, és mindkettőből az első két helyezett jut ki a vébére. Az első csoportban meglehetősen egyértelmű a helyzet, Japán és Ausztrália nagy fölénnyel vezet, és ez a két gárda szinte biztos világbajnoki résztvevőnek tekintheti magát. A másik csoportban jelenleg a két koreai állam áll a legjobban: a Koreai Köztársaság és a Koreai NDK, ám Szaúd-Arábia ott áll szorosan mögöttük. Ha most érne véget a selejtezősorozat, akkor a szaúdiaknak előbb a másik ázsiai csoport harmadik helyezettjével, Bahreinnel kellene játszaniuk, és ezt követné az Új-Zéland elleni párviadal - a papírforma alapján Szaúd-Arábia lenne a befutó.

Észak-és Közép-Amerikában, azaz a CONCACAF-zónában viszonylag egyszerű a képlet: itt hat válogatottra szűkült a mezőny, és az úgynevezett hexagonal-torna mérkőzéseinek a felét már le is játszottak. A hat gárdából az első három jut majd ki a vébére, és ha most befejeződne a kvalifikációs sorozat, akkor ez a három az Egyesült Államok, Costa Rica és Honduras nemzeti csapatai lennének. A térség egyik legjobbjának számító Mexikónak tehát izgulnia kell, bár az El Tri helyzete még egy negyedik helyezéssel sem végzetes, hiszen a CONCACAF-zóna negyedikje is interkontinentális pótselejtezőt játszik - mégpedig egy dél-amerikai válogatottal.

Ami Dél-Amerikát illeti, itt a kontinens tíz országa egy maratoni selejtezősorozaton vesz részt, amelynek már több mint a felét lejátszották - a 20 fordulóból tucatnyi zajlott le. Innen az első négy helyezett jut ki közvetlenül a tornára, a jelenlegi állás szerint Paraguay, Brazília, Argentína és Chile - utóbbi válogatott 1998 óta nem szerepelt világbajnokságon. Az ötödik pedig pótselejtezőt játszik a CONCACAF-térség negyedikjével, vagyis ha most kerülne sor erre a meccsre, akkor Uruguay-Mexikó párviadalt rendeznének. Ez igazi futballcsemege, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki is jutna tovább, ha mégis le kellene tenni valamelyik gárda mellett a voksunkat, akkor Uruguayra szavaznánk.

Afrika helyzete sem éppen egyszerű: a fekete kontinensen a versenyben lévő együttesek száma ugyan már 20-ra csökkent, de az öt darab négyes csoportban eddig még csak egyetlen fordulót rendeztek. Így aztán egyelőre meglehetősen csalóka a kép, de tartsuk magunkat a bevezetőben feltett kérdéshez, és "fújjuk le" most a kvalifikációs sorozatot. Mivel mindegyik kvartettből csak az első jut ki a vébére, ez azt jelentené, hogy a "hazai" világbajnokságon Elefántcsontpart, Ghána, Egyiptom, Tunézia és Gabon szerepelne. Ebből a listából az utóbbi válogatott jelent hatalmas meglepetést, illetve az a tény, hogy Kamerun vagy Nigéria hiányozna a vébéről.

Körképünket zárjuk Európával, ahol szintén bonyolult a helyzet, legalábbis abból a szempontból, hogy az öreg kontinensen a kilenc selejtezőcsoportból az első helyezettek jutnak ki közvetlenül a vébére, a csoportok második helyezettjeire pedig további küzdelem vár. Egyelőre maradjunk a listavezetőknél: a jelenlegi állás szerint Dánia, Görögország, Észak-Írország, Németország, Spanyolország, Anglia, Szerbia, Olaszország és Hollandia áll kijutásra.

Ezen csapatok közül egyébként a hollandok, az angolok és a spanyolok 100 százalékos teljesítménnyel vezetik csoportjukat, és nagy meglepetés lenne, ha a kvalifikációs sorozat végén nem állnának továbbra is az élen. Ami a kilenc másodikat illeti, közülük a legrosszabb kiesik a rostán - ha a veszített pontokat nézzük, akkor ez most Skócia lenne.

A többi nyolc gárdát négy párba sorsolják, ezen párviadalok győztesei lesznek ott Dél-Afrikában. Legnagyobb örömünkre ebben a párharcban jelenleg Magyarország is érintett lenne, akárcsak Svájc, Szlovákia, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Franciaország és Írország - hiányoznak viszont olyan nagyágyúk, mint Portugália, Svédország és Csehország.

Ezt a nyolc gárdát természetesen bárhogyan összesorsolhatják, de annyi elfogultságot megengedtünk, hogy a magyar csapatnak a szerintünk legkönnyebb ellenfelet, Szlovákiát adtuk - és megelőlegeztük, hogy ezt a párviadalt Erwin Koeman együttese nyerné. Ez esetben a vb-résztvevők között 24 után ismét ott lenne Magyarország is... Amennyiben elkerülik egymást, játékerő alapján Franciaország, Oroszország és Horvátország kvalifikálhatja magát a pótselejtezőn keresztül.

A 32-es vb-mezőny (a csoportok jelenlegi helyzetét figyelembe véve):
Dél-afrikai Köztársaság, Japán, Ausztrália, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Szaúd-Arábia, Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras, Paraguay, Brazília, Chile, Argentína, Uruguay, Elefántcsontpart, Ghána, Egyiptom, Tunézia, Gabon, Dánia, Görögország, Észak-Írország, Németország, Spanyolország, Anglia, Szerbia, Olaszország, Hollandia, Magyarország, Franciaország, Oroszország, Horvátország


www.global-soccer.eu