Vágólapra másolva!
Erwin Koeman Málta ellen ismét bebizonyította, hogy remek stratéga. A magyar válogatott szövetségi kapitánya újfent kihagyta a kezdőből a csapatkapitány Gera Zoltánt - aki később csereként gólt fejelt -, a balszélső Halmosi Pétert védekező középpályásként játszatta, míg a ballábas Huszti Szabolcs előbb hol a bal, hol a jobb oldalon tűnt fel. Juhász Roland a szerdai vb-selejtező hajrájában megszerezte a harmadik magyar gólt, ám talán ő az egyetlen, akinek gólerős játéka ellenére sem kell attól tartania, hogy előreküldi őt a holland edző. Bár a játékos szerint még ez sem biztos, hiszen Koeman meglepetéseinek a tárháza kifogyhatatlan.

"Egyetértek, Erwin Koeman tényleg remek stratéga" - erősítette meg az [origo]-nak Juhász Roland, a Málta elleni vb-selejtező harmadik magyar góljának a szerzője. "Az ellenfelet mindig pontosan feltérképezi, és egyedülálló érzékkel nyúl hozzá a csapat taktikájához, az összeállításhoz. Hogy mennyire jó edző, azt az eredmények is bizonyítják. Remélem, a folytatás is hasonló lesz, hiszen akkor a vb-selejtezők végeztével még szebb sikerről beszélgethetnénk."

A szerdai találkozón is szükség volt a módosításokra, hiszen nem mindig volt a helyzet magaslatán a magyar válogatott. "A második félidő elején volt egy olyan időszak, amikor egy kicsit átadtuk az ellenfélnek a területet és hagytuk őket játszani - akkor volt is pár helyzetük -, ám szerettük volna minél hamarabb berúgni a második gólt, hogy megnyugodjunk. Erre végül csak a hajrában került sor, de a lényeg úgyis az, hogy megnyertük a meccset - még ha voltak is nehéz pillanatok" - magyarázta az Anderlecht védője.

A közönség szeretetét korábban - hosszabb-rövidebb időre - Lothar Matthäusnak és Várhidi Péternek is sikerült elnyernie, ám Koeman - a védő szerint - akár az elmúlt évtized legjobb szövetségi kapitányának is nevezhető. "Mondhatjuk, hogy az volt - válaszolta az [origo] erre vonatkozó kérdésére -, mégpedig azért, mert a mostani válogatott egy jó csapat, amely nem mellékesen a pontokat is szépen gyűjtögeti. Korábban sokszor esett szó szép játékról, s mi ma nem mindig játszottunk szépen, de eredményesek voltunk - a mai futballban ez számít."

Koemannak eddig jól bevált szokása, hogy a játékosokat nem az eredeti posztjukon szerepelteti, ezt látván - gondolhatnánk - egy csatárínséges időben még az az idő is eljöhet, hogy előreküldi Juhász Rolandot, hadd fejelje csak a gólokat. "Talán ilyen nagy ugrásra nem kerül sor, hacsak nem az eredmény nagyon ezt kívánná."

A magyar csapat egyik legjobbja Halmosi Péter volt, pedig a Hull City légiósa ezúttal sem eredeti posztján, a bal oldalon szerepelt. "Már negyedszer játszottam védekező középpályást - Málta és Albánia ellen kétszer-kétszer -, és egyre jobban érzem magam itt, még ha nem iitt vagyok is a legjobb teljesítményre képes. Ezeken a meccseken egy gólt sem kaptunk, ami szerintem igen nagy eredmény - nem csak a saját szempontomból, hanem a csapatéból is. Nem zavar, hogy Koeman szereti megkeverni a kártyákat, hiszen nagyon jól csinálja - viszont annak örülök, hogy ennyit játszhatom a csapatban. Korábban egy kapitánynál sem szerepeltem ennyiszer kezdőként."

Forrás: MTI

Halmosiék így ünnepelték a 35 ezres közönség előtt a szerdai diadalt
(még több kép)

A középpályás nem ért egyet azzal, hogy 1-0 után visszaesett volna a csapat játéka. "Az első gól után is voltak helyzeteink, s a huszadik perc után ugyan egy kicsit lassabb lett a játék, de nemzetközi szinten nem lehet mindig végig uralni a mérkőzést. Viszont egyetlen percig sem éreztem azt, hogy kicsúszhat a kezünkből a győzelem."

Halmosi szerint rég nem látott nagy lehetőség előtt áll az együttes: "A magyar válogatott az utóbbi években a kötelező győzelmeket nem tudta hozni, ezúttal ez sikerült, most pedig eljött a bravúrok ideje. Nagy lehetőség előtt állunk."

A második magyar gól szerzőjét, Gera Zoltán arról kérdeztük, milyen lelkiállapotban ült a cserepadon: "Ugyanúgy készültem, mintha kezdő lettem volna, örülök, hogy hozzájárultam a győzelemhez, és semmiféle keserűség nem volt bennem azért, hogy csak csereként játszottam. De természetesen legközelebb kezdőként szeretnék játszani, hiszen azért pluszmotivációt sem jelentett, hogy a kispadon kezdtem. A gólomnak viszont örülök, de nem jobban, mint bármikor."