Vágólapra másolva!
A Málta legyőzése utáni jó hangulatban kezdtem keresgélni a neten a Bolívia-Argentína világbajnoki selejtezőt, és rövid keresés után sikerült rábukkanni egy gyenge minőségű, szakadozó közvetítésre. Amit láttam, azt nem fogom elfelejteni.

A szombati gála, Venezuela kiütése után nagy várakozással tapadtam a monitorra, ám a játék színvonala most meg sem közelítette a pár nappal ezelőttit, úgy tűnt, mintha lassított felvételt néznék. Valahogy nagyon ismerősnek tűnt a helyzet: 23 év után ismét tátott szájjal bámultam, ahogy az alacsonyabb tengerszint feletti magassághoz szokott játékosok csak kóvályogtak a pályán, nem érnek vissza, nem küzdenek meg a labdákért.

Persze nem lehet mindent a magasságra fogni, ahogy a számunkra végzetes 0-6-nál sem lehetett. Argentína legnagyobb példányszámú napilapja, a Clarín internetes kiadása történelmi verést említ mai összeállításában (rögtön alatta azt olvashatjuk, hogy Brazília legyőzte Perut). A lap szerint Maradona csapatának védelme kaotikus volt, és a támadójáték is nagyon haloványra sikeredett.

"Minden bolíviai gól egy-egy késszúrás volt a szívembe" - mondta Diego Maradona a mérkőzés után. "Amit tudunk, abból semmit nem sikerült megcsinálnunk. A pálya minden területén jobb volt az ellenfél, nem számítottunk ilyen meccsre. Lehetetlennek tűnt, hogy egy ilyen mértékű verésbe beleszaladjunk, a gólkülönbség megmagyarázhatatlan. Bolívia nagy meccse volt, aznap bárkit elvertek volna."

Forrás: AFP

Maradona a szurkolóknak azt üzente: ő éppen annyira szenvedett, mint ők, és újra kell kezdeni. Azt is elmondta, hogy ha Messi helyzete bemegy, és 2-1-re vezetnek, biztos benne, hogy egészen más lett volna az eredmény.

A Clarín kommentezői egyébként azonnal visszakövetelik a csapatba Riquelmét, és az olvasók 80%-a úgy véli, hogy nem csupán a magasság miatt kaptak ki, hanem más problémák is vannak.

Forrás: AFP

A brazil sajtó arról ír, hogy Bolívia legyilkolta Argentínát, az olasz lapok iszonyatos KO-t emlegetnek. Tény, hogy 51 éve szenvedett ekkora vereséget a csapat, az 1958-as vébén Csehszlovákiától kapott ki ugyancsak 6-1-re.

Argentína a 4. helyre esett vissza a dél-amerikai selejtezőcsoportban. Június 6-án Kolumbiát fogadják otthon, június 10-én pedig Equador következik idegenben - utóbbi meccs megint nagy magasságban, 3000 méteren lesz. Az argentin sajtó véleménye szerint ezek kritikus mérkőzések lesznek: ha nem hozza őket a csapat, nagy bajba kerülhet. De nem fog: Argentína ugyanis jobb, mint valaha, és Maradona körül sem fog elfogyni a levegő.

Végül két szép emlék: tegnap legyőztük Máltát, 1977-ben pedig először itthon ütöttük ki Bolíviát (ez egy másik 6-0), aztán La Pazban is győzni tudtunk.