Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott látszólag sima, valójában igen küzdelmes mérkőzésen Hajnal, Gera és Juhász góljaival 3-0-ra verte Máltát a Puskás-stadionban rendezett világbajnoki-selejtezőn, így továbbra is jó eséllyel pályázik az 1-es csoport első két helyének valamelyikére.

Világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Magyarország - Málta 3-0 (1-0)
Budapest, Puskás-stadion, 35 ezer néző
v.: Szukina (orosz)
Magyarország: Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Szélesi - Hajnal (Gera, 46.), Halmosi (Tóth B., 93.) - Dzsudzsák (Vadócz, 79.), Huszti, - Torghelle
Málta: Haber - A. Agius, Bajada, Caruana, Muscat - G. Agius, Briffa (Fench, 84.), Cohen, Bogdanovic (Barbara, 89.) - Mifsud, Schembri (Scerri, 46.)
gól: Hajnal (7.), Gera (80.), Juhász (94.)
sárga lap: Bodnár (9.), Juhász (49.), illetve Mifsud (16.), Muscat (57.)

2006. október 11-e piros betűs ünnepként került be a máltai futballnaptárba, ugyanezt a dátumot pedig nyugodtan nevezhetjük a magyar labdarúgás - nem első - Waterloojának (vagy éppen Irapuatójának, netán Marseille-jének).

Ezen a napon a szigetország - az Eb- és vb-selejtezőkön jobbára homokzsák-szerepre kényszerített - csapata legyőzte a Bozsik Péter által irányított magyar válogatottat, története legnagyobb sikerét aratva ezzel.

A mindkét fél számára történelmi mérkőzés óta eltelt két és fél évben - szerencsére - nagyot fordult a világ, a máltaiak újfent rommá veretik magukat mindenkivel (eddigi hat csoportmeccsükön még gólt sem szereztek), az immáron egy éve a holland Erwin Koeman által irányított magyar csapat viszont csak rosszabb gólkülönbségével szorul a selejtezőcsoport második helyére.

A dolgok állása szerint még az is lehet, hogy a selejtezősorozat őszi hajrájakor az eredendően favoritnak számító portugáloknak és svédeknek kell jobban izgulniuk, ami még akár Torghelléék malmára is hajthatja a vizet.

Itthon mindenesetre nem sok kell a focilázhoz: a Málta elleni mérkőzésre minden jegy elkelt, így a két csapatot telt ház várta a Puskás-stadionban.

Első félidő:
A kezdő sípszót megelőző gyászszünetben a 35 ezer néző Ocskay Gábor nevét skandálta, majd a magyar válogatott kezdte a mérkőzést.

A máltaiak harcolták ki az eslő szögletet, Fülöp Márton azonban magabiztosan húzta le a beívelést.

Az ötödik percben először húzhatott el Dzsudzsák a bal szélen, de a kicsit bizonytalan labdaátvételt követő beadás veszélytelennek bizonyult.

Halmosit rúgták fel közvetlenül a tizenhatos előtt, a szabadrúgást pedig Hajnal remek mozdulattal tekerte a jobb felső sarokba.

Forrás: [origo]

Az első gól pillanata: Haber hiába nyújtózkodik, nem ér oda
(tekintse meg képgalériánkat!)

A 12. percben Halmosi tört be a tizenhatoson belülre, beadása azonban elsuhant keresztbe a kapu előtt. Nem sokkal ezt követőan Hajnal lövését blokkolták a máltai védők, így odalett a helyzet.

Az első negyedóra végén Huszti ívelt a kimozduló máltai védelem mögé, azonban a kifelé kanyarodó labdát sem Juhász, sem Torghelle nem érte el. Schembri zokon vette Juhász kétségtelenül kemény szerelését, a játékvezetőnek és a játékostársaknak kellett megnyugtatniuk a kakaskodókat.

A huszadik percben Juhász fejelte kapura Bodnár hatalmas bedobását, Haber azonban könnyedén húzta le a középre tartó labdát. Ezután Bodor mutatta meg, hogy ő is meg tudja húzni a bal szélt, badását azonban kikotorták a védők Torghelle elől.

Ezután Dzsudzsák középre ívelését Bodnár fejelte mellé, majd Husztiét Torghelle fölé. Mezőnyfölényben a magyar válogatott, a máltaiak azonban nem törtek össze a korán kapott góltól.

Az első harminc perc végén két máltai kapuralövést jegyezhettünk fel gyors egymásutánban, azonban sem Schembri, sem Cohen nem hozta a frász Fülöpre.

A 40. percben a bal oldalról érkezett középre egy labda, amit Haber nagyot repülve, ujheggyel tudott kitolni a belül érkezők elől. Ezután Dzsudzsák ballal remekül vette vissza a labdát, jobbal pedig gondolkodás nélkül tüzelt: a hatalmas lövés milliméterekkel zúgott el a jobb kapufa mellett.

Az utolsó percben Dzsudzsák középre löbbölt labdáját Torghelle próbálta kapura tenni, de a védők szorításában lecsúszott a lábáról a labda.

Második félidő:
Rögtön szöglettel nyitottak a máltaiak, azonban az ellentétes oldalon csaknem taccsra rúgták a labdát. Gilbert Agius távolról próbálkozott, lapos lövése azonban jócskán elkerülte a kaput.

Utána viszont! Muscat beforgatta Juhászt, elment Dzsudzsák mellett is, lapos lövésénél Fülöpnek minden tudására szüksége volt, hogy kitolja a labdát a jobb sarok elől. A másik oldalon a szünetben csereként beállt Gera villant, közeli fejesét nagy bravúrral ütötte szögletre Haber.

Vérszemet kaptak a máltaiak: újabb lövés, újabb Fülöp-bravúr. Az 57. percben Dzsudzsák ugyanonnan harcolt ki szabadrúgást, mint az első félidőben Halmosi, viszont már nem volt a pályán Hajnal. Huszti végezte el a szabadrúgást, lövése pedig a felső lécet súrolva hagyta el a pályát.

A 62. percben Huszti tűzte rá messziről: a jól helyezett, de nem túl erős lövést könnyedén húzta le Haber. A vendégcsapat nem adta fel, és lehetőségeihez mérten bátran igyekezett támadni Fülöp kapuját.

Kissé szokatlan helyzet ugyan, de hazai pályán kontrázott a magyar csapat Málta ellen: Dzsudzsák alapvetően jól húzott el, és játszotta tisztára magát a bal szélen, végül azonban kissé kisodródott, és nagy helyzetben a kapu fölé lőtt.

Forrás: MTI

Muscat és Dzsudzsák egyik versenyfutása a sok közül
(tekintse meg képgalériánkat!)

A meccs hajráját elkezdték megnyomni a máltaiak, sorban rúgta a szögleteket a vendégcsapat, és ha nem is lógott a levegőben az egyenlítés, nem lehetett nyugodt a magyar kispad és a 35 ezer néző.

Aztán mielőtt komolyabban elkezdhettünk volna rettegni, Huszti beadását Gera remekül fejelte le a földre, a labda pedig onnan a léc alá vágódott.

A 84. percben Huszti ívelt remekül a védők mögé, a nagy sprintet kivágó Bodnár pedig futtából a jobb kapufa mellé fejelt. Felszabadult a magyar válogatott, fáradtak a máltaiak, Torghelle Habert tesztelte.

A ráadás ráadásában Huszti ívelt középre egy szabadrúgást, Juhász pedig a kapu bal oldalába fejelt, beállítva ezzel a 3-0-s végeredményt.

Így láttuk mi:
Kifejezetten jól kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, és Hajnal remek szabadrúgásával korán meg is szerezte a vezetést (halkan tegyük hozzá, Haber kapus azért nem Buffon).

A máltai válogatott nem roppant össze, sőt az első félidő egyes szakaszaiban kifejezetten tetszetősen tette-vette a labdát, így az egyértelmű mezőnyfölényben lévő magyar csapat Dzsudzsák remek lövését leszámítva nem tudott igazán komoly gólhelyzetet kialakítani.

A második félidőre Koeman kapitány beküldte Gerát, aki lendületesen kezdett, aztán a máltai válogatott felbátorodásával párhuzamosan egyre inkább beleszürkült a mezőnybe. Azt nem állíthatjuk, hogy Fülöp hátát kockásra törte volna a háló (bár két bravúrt is be kellett mutatnia a Sunderland kapusának), de a mutatott játék egyre komolyabban aggaszthatta a Puskás-stadion jelenlegi befogadóképességét tekintve telt háznyi szurkolósereget.

Egyáltalán nem volt meggyőző a magyar válogatott, a 80. perc tájékán pedig az első "ébresztő!" kiáltások is felhangzottak a lelátón. Aztán mielőtt komolyra fordult volna a helyzet, Gera egy remekbeszabott fejesgóllal mindent eldöntött.

A vége ollézás, majd slusszpoénként egy Juhász-gól, így lett a 80. perc tájékén még igencsak nyögvenyelős, küszködős meccsből gálaelőadás. A magyar válogatott hatodik világbajnoki selejtezőjén negyedik győzelmét aratta, és a csoport favoritjainak eddigi teljesítményét nézve (svéd pontvesztés Albániában, portugál iksz otthon az albánok és a svédek ellen, vereség Dániától), a szerdán mutatott játék dacára nem eleve esélytelen a világbajnoki részvételről döntő négy őszi mérkőzésének egyikén sem.

Így látták a kapitányok:
Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya:
"Nagyszerű este volt a magyar futball számára, hiszen telt ház és lelkes közönség előtt magyar győzelem született. Bár furcsának hangzik, de ettől a meccstől jobban tartottam, mint az albániaitól, mert ezen csak veszíteni lehet, nyerni nem. Nehéz mérkőzés volt annak ellenére, hogy Hajnal korai gólja jól jött. Utána túl sok területet hagytunk a máltaiaknak, amiből volt is egy-két lehetőségük. Gera találata rendkívül fontos volt, eldöntötte a meccset és megnyugtatta a csapatot. Külön örülök, hogy ő volt eredményes, mert profin kezelte a helyzetét, hogy csak cserepadon kapott helyet. Ebből a két meccsből nem lehetett többet kihozni, begyűjtöttük a hat pontot, versenyben vagyunk a továbbjutó helyekért és ez a lényeg."

Dusan Fitzel, a máltai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Nehéz mit mondani ezután a meccs után. Ugyanúgy korán kaptunk gólt, mint szombaton a dánok ellen. A másik két gólt a hajrában szerezték a magyarok és ez nem volt benne a meccsben. Nekünk ez a találkozó hasznos tapasztalat volt, hiszen négy 21 éven aluli játékosunk is szerepet kapott, ebből tudunk profitálni. Azt sajnálom, hogy nem sikerült gólt szerezni, de sajnos még nem vagyunk hozzá elég kreatívak. Gratulálok a magyar csapatnak, bebizonyította, hogy megérdemelten van a csoport elején."