Vágólapra másolva!
Ha nem is teljes fordulóval, de több mint három hónapos szünet után újraindul a magyar labdarúgó-bajnokság. A Soproni Liga 16. fordulójából az időjárási körülmények miatt a ZTE-Debrecen és a Győr-Haladás találkozókat halasztották el, a további hat helyszínen azonban pályára lépnek a csapatok. Bár a holtidény viszonylag csendes volt, azért akadtak érdekes sztorik, kezdve a győri vezetőknek küldött állítólagos péniszrajztól, Hevesi Tamás kinevezésén át a Sisa Tibor maradásáért szerenádozó diósgyőri dalárdáig. Összeállításunkban a szokatlan sztorik mellett a fontosabb játékosmozgásokat is igyekeztünk csokorba gyűjteni.

November 16-án, a gól nélküli Fehérvár-Újpest találkozóval zárult a Sopron Liga őszi idénye, és három hónap szünet után folytatódik a bajnokság, csonka fordulóval, hiszen az időjárás miatt a nyolcból csak hat mérkőzésre kerül sor.

Az első verzió szerint négy mérkőzést rendeztek volna meg a hétvégén, de amikor kiderült, hogy szerdán kellene pótolni az elmaradt meccseket, akkor a Paks és a Vasas vezetői - korábbi írásos kérésüket felülbírálva - jelezték, inkább mégis szombaton játszanának. Hiába, az időjárás mégsem akkora úr...

Hosszú volt a szünet, a csapatok levezetés gyanánt a Ligakupában még csatázgattak egymással, hogy aztán év elejétől jöhessen minden focista rémálma, a téli felkészülés. A gazdasági válság a klubokat sem kerülte el, mindenhol meg kellett húzni a nadrágszíjat, volt, ahol ez abban mutatkozott meg, hogy megváltak jópár játékostól, és volt, ahol az edzőtáboron spóroltak, Horvát- és Törökország helyett maradt az otthoni műfüves pálya.

Minden télen felmerül a kérdés, hogyan lehetne kiiktatni a három hónapos üresjáratot, ami az őszi és a tavaszi idény között van, de a mostani forduló tökéletesen példázza, hogy amíg a pályagondok nem oldódnak meg, addig felesleges azon álmodozni, hogy télen se maradjunk meccsek nélkül.

Főleg, hogy a nézőszámok így is riasztóak, és nagy valószínűséggel az esetleges téli fordulókban sem telnének meg a lelátók, amikor a vacogó drukkerek a meleg szobában felváltva nézhetik a német, angol, olasz bajnokikat, azok a fanatikusok, akik pedig még mindig hűségesek a magyar futballhoz, úgyis mindig kimennek, akár 40 fokban, akár mínusz tízben.

Debrecenben nincs baj a nézőszámmal, a Loki meccseire átlagban majdnem ötezren jártak az ősszel, de a korábban tapasztalt futball-láz talán kissé alábbhagyott a cívis városban. Pedig a Debrecen most is vezeti a bajnokságot, és minden esélye megvan a bajnoki címre, még úgy is, hogy két helyi legenda, Szatmári Csaba és Sándor Tamás visszavonult, és már csak alacsonyabb osztályban futballozik, Takács Zoltán az olasz harmadosztályba igazolt, a többnyire a kispadon ücsörgő Csernyánszki Norbert pedig Paksra távozott.

Az érkezők között többségben vannak a külföldiek, két kapus, a szerb Djordje Pantic és a montenegrói Mihajlo Radulovic mellett a védelemben bevethető brazil Hugo Leonardo Perreira Nascimento, a szerb Bozidar Cosic és Katona Attila öltözhet Loki-mezbe.

A Debrecen Törökországban edzőtáborozott, a második helyezett Újpest pedig Angliában járt, de Hollywoodban nem fogják megfilmesíteni a lilák túráját, mivel a Wolverhamptontól és a Southamptontól is kikapott a csapat. Igaz, nem az eredményen volt a hangsúly, sokkal inkább a kapcsolatszerzésen, mivel az Újpest szeretne a jövőben együttműködni angol csapatokkal.

Ennek már látható eredménye is van, mivel Tony Stokes és Scott Malone személyében két szigetországi játékos a lilákkal készül, előbbi a West Hamtől, utóbbi a Wolverhamptontól érkezett. Simek Péter is visszatért, a szurkolók által egykoron Gyorsvonatnak becézett szélsőt a Fehérvár adta kölcsön. Lipták Zoltán tavasszal a Southamptonban viaskodik majd a csatárokkal, Mirjad Mijadinoszki viszont maradt, és még a bükfürdői edzőtáborba is időben leutazott, de az ő ügyénél derült ki, hogy a IV. kerületben sincs kolbászból a kerítés, mégha Újpesten nem is kezelik cikiként a pénzügyi gondokat.

A dobogó legalsó fokán meglepetésre a Vasas telelt, az angyalföldieknél szóba került, hogy olasz befektető érkezik, de a jelzett határidőig a Siena képviselői nem írták alá a szerződést, hanem további időt kértek a döntés meghozatalára. Ami a játékoskeretet illeti: távozott az együttestől Gyánó Szabolcs, Kovács Gábor, valamint Bali Péter, előbbi kettő Pécsett, utóbbi a Lombardnál folytatja pályafutását, Németh Norbert maradása sem biztos még, az ősszel nyolc gólig jutó támadó középpályást az orosz Tom Tomszk csábítja.

A Vasas mellett a Haladás őszi szereplése is a meglepetések közé tartozott, Szombathelyen rendezettek a körülmények, a városban imádják a futballt, és a rutinos játékosok vezérletével stílusos futballt játszik Csertői Aurél csapata. A keretben szinte nem is volt változás a téli szünetben, így ha a 24 pontjukból 17-et odahaza begyűjtő vasiak idegenben is eredményesebbek lesznek (bár a kispesti győzelem és a debreceni pontszerzés így is bravúrnak számít), akkor tavasszal is az élbolyban ragadhat a Haladás.

A Nyíregyháza történelmet írhat, ha az őszt sikerült megismételnie, mivel a Szparinak eddig a hetedik helyezés volt a csúcs az élvonalban. A szabolcsiak az ír másodosztályból hoztak haza egy védőt Lakatos István személyében, a legutóbb Krakkóban, korábban a Vasasban és Zalaegerszegen profiskodó Majoros Árpádra is lecsaptak, és a Dinamo Kijevvel való együttműködés keretében a grúz David Imedasvilit is leigazolták, aki a csapat honlapja szerint a tavasz legnagyobb igazolásának bizonyulhat. Az anyagi gondok miatt jópár játékostól elköszöntek, így Jurij Sevel, Belényesi Miklós, Ivan Zaleh és Bárányos Zsolt új csapatot kereshetett magának.

Zalaegerszegen is létszám fölöttinek minősült néhány légiós, Milan Davidov, Milutin Trnavac, és Damir Pekic már biztosan nem lesz Koplárovics Bélához hasonló hős a zalaiaknál. A gaboni vipera, Roguy Meye is távozott, őt a török Ankaraspor vitte el. Erősítés gyanánt itthonról szemezgetett a ZTE, Gyirmótról Burányi Tamást, Baktalórántházáról Illyés Gyulát szerezték meg, Lukács Tihamér kölcsönből tért vissza, a lett csatár, Artjoms Rudnevs pedig az utolsó napokban írt alá. Kérdés, hogy a ZTE mire lesz képes, Csank Jánost ismerve egy valamit biztosan kijelenthetünk, erőnléti gondjaik nem lesznek a játékosoknak.

A Kaposvár időről időre megválik legjobbjaitól, mégsincsenek kiesési gondjai, úgyhogy Prukner László tudhat valamit. A somogyiakat ősszel is leírták, aztán mégis bevitorláztak a hetedik helyre, bravúrnak számítana, ha a bajnokság végén is ebben a pozícióban, vagy feljebb tanyázna a Rákóczi. Zsolnai Róbert a csatársort erősítendő érkezett kölcsönbe a Honvédtól, a támadó korábban már megfordult Kaposvárott, a szolnoki Hegedűs Dávid viszont új arc. Andre Alves is a nagy visszatérők között lehetett volna, de az Oroszországból hazacuccoló brazil egyből tovább is állt, és Fehérváron folytatja, ahol egy embernek biztos nem kell bemutatkoznia, mivel a tehetséges Szakály Dénes is ment vele.

A nyolcadik Kecskemét története során először szerepel az élvonalban, és markáns nyomot hagyott maga után, Tomislav Sivic csapata az edzőre jellemző szerb mentalitást átvéve megalkuvást nem tűrő támadójátékot produkált, amivel sok szimpatizánst szerzett magának. Mivel a kulcsemberek közül mindenki maradt (talán Rusvay Gergely távozása az egyetlen veszteség, bár ő meg nem a Vácott látott formáját hozta Kecskeméten), idén sem számíthatnak lazsálós, könnyed meccsre a lila-fehérek ellenfelei. Érdekesség, hogy Balog Marcell a Feröer-szigeti EB/Streymur csapatától tért vissza Kecskemétre.