Vágólapra másolva!
Nem kis meglepetést keltett, hogy a Chelsea menesztette portugál szakvezetőjét, Luiz Felipe Scolarit, aminél már csak az volt váratlanabb, hogy a londoniak új edzője Guus Hiddink lett. A holland mester ugyanis az orosz válogatott szövetségi kapitánya, vagyis a szezon végéig a két posztot egyszerre tölti be - de elmondása szerint fel sem merült benne, hogy hosszabb távra tervezzen a Stamford Bridge-en.

- Nem nehéz összeegyeztetni az orosz szövetségi kapitányi posztot a Chelsea irányításával?
- Nem könnyű, hiszen a Premier League nagy kihívást és megterhelést jelent. Csak azért tudom ellátni a feladatot, mert az orosz válogatottnak júniusig csak néhány mérkőzése lesz. Így aztán nyugodtan mondhatom, hogy teljes szívvel és minden energiámmal dolgozom a Chelsea-ért is. Mindenki tisztában van a klub, Roman Abramovics és az orosz szövetség szoros kapcsolatával, alighanem ez is közrejátszott abban, hogy éppen engem kértek fel.

- Mit gondol, megnyerheti csapatával a bajnokságot?
- Nem csak a pontvadászatban állunk harcban az elsőségért, hanem az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is. Ami a Premier League-et illeti, a hátrányunk a Manchester Uniteddel szemben tíz pont, és a bajnokság végső szakaszában még bármi megtörténhet.

- Mi a helyzet a kupasorozatokkal?
- Minden feladatot nagyon komolyan veszünk. A csapatnak megvan a kellő tapasztalata ahhoz, hogy eljusson a BL-döntőbe. Amilyen gyorsan csak lehet, alaposan meg kell ismernem a klubot: a megérkezésem után azonnal bementem az öltözőbe, hogy beszéljek pár szót a focistákkal. Nem csak azért jöttem, hogy a nevemet adjam a szerepléshez, hanem azért, hogy jó eredményeket érjek el a gárdával.

- Milyenek voltak az első benyomásai?
- Úgy láttam, hogy a játékosok nagyon elhivatottak, legalábbis az alapján, amit az első napokban az edzéseken láttam. Ugyanakkor néha kicsit más megközelítésre van szükség ahhoz, hogy még többet lehessen kihozni belőlük. Nekem ez a célom, azt szeretném, hogy a kiváló egyéni képességek mellett egy igazi csapatot alkossanak. Könnyű a motivációról beszélni, de azt hiszem, ez alapkövetelmény, nekem az esetleges taktikai módosításokkal is foglalkoznom kell.

- Akkor változtatni akar a csapat hadrendjén?
- Meglátom, hogy mire van szükség, felmérem a lehetőségeket. Nem ragaszkodom mereven egyik formációhoz sem, ahogy egyes újságokban megjelent, legyen szó 4-4-2-ről vagy 3-5-2-ről. Ezek csak számok, a legfontosabb az, hogy a csapat miként viselkedik a pályán, amikor nálunk van a labda, illetve amikor nincs.

- És mi lesz a szezon végeztével?
- Az első tapasztalataim kedvezőek a Chelsea-nél, de afelől nincs kétségem, hogy a megbízásom csak májusig tart. Két ilyen feladatot ellátni egyszerre hosszú távon nagyon nehéz, és nekem megvannak a kötelezettségeim Oroszországban.

Forrás: Chelsea TV

www.infosport-focivilag.hu